Zlecenie 8144303 - Wdrożenie innowacyjnej technologii bezpieczeństwa...

   
Zamówienie 8144303 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2021-05-18
przedmiot zlecenia
Wdrożenie innowacyjnej technologii bezpieczeństwa mikrobiologicznego w udoskonalonych produktach mięsnych ekologicznych, konwencjo
nalnych i wolnodojrzewających JK sp z o.o. - Zakład Mięsny Jasiołka w

Rozbudowa Zakładu "JK" Spółka z o.o. w Dukli o halę produkcyjną przetwórstwa mięsnego o konstrukcji stalowej na działkach nr 242/9, 242/18, 242/19 w Dukli. Projektowane dane techniczne obiektu: -Powierzchnia zabudowy projektowana: 949,74 m2 -Powierzchnia zabudowy istniejąca+ projektowana: 1502,9 m2 -Powierzchnia użytkowa: 1777,69 m2 -Kubatura brutto: 8808,70 m3 Podstawa opracowania: Dokumentacja projektowa z prawomocnym pozwoleniem na budowę, Kosztorys scalony inwestorski opracowany na podstawie dokumentacji projektowej, uzgodnień z inwestorem, wizji w terenie oraz z wskaźników poziomu i ruchu cen obiektów budowlanych i ich elementów oraz stawek robocizny i narzutów WACETOB. Kategoria zagrożeniowa ludzi dla projektowanego budynku: PM Prace obejmą m.in: Rozbiórka istniejącej wiaty magazynowej, Roboty budowlano-montażowe, Roboty ziemne, Fundamenty, Warstwy podposadzkowe, Zbrojenie betonu, Konstrukcja stalowa i żelbetowa, Ściany zewnętrzne z płyt warstwowych, Ścianki działowe Konstrukcja i pokrycie dachu, Ślusarka okienna i stolarka drzwiowa, Tynki, okładziny, malowanie i licowanie, Posadzki, Izolacja dachu i sufity podwieszane, Wyposażenie dodatkowe (monitoring), Winda towarowa - 2 szt, Schody i podjazdy zewnętrzne, Drenaż i płytka odbojowa, Instalacje wod-kan i c.o., Kotłownia , Instalacja wentylacji, Instalacje elektryczne i odgromowe, Tablice rozdzielcze, Instalacje wewnętrzne, Pomiary instalacji, Instalacja fotowoltaiczna. Wszystkie zaprojektowane roboty budowlane wiążą się wyłącznie z uruchomieniem produkcji znacząco udoskonalonych wyrobów opisanych we wniosku. Budynek o przeznaczeniu przemysłowym. Budynek będzie posiadał dwie niezależne kondygnacje użytkowe połączone dwoma klatkami schodowymi. Kondygnacje parteru i piętra budynku przeznaczone będą do przetwórstwa mięsnego w zakresie opisanym we wniosku. Szczegółowe rozplanowanie powierzchni produkcyjnej przeznaczonej pod uruchomienie produkcji zawarte jest w szkicu technicznym zał. do wniosku wraz z opisem poszczególnych sekcji procesu technologicznego wskazującymi szczegółowe funkcje poszczególnych środków trwałych planowanych do zakupienia w ramach projektu W projekcie zostanie wykorzystana część istniejąca zakładu, która zostanie przebudowana do potrzeb technologii wskazanej według nowych założeń. W załączeniu przedkładamy rzuty części zakładu, która zostanie wykorzystania ponownie wraz z kosztorysem jego przebudowy na kwotę 185 tys.Przebudowie i dostosowaniu będzie podlegać część pomieszczeń zgodnie z załączonym kosztorysem. Koszty związane z rozbudową objętą dofinansowaniem zostały przedstawione w już dołączonym kosztorysie na kwotę 2 535tys1. SEKCJA PRZYJĘCIA SUROWCA MIĘSNEGO Wyposażenie sekcji:  waga najazdowa do przyjęcia surowca o nośności min 1500 kg, dokładności 500 g i minimalnych wymiarach 1000x1000 mm,  waga kolejkowa do przyjęcia półtusz o nośności 600 kg, dokładności 200 g, długości toru 660 mm,  kolejka rurowa ze stali nierdzewnej do transportu półtusz, dostosowaną do pomieszczeń i chłodni. Do rozładunku surowca potrzebne jest  ramię rozładowcze wykonane ze stali kwasoodpornej, z jednostką napędową silnikiem elektrycznym oraz pompą hydrauliczną z siłownikiem hydraulicznym, zasięg pracy urządzenia 2,9 m, zakres obrotu 180º, wysokość podnoszenia 3,35 m, udźwig 300 kg. Dodatkowo jeszcze  waga paletowa elektryczna, akumulatorowa z wózkiem paletowym do transportowania skrzynio palet i palet o minimalnych wymiarach wysokość całkowita: 1200 mm., szerokość: 560 mm, długość: 1690 mm, długość wideł: 1150 mm, o nośności minimalnej 2200 kg, działce elementarnej 1 kg. Dodatkowymi akcesoriami będą  skrzynio palety z tworzywa sztucznego higieniczne, łatwe w utrzymaniu czystości o wymiarach 1200x1000x790 mm  haki na półtusze oraz wieszaki typu „choinka” na elementy. Przyjęty surowiec trafia bezpośrednio do chłodni podzielonej w zależności od rodzaju surowca: na chłodnie surowców wieprzowych, surowców wołowych, surowców drobiowych oraz surowców z dziczyzny. Wszystkie chłodnie muszą mieć możliwość utrzymania stałej temperatury poniżej 4ºC oraz wilgotności ze stałym monitoringiem tych parametrów rejestrowanym na dyskuZAKUP WYPOSAŻENIA – NOWYCH ŚRODKÓW TRWAŁYCH - SEKCJA ROZBIORU Z PODZIAŁEM NA SUROWCE zgodnie ze Specyfikacją Surowiec z chłodni trafia na halę rozbioru na której znajdują się stoły i kloce do rozbioru wieprzowiny, wołowiny oraz dziczyzny i drobiu. Ze względu przepisów weterynaryjnych, do każdego rodzaju surowca mięsnego potrzeba osobny  stół ze stali nierdzewnej z deską z tworzywa sztucznego o wymiarach 2000 x 1200 x 850 mm  kloc masarski wykonany ze stali nierdzewnej o wymiarach min 500 x 500 x 850 mm z płytą roboczą wykonaną z polietylenu o grubości min 8 cm. Do dokładniejszego rozbioru surowca potrzebna jest  piła rozbiorowa tarczowa ręczna elektryczna do rozbioru wołowiny oraz  druga do rozbioru wieprzowiny o mocy ok1,5 kW , zasilaniu znamionowym: 400 V, średnicy tarczy min 230 mm, głębokości cięcia: 15-75 mm z możliwością regulacji oraz  piła stołowa o wymiarach min 1535 (wysokość) x 720 (długość) x 680 (szerokość) oraz długości taśmy tnącej min1985mm.  mieszałka do mięsa wykorzystywana przy soleniu i przygotowywaniu surowca do produkcji o załadunku min 250 kg i mocy 2 kW wykonana z stali nierdzewnej o wymiarach min 805 x 500 x 1180 mm. Urządzeniem koniecznym na linii rozbiorowej jest  skórowaczko-odbłaniarka przeznaczona do dokładnego skórowania mięsa wieprzowego oraz odbłaniania mięs szlachetnych, takich jak szynka, polędwica, ligawa. Wymiary urządzenia min szerokość 809 mm, wysokość1362 mm, głębokość 1205 mm, szerokość cięcia wynosi 434 mm. Miejscem, w którym pracowniczy będą dbali o higienę pracy będzie  stacja higieniczna ze sterylizatorem UV do sprzętu rozbiorowego. Pomocniczymi urządzeniami i akcesoriami niezbędnymi na hali rozbioru są urządzenia takie jak:  topory, ostrzałki, noże i fartuchy ochronne dla 4 osób pracujących Mięso z rozbioru trafia do chłodni elementów handlowych gdzie jest przetrzymywane do momentu pakowania, ważenia i dystrybucji. Drugą drogą surowca wychodzącego z rozbioru jest chłodnia elementów do przetwórstwa oraz peklownia do przechowywania mięsa przeznaczonego do produkcji. Chłodnie muszą mieć możliwość utrzymania stałej temperatury poniżej 4ºC oraz wilgotności ze stałym monitoringiem tych parametrów rejestrowanym na dysku.ZAKUP WYPOSAŻENIA - SEKCJA ROZWAŻANIA I WYDAWANIA MIĘSA Mięso, które trafia do chłodni na elementy handlowe jest w kolejnym pomieszczeniu konfekcjonowane, pakowane w opakowania jednostkowe z modyfikowaną atmosferą w obecności serwatki i przeznaczone do sprzedaży. Maszynami niezbędnymi na tym etapie będzie  automat do krojenia mięsa w plastry ze średnicą noża tnącego 250 mm i z regulacją grubości plastra 0-35 mm o wymiarachmin.640 x560 x 600 mm oraz  półautomat do pakowania i tackowania traysealer z możliwością pakowania w modyfikowanej atmosferze lub próżniowo z cyklem pakowania poniżej 5 minut o wymiarach minimum 909 x 1562 x 1305 mm. Do pakowania większych elementów potrzebna będzie  próżniowa pakowarka komorowa o wymiarach min. 629x459x445mm i min wydajności pompy: 77 l/min.  Do odważenia potrzebne będą waga dystrybucyjna precyzyjna do 5kg z działką elementarną 1 g i rozmiarem platformy ważącej min 330 x 240 mm, z możliwością drukowania kodów kreskowych wagowych oraz  waga platformowa do 150 kg z działką elementarną 20 g i rozmiarem platformy ważącej min 400 x 600 mm. Dodatkowymi akcesoriami w tym pomieszczeniu będą  szafki z blatami ze stali nierdzewnej. W celu zachowania ciągłości temperatur chłodniczych pomieszczenie musi mieć możliwość utrzymania stałej temperatury poniżej 4ºC oraz wilgotności ze stałym monitoringiem tych parametrów rejestrowanym na dyskuZAKUP WYPOSAŻENIA - SEKCJA OBRÓBKI MASZYNOWEJ Pomieszczeniem obróbki maszynowej surowca przeznaczonego do produkcji będzie miejsce „Hala obróbki maszynowej”, w którym będą się znajdować maszyny takie jak: • masownica do masowania wędzonek z marynatą z dodatkiem serwatki o pojemności min 1000l z możliwością zastosowania próżni w zbiorniku z surowcem masowanym o wymiarach zewnętrznych min 1600 mm x 1600 mm x 1650 mm. • Nastrzykiwarka taśmowa do mięsa o liczbie igieł do nastrzyku minimum 16 sztuk, z możliwością wstrzykiwania serwatki do wnętrza surowca o wymiarach min 1350 x 750 x 1650 mm, wydajności min 200 kg/h, mocy 4,1 kW i zasilaniu 400 V. • W hali tej odbywać się będzie mielenie surowców mięsnych, przy użyciu wilka zasypowego o mocy 9 kW, średnicy gardziela 130 mm i wydajności 2000 kg/h przy pracy ciągłej i siatce o średnicy oczka powyżej 20mm wykonanego ze stali nierdzewnej o minimalnychwymiarach1250 x 850 x 1200 mm. • Następnie kutrowanie, przy użyciu kutra misowego o pojemności 125 l, wydajności 60-70 kg/cykl, ilości 6 szt noży na głowicy, prędkości wału nożowego 200/1650/3300 obr./min, prędkości misy 11/17 obr./min, mocy całkowitej urządzenia 38 kW i napięciu pracy 400V, wykonanego ze stali nierdzewnej o minimalnych wymiarach 1200 x 1200 x 1300 mm. • Niektóre procesy wymagają kutrowania za pomocą kutra przelotowego o pojemności 150 litrów, wydajności 6000 kg/h, prędkości wału nożowego 2950 obr./min, mocy całkowitej urządzenia 49 kW i napięciu pracy 400 V, wykonanego ze stali nierdzewnej o minimalnych wymiarach 1150 x 1200 x 1100 mm. • W hali tej powinno się znajdować również urządzenie do wytwarzania lodu, który jest wykorzystywany przy kutrowaniu. Wytwornica lodu ma mieć wydajność min. 154 kg lodu/dobę, pojemność zasobnika 150 kg, zużycie wody 168 l/dobę, moc 780 W i napięcie pracy 240 V a minimalne wymiary zewnętrzne 560 x 614 x 575 mm. • podnośnik słupowy załadowczy o wysokości wyrzutu 1750-2300 mm i minimalnych wymiarach zewnętrznych 3100 x 1750 x 1350 mm.ZAKUP WYPOSAŻENIA - SEKCJA PRODUKCJI Kolejnym etapem na którym powstaje produkt gotowy jest hala produkcji wędliniarskiej. Jest ona jedną z najważniejszych hal w linii produkcyjnej. Powstaje tu produkt wymieszany, przyprawiony i uformowany, gotowy do obróbki termicznej. W procesach tych biorą udział następujące maszyny: • mieszałka do farszu o pojemności min. 450 l z mieszadłami spiralnymi lub łopatkowymi, o mocy całkowitej 7,5 kW i napięciu 400 V, wykonana ze stali nierdzewnej o wymiarach min.1400 x 1100 x 2350 mm z załadunkiem zintegrowanym z maszyną bądź przystosowana do słupka załadunkowego. • Nadziewarka próżniowa z dzielarką i odkręcaniem, o pojemności leja zasypowego min.250 l, wydajności min 3000 kg/h, o mocy całkowitej 5 kW i napięciu 400 V, wykonana ze stali kwasoodpornej o wymiarach min. 2100 x 1300 x 2200 mm z załadunkiem zintegrowanych z maszyną. • Klipsownica automatyczna z możliwością pętelkowania, zasilanie ciśnieniowe o wymiarach min. 800 x 650 x 350 mm . W czasie mieszania do mięsa dodawane są naturalne przyprawy, mielone bezpośrednio przed dodaniem młynkiem do przypraw o płynnej regulacji rozdrobnienia o mocy 1,3 kW i wydajności 1,7 kg/min oraz dodatek serwatki zgodny z recepturami. • Do produkcji wędzonek potrzebne jest urządzenie sznurujące o średnicy tunelu 300 mm, wykorzystywane do wiązania podłużnych szynek i schabów o wydajności 55 obwiązań/min dla pojedynczych oraz 32 obwiązań/min dla podwójnych wiązań o minimalnych wymiarach min. 650 x 1340 x 560 mm oraz • urządzenie pętelkujące do wiązania okrągłych szynek, boczków i małych szyneczek o wydajności min. 2400 pętelek na godzinę i minimalnych wymiarach 1180x550x670 mm. Sprzętem pomocniczym przy produkcji są: • wózki do farszu o pojemność min. 200 l, wymiary min. 690 x 680 x 700 mm, z blachy o grubości min. 3 mm, 10 szt., • wózki wędzarnicze typu Z lub H o min wymiarach 1000 x 1000 x 1920 mm o liczbie półek min. 6 szt, 23 szt., • wózki wędzarnicze z regałami siatkowymi o min wymiarach 1000 x 1000 x 1920 mm, 2 szt., • Garnki o pojemności min 100 l, 2 szt., • kije wędzarnicze o dł. Min 980 mm, 1500 szt., • chochle, łopaty, łopatki do przypraw nierdzewne, min po 2 szt., • regały z półkami na przyprawy 3 szt., • stoły produkcyjne o wymiarach min. 2000 x 1200 x 850 mm 3 szt., Kiełbasy z hali produkcji wędliniarskiej trafiają do pomieszczenia osadzania, w których przechodzą proces osadzania, ma on na celu wyrównanie smaku i barwy w całym batonie kiełbasy oraz zachodzą wtedy procesy z udziałem bakterii kwasu mlekowego, które są dostarczane wraz z serwatką. Odbywa się już na kijach wędzarniczych zawieszanych na wózkach wędzarniczych. Aby usprawnić załadowywanie tych urządzeń trzeba zastosować • podnośnik słupowy załadowczy o wysokości wyrzutu 1850-2100 mm i minimalnych wymiarach zewnętrznych1000 x 950 x 2850 mm. • Kolejnym urządzeniem jest liofilizator do produkcji sproszkowanych wyrobów wędliniarskich mających zastosowanie w produktach typu instant z tą różnicą, że będą to produkty zdrowe bez dodatków funkcjonalnych do wykorzystanie w dietach dla osób starszych – wydajność liofilizatora na poziomie 90kg na cykl technologiczny.ZAKUP WYPOSAŻENIA - 6. SEKCJA WĘDZARNI I WARZELNI Przygotowany półprodukt trafia do obróbki termicznej parzenia lub wędzenia. Do parzenia wykorzystywane będą • kotły warzelne z koszem wyrzutowym podnoszonym hydraulicznie o pojemności min 500 l o mocy całkowitej 23,5 kW i napięciu 400 V i o wymiarach min 1050 x 1100 x 1700 mm, wykonany ze stali nierdzewnej z klapą podnoszoną hydraulicznie 2 szt., • dwa taborety gazowe o mocy 7 kW i wymiarach 550 x 400 x 175 mm, oraz • komora parzelnicza z grzałkami na energie eklektyczną lub gaz o wymiarach min. 2850 x 1540 x 2990 mm. • Do wędzenia będą wykorzystywane wędzarnie tradycyjne z kontrolowaniem temperatury. Projektowana komora wędzarnicza cztero komorowa, z uwagi na innowacyjny charakter, ma zostać wykonana z kamienia (granit,) oraz stali kwasoodpornej. Komara wędzarnicza ma posiadać palenisko tradycyjne – ma być opalana drzewem liściastym. Palenisko musi być usytuowane obok komory a jego wielkość dobrana odpowiednio do wielkości komory. Z uwagi na prototypowy charakter budowanej komory palenisko należy zaprojektować w taki sposób aby istniała możliwość regulacji przepływu gorącego powietrza z paleniska bezpośrednio do komory oraz istniała możliwość regulacji utrzymywanej odpowiedniej temperatury w palenisku. Zarówno komora jak i palenisko powinno zostać opomiarowane w taki sposób aby istniała możliwość monitorowania temperatury paleniska, we wnętrzu komory monitorowanie parametrów powinno odbywać się w co najmniej dwóch punktach oraz umożliwiać kontrolę temperatury wewnątrz wędzonych produktów za pomocą sondy umieszczanej w produkcie. Układ pomiarowy powinien posiadać możliwość odczytu bieżących temperatur, nastawienia parametrów granicznych temperatur w celu sygnalizowania alarmów wizualnych oraz dźwiękowych ich przekroczenia jak również zapisywania z możliwością ich późniejszego odczytania i przetwarzania. W celu utrzymania optymalnych warunków wędzenia i równomiernego rozkładu temperatury należy w komorze zapewnić cyrkulację powietrza poprzez odpowiednio zaprojektowaną konstrukcję wymuszającą obieg grawitacyjny lub też wyposażyć komorę w cyrkulację wymuszoną. • Urządzeniami dodatkowymi są okapy ze stali nierdzewnej umiejscowione nad kotłami warzelnymi i nad drzwiami od wędzarni oraz prysznice do szybkiego schładzania produktu gotowego.ZAKUP WYPOSAŻENIA - SEKCJA WYROBU GOTOWEGO Schłodzony produkt gotowy trafia do chłodni wyrobów gotowych podzielonych na chłodnie wyrobów podrobowych chłodzona do temperatury 4°C oraz na chłodnie wyrobów wędzonych chłodzona do temperatury 10°C. Chłodnie muszą mieć możliwość utrzymania stałej odpowiedniej temperatury oraz wilgotności ze stałym monitoringiem tych parametrów rejestrowanym na dysku. Produkt gotowy w zależności od zamówienia i wymagań konsumenta jest krojony, ważony i pakowany próżniowo lub w modyfikowanej atmosferze z dodatkiem serwatki. Przed dystrybucją jest on jeszcze odpowiednio oznaczony (etykietowany) zgodnie z partią produkcyjną. Maszynami potrzebnymi do tych czynności jest • krajalnica automatyczna do krojenia wyrobów w plastry ze średnicą noża tnącego 250 mm i z regulacją grubości plastra 0-25 mm o wymiarach min 640 x 560 x 600 mm oraz • półautomat do pakowania i tackowania traysealer z możliwością pakowania w modyfikowanej atmosferze lub próżniowo z cyklem pakowania poniżej 5 minut o wymiarach min.909x1562x1305 mm, oraz • urządzenie pakujące typu flowpack do pakowania wędlin w zarówno w kawałku jak i pokrojonych, • waga dystrybucyjna precyzyjna do 5 kg z działką elementarną 1 g z możliwością drukowania kodów kreskowych wagowych o min. wymiarach platformy ważącej 330 x 240 mm oraz waga platformowa do 150 kg z działką elementarną o min. wymiarach platformy ważącej 400 x 600 mm • Urządzeniami pomocniczymi są szafki zamykane z blatami 5 szt • palety z tworzywa sztucznego 10 szt., Podczas wydawania wyrobów wędliniarskich trzeba aby wyroby przeszły przez system detekcji. Na system ten będzie się składać kilka detektorów: • detektor metalu jest to wykrywacz dedykowany do przemysłu spożywczego, zaprojektowany by w maksymalnym stopniu eliminować wpływ żelaza biologicznego (hemoglobiny) zawartego w produktach mięsnych na poziom detekcji. Prześwit sondy: wysokość całkowita – 110 mm, szerokość całkowita – 360 mm Wysokość robocza max – 80 mm, szerokość robocza 260 mm. • Detektor plastiku, kamieni i szkła, przeznaczony do badania zapakowanych i luzem produktów. Bezbłędnie wykrywa i lokalizuje najdrobniejsze zanieczyszczenia w postaci drobin wszelkich ciał stałych, kamieni, szkła, twardego plastiku i kości. Okno detekcji – szerokość 400mm, wysokość 250mmZAKUP WYPOSAŻENIA - SEKCJA DOJRZEWALNICZA Osobnym kierunkiem produkcyjnym lecz po części związanym z całą technologią jest produkcja wędlin surowo-dojrzewających z dodatkiem serwatki. Starając się korzystać w miarę możliwości prawnych i przepisów weterynaryjnych z linii produkcyjnej do wyrobów wędzonych i parzonych. Trzeba tylko dostawić na piętrze pomieszczenia: hala przygotowywania elementów do procesu dojrzewania (pomieszczenie o możliwości utrzymywania temperatury 4 ºC), pomieszczenie przygotowywania elementów do formowania, hala formowania i prasowania elementów, w których znajdować się będą • stoły masarskie 4 szt., • palety z tworzywa sztucznego higieniczne, 10 szt., • regały skrzynio palety do przechowywania elementów, 5 szt., • prasy hydrauliczne do prasowania surowców o wymiarach min wys. 200 x szer. 290 x dł.170mm oraz • komora dojrzewalnicza, projektowana komora dojrzewalnicza z uwagi na innowacyjny charakter, ma zostać wykonana z kamienia (granit, piaskowiec) lub drewna sosnowego - przy czym wiek drzew, z których zostanie wykonana komora powinien wynosić co najmniej 40 lat, po ścięciu być sezonowane przez okres nie krócej niż 5 lat, a przed montażem dosuszone w suszarni do wilgotności odpowiadającej warunkom jakie panują w pomieszczeniu gdzie komora zostanie zainstalowana. Z uwagi na regionalny charakter prowadzonego projektu użyte drewno musi pochodzić z drzew Polski południowo – wschodniej (Bieszczady). Komora powinna być wyposażona w: moduł chłodząco-grzejący, układ kontroli i sterowania temperatury w zakresie 10 – 20 oC (przy czym czas do osiągnięcia zadanej temperatury powinien mieścić się w przedziale 6-8h), układ kontroli i sterowania wilgotności w zakresie 60 do około 90% oraz układ pomiaru kwasowości warunków panujących w komorze. Parametry temperatury, wilgotności oraz pH panujące wewnątrz komory powinny być rejestrowane w co najmniej czterech punktach oraz zapisywane z możliwością ich przetwarzania. Do komory należy zaprojektować i wyposażyć w ultradźwiękowe urządzenia do skruszania mięsa oraz ultradźwiękowy układ do zamgławiania, którego zadaniem będzie rozpylenie wewnątrz komory środka zawierającego szczepy bakterii wspomagające proces dojrzewania produktu jak również do utrzymania optymalnej wilgotności. Urządzenia ultradźwiękowe powinny mieć możliwość regulacji zarówno częstotliwości jak i natężenia fal. Zainstalowane wewnątrz urządzenia muszą spełniać wymogi HACCP. W celu uzyskania optymalnych warunków dojrzewania we wnętrzu komory należy zapewnić cyrkulację powietrza poprzez zainstalowanie przepustnic kierowania powietrza z napędem elektrycznym. Z uwagi na tradycyjny oraz regionalny charakter wytwarzanych produktów komora powinna być dostosowana do trybu pracy cyrkulacji powietrza w obiegu wewnętrznym jak również z możliwością zasysania powietrza z zewnątrz, przy czym dolot powietrza do komory z zewnątrz powinien mieć możliwość przepływu powietrza przez tunel UV w celu sterylizacji powietrza. • Dodatkowo trzeba będzie zainstalować system rurowy do transportu serwatki z pompami i ze zbiornikiem na serwatkę o pojemności min. 150 l ze stali kwasoodpornej.ZAKUP WYPOSAŻENIA - 9. SEKCJA POMIESZCZEŃ POMOCNICZYCH Do tej sekcji należeć będą pomieszczenia, które nie wchodzą w żadną linię a są niezbędne to prawidłowego działania produkcji. W ich skład wchodzą magazyn ziół i przypraw, stanowisko sporządzania mieszanek przypraw, stanowisko mycia i odkażania sprzętu technologicznego, magazyn soli morskiej, myjnia środków transportu wewnętrznego, boks z czystymi środkami transportu wewnętrznego, magazyn czystych pojemników transportu wewnętrznego, stanowisko mycia i odkażania sprzętu technologicznego, magazyn etykiet i materiałów opakowaniowych, pomieszczenie magazynowe, magazyn osłonek, magazyn soli i środków peklujących, jeliciarnia (magazyn na jelita), pomieszczenie za zbiornikiem serwatki, magazyn przypraw i substancji dozwolonych. Wyposażone są one w drobny sprzęt pomocniczy taki jak • regały ze stali nierdzewnej o wymiarach min. 1800 x 500x 1200 mm, • palety z tworzywa sztucznego higieniczne, • skrzynio palety z tworzywa sztucznego, • wózki transportowe do transportu wewnętrznego wymiarach min. 410 x 655 mm, • stoły ze stali nierdzewnej o wymiarach min 2000 x 1200 x 850 mm, • blaty i szafkami ze stali nierdzewnej o wymiary min 2000 x 600 x 960 mm, • szafki pionowe zamykane ze stali nierdzewnej o wymiarach min 800x500x1800 mm.ZAKUP WYPOSAŻENIA - SEKCJA/ZESPÓŁ CHŁODNI I KLIMATYZACJI W celu zagwarantowania wymaganych przepisami warunków obróbki i przechowywania mięsa i wędlin wymagane są obniżone temperatury, co narzuca konieczność zastosowania chłodni do magazynowania mięsa i wędlin z temperaturą do 4oC jak również stosowania klimatyzatorów w pomieszczeniach służących do obróbki z temperaturą do 12oC. W celu zminimalizowania zużycia energii zastosowane zostaną agregaty z możliwością odzysku ciepła. Szczegółowe dane instalacji chłodzenia oraz wymaganych parametrów zostały zawarte w projekcie budowlanym w sekcji Część opisowa - instalacje sanitarne. Wymagane temperatury w pomieszczeniach technologicznych: • Hala rozbioru – 4 oC • Sporządzenie solanki, rozważanie, chłodnia elementów handlowych - 12 oC • Hala dojrzewania -12 oC • Chłodnia elementów do przetwórstwa - 4 oC • Chłodnia wyrobów - 4 oC • Chłodnia surowca - 4 oCZAKUP WYPOSAŻENIA - INTELIGENTNY SYSTEM ZARZĄDZANIA OBIEKTEM Do zarządzania procesami technologicznymi i produkcji przewidziano szereg nowych rozwiązań w postaci scentralizowanych systemów monitorowania, rejestrowania, informowania o przekroczeniach stanów krytycznych, wpływających na efektywność pracy, zapobiegającym wejściu do stref nieuprawnionych jak również zarządzania produkcją, stanami magazynowymi, sprzedażą, pakowaniem i etykietowaniem. W celu zabezpieczenia się przed przerwami w dostawach energii elektrycznej mogącej skutkować ogromnymi stratami w surowcu oraz produktach gotowych przewidziano automatycznie załączanie zasilania awaryjnego zapewniającego ciągłość działania chłodni oraz umożliwiającego dokończenie rozpoczętych procesów produkcyjnych. Kontrola dostępu Zaprojektowanie oraz wykonanie wraz montażem systemu kontroli dostępu do stref technologicznych zakładu. Zakres: - zaprojektowanie stref technologicznych wraz z określeniem grupy personelu oraz poziomów dostępu - przewidywana ilość punktów 9-10 szt - zaprojektowanie i wykonanie linii niskiego napięcia - montaż bramek/zaczepów, manipulatorów - programowanie, uruchomienie i testowanie systemu - możliwość wykorzystania danych do rozliczania i ewidencji czasu i pracy - szkolenie - możliwość integracji z systemem ERP Całość systemu należy wykonać zgodnie z dokumentacją techniczną poszczególnych urządzeń oraz wymaganiami technicznymi dla systemu o parametrach technicznych nie gorszych, jakie określa dokumentacja techniczna. Monitoring Dostawa i montaż elektronicznego systemu monitoringu opartego na bazie telewizji przemysłowej (CCTV) w nowo projektowanym budynku. Sieć strukturalna zaprojektowana powinna być w taki sposób aby zminimalizować skutki przepięć. Kamery zewnętrzne przystosowane do warunków atmosferycznych obejmujące zasięgiem monitorowany obszar z możliwością rozpoznania i identyfikacji twarzy zarówno w dzień jak i w nocy. W przypadku kamer zewnętrznych istnieje możliwość zastosowania kamer obrotowych w celu ograniczenia liczby kamer stałych. Kamery wewnętrzne należy zastosować odporne na wilgoć, środki chemiczne oraz możliwość bezpośredniego strumienia wody o jak najszerszym koncie widzenia. W zakres zadania wchodzi: - zaprojektowanie w technologii IP - wykonanie linii kablowych - montaż wewnętrznych punktów kamerowych 22-25 szt. - montaż zewnętrznych punktów kamerowych, 8-10 szt. - montaż zasilaczy, zabezpieczeń przepięciowych, - montaż urządzeń rejestrujących i wizualizujących umożliwiających rejestrację przez okres 30 dni, sterowania zewnętrznymi urządzeniami peryferyjnymi, możliwością ustawiania alarmów, powiadamianiem email, sms w skutek wywołanego alarmu. Możliwość podglądu kamer bezpośredni, z komputera, z urządzeń mobilnych. - konfiguracja i uruchomienie systemu oraz przeprowadzenie testów. - szkolenie Całość systemu należy wykonać zgodnie z dokumentacją techniczną poszczególnych urządzeń oraz wymaganiami technicznymi dla systemu o parametrach technicznych nie gorszych, jakie określa dokumentacja techniczna. System monitorowania, powiadomień i rejestracji temperatury pomieszczeń i stanu pracy agregatów Przewidywany jest system monitorowania temperatury w pomieszczeniach chłodniczych z zakresem temperatur do 12oC, pomieszczeniach chłodni z zakresem 4oC. Opomiarowanie czterech komór wędzarniczych z zakresami temperatur dla paleniska do 600oC, wnętrza komory do 150oC – trzy czujniki oraz sonda pomiaru produktu z zakresem do 100oC. System ma umożliwiać podgląd bieżących temperatur, rejestrację z możliwością ustawienia interwału zapisu oraz dokonywać zapisu nie krótszego niż miesiąc z rozdzielczością nie większą niż 5 min. Możliwość dokonania nastaw zakresu prawidłowej pracy i wysyłania powiadomień w postaci email, sms w przypadku wystąpienia odchyleń w stosunku do zadanych progów. Zaprojektowanie oraz wykonanie systemu do pomiaru i rejestracji temperatury - przewidywana liczba pomieszczeń 14 - liczba komór wędzarniczych 4 (po 4 czujniki) - możliwość odczytu bieżących wartości - możliwość rejestracji i importowania danych i wykorzystania - wykonanie linii niskiego napięcia - montaż czujników i zabezpieczeń - szkolenie - możliwość integracji z systemem ERP - monitorowanie stanu pracy agregatów System ERP Dokonanie analizy przedwdrożeniowej przedsiębiorstwa w celu rozeznania potrzeb i możliwości przedsiębiorstwa oraz dobór i dostosowanie modułów zgodnie z analizą. - dostawa kompletnego rozwiązania systemu zarządzania przedsiębiorstwa ERP z modułami produkcji, zamówień, sprzedaży oraz dostępem mobilnym. - dostawa kompletnego sprzętu do serwerowni w tym: szafa rackowa, serwer, ups, switch, oprogramowanie serwera (licencje), - instalacja i konfiguracja sprzętu i oprogramowania, migracja danych, integracja z pozostałymi systemami - kompleksowe szkolenie oraz zapewnienie wsparcia powdrożeniowego. Automatyczny system naważania i etykietowania System ważenia i etykietowania w trybie ruchomym i automatycznym produktów pakowanych. Możliwość integracji z automatycznym systemem pakowania typu flowpack ze zmienną masą każdego produktu. Możliwość dostosowania urządzenia do ważenia i etykietowania różnych rodzajów i forma opakowań. Możliwość znakowania etykietowanie od góry i/lub od dołu z zastosowaniem niezadrukowanych etykiet jak i dopasowanie pól do projektu zadrukowanego. Możliwość konfiguracji, programowania i sterowania zarówno z panelu jak i za pomocą komputera - komunikacja poprzez etrnet. - etykietowanie w trybie dynamicznym z prędkością do 100 paczek na minutę - budowa modułowa pozwalająca na dopasowanie urządzenia do różnych rozmiarów produktów i zakresów ważenia - wykonanie ze stali nierdzewnej - naklejanie etykiet przy pomocy systemu bezkontaktowo lub mechanicznie System zasilania awaryjnego Przewidywany system zasilania awaryjnego ma zapewnić stałą dostawę energii elektrycznej z uwagi na wymaganie utrzymania stabilnych warunków chłodniczych jak również w sytuacja kryzysowych zapewnić ciągłość produkcji na zredukowanym poziomie. Agregat wyposażony w silnik diesel, zabezpieczenia przed zwarciem, przeciążeniem, wysoka stabilność parametrów , możliwość automatycznego załączenia przy zaniku napięcia sieciowego oraz odłączenia przy powrocie zasilania, - zakup agregatu lub agregatów o łącznej mocy 100 kW - dostawa, montaż, testy, szkolenie System analizy wartości odżywczych FOSS Zakres obejmuje dostawę analizatora składu fizykochemicznego mięsa, farszy i wyrobów gotowych. Wymagany zakres oznaczanych parametrów: białko, tłuszcz, woda, sól, kolagen, kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany, cukry, popiół, wartość energetyczna, pomiar barwy mięsa. Czas określenia próbki nie dłuższy niż 30 sek, wymagana zgodność z Polskimi normami. Zamówienie obejmuje zakup, dostawę, instalację oraz przeszkolenie użytkowników oraz wsparcie posprzedażowe Centralny system mycia i dezynfekcji Centralny system mycia umożliwiający wykonywanie czynności mycia wysokociśnieniowego, spłukiwania, mycia pianowego oraz dezynfekcji, - jednostka centralna zasilająca instalację zapewniająca wysokie ciśnienie wody 20-25 bar - instalacja wysokociśnieniowa dla 12 punktów - kompletne stacje satelitarne zapewniające precyzyjne dozowanie chemii, zasilane z centralnej sieci hydraulicznej i pneumatycznej wyposażone w zestaw lance z wieszakiem, wąż wysokociśnieniowy z szybko złączką, bębny zwijające – 5 szt - stacje mobilne dające możliwość dotarcia do wszystkich pomieszczeń produkcyjnych nie posiadających stałych stacji, z kompletnym wyposażeniem zasilanych ze stacjonarnej instalacji hydraulicznej i pneumatycznej - 2 szt. z możliwością przyłączy w 7 punktach Instalacja fotowoltaiczna Zakres obejmuje przygotowanie kompletnej dokumentacji niezbędnej do przyłączenia instalacji, uzyskania wymaganych pozwoleń, dostawę i montaż na dachu budowanego budynku instalacji o mocy nie mniejszej niż 60 kW. Z uwagi na usytuowanie dachu wschód-zachód oraz możliwością zacienienia spowodowanego zewnętrznymi obiektami należy zastosować optymalizację w celu uzyskania wyższych parametrów produkcji energii. System powinien umożliwiać monitorowanie bieżącej produkcji i rejestrowanie oraz wysyłać powiadomienia o zaburzeniach w pracy instalacji. Całość systemu należy wykonać zgodnie z dokumentacją techniczną poszczególnych urządzeń oraz wymaganiami technicznymi dla systemu o parametrach technicznych nie gorszych, jakie określa dokumentacja techniczna.ZAKUP WYPOSAŻENIA - 12. SEKCJA KOMUNIKACJI WEWNĘTRZNEJ I TRANSPORTU W celu zapewnienia wewnętrznego transportu surowców oraz produktów gotowych obiekt został wyposażony do celów przeładunkowych, w akumulatorowe wózki paletowe oraz ze względów technologicznych w dwie windy towarowe Windy towarowe zainstalowane w szybie zgodnie z dokumentacją projektu budowlanego
branża Komputery, informatyka, technika biurowa, Maszyny, sprzęt, urządzenia, narzędzia, Windy i dźwigi, Wyposażenie wnętrz, Energia odnawialna (OZE)
podbranża komputery, serwery, windy towarowe, osobowe, platformy, meble i akcesoria, maszyny przemysłowe, maszyny i sprzęty inne, energia solarna
kody CPV 9331200, 9332000, 30177000, 31711300, 34900000, 34911100, 38400000, 39141200, 42215200, 42416120, 42513100, 42513200, 42923110, 42960000, 44143000, 45000000, 45300000, 45310000, 45315300, 45321000, 45421000, 48822000
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Podkarpackie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Lubelskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: komputery, serwery , windy towarowe, osobowe, platformy , meble i akcesoria , maszyny przemysłowe , maszyny i sprzęty inne , energia solarna

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10398205 2024-05-06
godz. 23:59
Pomorskie 1. Przedmiotem zamówienia jest zakup fabrycznie nowej pudełkarki auto – urządzenia do produkcji pudełek – linia automatyczna. Specyfikacja techniczna: min rozmiar papieru co najmniej...
10365591 2024-05-07
godz. 09:00
Pomorskie Modernizacja budynku Inspektoratu ZUS w Sztumie przy ul. Mickiewicza 34 – roboty budowlane Przedmiotem niniejszego zamówienia są roboty remontowo – budowlane polegające na dokończen...
10393041 2024-05-09
godz. 11:00
Mazowieckie Modernizacja systemu górnego zobrazowania TWR Warszawa
10402184 2024-05-09
godz. 12:00
Łódzkie Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna naprawa urządzeń energoelektronicznych zabudowanych na zmodernizowanych elektrycznych zespołach trakcyjnych serii EN57, EN75AKM, EN57AKŁ, EN57AL.
10428637 2024-05-15
godz. 09:00
Pomorskie Dostawa zestawu do suszenia i próżniowego zatężania próbek biologicznych dla Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii UG-GUMed. 1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa komputera pr...
10451050 2024-05-17
godz. 08:30
Mazowieckie Dostawa mebli dla PGW Wody Polskie RZGW w Warszawie Przedmiotem zamówienia jest dostawa mebli biurowych, foteli obrotowych i krzeseł na potrzeby jednostek organizacyjnych Państwowego Gos...
10428658 2024-05-17
godz. 10:00
Podkarpackie 1. Przedmiotem zamówienia jest Sprzedaż i dostawa fabrycznie nowego, nieużywanego sprzętu komputerowego dla jednostek organizacyjnych Uniwersytetu Rzeszowskiego.Zamówienie zostało podz...
10433249 2024-05-20
godz. 10:00
Pomorskie 1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa urządzeń komputerowych na potrzeby projektu SUSTRONICS dla Wydziału Elektroniki, Telekomunikacji i Informatyki Politechniki Gdańskiej (Mobilna sta...
10440815 2024-05-21
godz. 10:00
Śląskie Dostawa sprzętu komputerowego dla jednostek organizacyjnych Politechniki Częstochowskiej (2 zadania) Dostawa sprzętu komputerowego dla jednostek organizacyjnych Politechniki Częstochows...
10414800 2024-05-31
godz. 10:00
Dolnośląskie DOSTAWA POMPY DO WODY GORĄCEJ JUNG US 103 HE/S Lokalizacja 59-101 Polkowice