Przetarg 8506198 - Usługi społeczne w zakresie przygotowywania i dystrybucji...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 8506198
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2021-11-03 |
przedmiot ogłoszenia | Usługi społeczne w zakresie przygotowywania i dystrybucji całodobowych posiłków dla pacjentów Samodzielnego Publicznego Zakładu Op ieki Zdrowotnej w Radziejowie Przygotowanie posiłków całodobowych w ilości około 145 000/ w okresie 24 misięcy, na bazie dzierżawionych pomieszczeń kuchni, sprzętu Zamawiającego oraz urządzeń i sprzętu, który zabezpiecza Wykonawca dla Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Radziejowie, z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego oraz zaleceń ustalonych przez między innymi Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, opublikowanym w monografii Podstawy naukowe żywienia w szpitalach oraz znowelizowanym w 2012 r. polskim normom żywienia (Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych) z uwzględnieniem wprowadzonych zmian w okresie obowiązywania umowy oraz tradycyjnej kuchni polskiej stosowanej w okolicach świąt m.in. Bożego Narodzenia, Wielkanocy itp.; US_01/2021 **************************** UWAGA ZMIANA OGŁOSZENIA Sprostowanie BZP nr: 2021/BZP 00263046/01 z dnia: 2021-11-09 3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia: SEKCJA VIII - PROCEDURA 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 8.1. Termin składania ofert Przed zmianą: 2021-11-12 11:45 Po zmianie: 2021-11-19 11:45 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 8.3. Termin otwarcia ofert Przed zmianą: 2021-11-12 12:00 Po zmianie: 2021-11-19 12:00 **************************** UWAGA ZMIANA OGŁOSZENIA Sprostowanie BZP nr: 2021/BZP 00274157/01 z dnia: 2021-11-18 3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia: SEKCJA VIII - PROCEDURA 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 8.1. Termin składania ofert Przed zmianą: 2021-11-19 11:45 Po zmianie: 2021-11-26 11:45 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 8.3. Termin otwarcia ofert Przed zmianą: 2021-11-19 12:00 Po zmianie: 2021-11-26 12:00 **************************** UWAGA ZMIANA OGŁOSZENIA Sprostowanie BZP nr: 2021/BZP 00277855/01 z dnia: 2021-11-22 3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia: SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 5.4. Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu Przed zmianą: I. Zamawiający określa następujące warunki udziału w postępowaniu w zakresie: 1. zdolności występowania w obrocie gospodarczym - nie określa się szczegółowego warunku; 2. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile to wynika z odrębnych przepisów - warunek I: O zamówienie może ubiegać się Wykonawca, który posiada aktualną decyzję wydaną przez właściwy miejscowo (pod względem lokalizacji miejsca przygotowywania posiłków) organ Państwowego Inspektora Sanitarnego, zatwierdzającą zakład w którym realizuje swą działalność co najmniej w zakresie przygotowywania, gotowania i dostarczania posiłków . ; warunek II Zakład Wykonawcy, w którym będzie przygotowywany przedmiot zamówienia, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.. U. z 2020 r., poz. 2021 ze zm.), jest wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej co najmniej w zakresie nadzoru nad przygotowaniem i wydaniem wyżywienia. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek I i II określony w powyższym pkt. 2 musi być spełniony przez tego z Wykonawców, który będzie odpowiedzialny za wykonanie zakresu prac, dla których wymagane jest posiadanie ww. dokumentów. 3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej: nie określa się szczegółowego warunku; 4. Zdolności technicznej lub zawodowej: Warunek I : dysponuje potencjałem własnym (z podaniem podstawy dysponowania) lub będzie dysponował potencjałem podmiotów udostępniających zasoby w zakresie następującego zaplecza technologicznego, tj.: obiekt, w którym Wykonawca będzie awaryjnie realizował przedmiot zamówienia zawiera niezbędne pomieszczenia, wyposażenie i sprzęt pozwalający na przygotowanie minimum 180-195 posiłków całodobowych codziennie, zlokalizowanym w odległości nie więcej niż 60 km od siedziby Zamawiającego; Warunek II: o zamówienie może ubiegać się Wykonawca, który dysponuje potencjałem własnym lub będzie dysponował potencjałem podmiotów udostępniających zasoby w zakresie potencjału zawodowego w postaci co najmniej 1 osoby, posiadającej co najmniej wykształcenie średnie w zawodzie dietetyk lub kucharz, która w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert wykonywała lub wykonuje odpowiednio zawód dietetyka lub kucharza, przez okres minimum 6 miesięcy. Osoba ta zobowiązana będzie co najmniej do nadzorowania oraz przygotowywania posiłków, zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia w obszarze zamawianych diet. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunki określone w powyższym pkt 4 muszą być spełnione przez tego z Wykonawców, który będzie realizował zakres zamówienia dla którego niezbędne jest posiadanie ww. zasobów. II. Udostępnianie zasobów: 1. Wykonawca może polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej podmiotów udostępniających zasoby, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. 2. W zakresie wykształcenia, kwalifikacji zawodowych Wykonawcy mogą polegać na zdolnościach podmiotów udostępniających te zasoby wyłącznie, jeżeli podmioty te będą brały udział w wykonywaniu usług wchodzących w zakres przedmiotu zamówienia, do realizacji których te zdolności są wymagane. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji niniejszego zamówienia lub inny środek dowodowy, potwierdzający, że Wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów. Wykonawca zobowiązany będzie także przedstawić wraz z ofertą dokumenty określające w szczególności: a) zakres dostępnych Wykonawcy zasobów podmiotu udostępniającego zasoby; b) sposób i okres udostępnienia Wykonawcy i wykorzystania przez niego zasobów podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia; c) czy i w jakim zakresie podmiot udostępniający zasoby, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą. Podmiot, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów odpowiada solidarnie z Wykonawcą, za szkody poniesione przez Zamawiającego powstałe wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba, że za udostępnienie tych zasobów podmiot nie ponosi winy. Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe, sytuacja ekonomiczna lub finansowa podmiotu udostępniającego zasoby nie potwierdzają spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych pomiotów podstawy wykluczenia, Zamawiający będzie żądał, aby Wykonawca zastąpił ten podmiot innym podmiotem albo wykazał, że samodzielnie spełnia warunki udziału w postępowaniu. Wykonawca nie może, po upływie terminu składania ofert powoływać się na zdolności lub sytuacje podmiotów udostępniających zasoby, jeżeli na etapie składania ofert nie polegał w danym zakresie na zdolnościach lub sytuacji tych podmiotów. Po zmianie: I. Zamawiający określa następujące warunki udziału w postępowaniu w zakresie: 1. zdolności występowania w obrocie gospodarczym - nie określa się szczegółowego warunku; 2. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile to wynika z odrębnych przepisów - warunek I: O zamówienie może ubiegać się Wykonawca, który posiada aktualną decyzję wydaną przez właściwy miejscowo (pod względem lokalizacji miejsca przygotowywania posiłków) organ Państwowego Inspektora Sanitarnego, zatwierdzającą zakład w którym realizuje swą działalność co najmniej w zakresie przygotowywania, gotowania i dostarczania posiłków . ; warunek II Zakład Wykonawcy, w którym będzie przygotowywany przedmiot zamówienia, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.. U. z 2020 r., poz. 2021 ze zm.), jest wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej co najmniej w zakresie nadzoru nad przygotowaniem i wydaniem wyżywienia. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek I i II określony w powyższym pkt. 2 musi być spełniony przez tego z Wykonawców, który będzie odpowiedzialny za wykonanie zakresu prac, dla których wymagane jest posiadanie ww. dokumentów. 3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej: nie określa się szczegółowego warunku; 4. Zdolności technicznej lub zawodowej: Warunek I : dysponuje potencjałem własnym (z podaniem podstawy dysponowania) lub będzie dysponował potencjałem podmiotów udostępniających zasoby w zakresie następującego zaplecza technologicznego, tj.: obiekt, w którym Wykonawca będzie awaryjnie realizował przedmiot zamówienia zawiera niezbędne pomieszczenia, wyposażenie i sprzęt pozwalający na przygotowanie minimum 180-195 posiłków całodobowych codziennie, zlokalizowanym w odległości gwarantującej dowiezienie posiłków w odpowiednim czasie i odpowiedniej temperaturze. Warunek II: o zamówienie może ubiegać się Wykonawca, który dysponuje potencjałem własnym lub będzie dysponował potencjałem podmiotów udostępniających zasoby w zakresie potencjału zawodowego w postaci co najmniej 1 osoby, posiadającej co najmniej wykształcenie średnie w zawodzie dietetyk lub kucharz, która w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert wykonywała lub wykonuje odpowiednio zawód dietetyka lub kucharza, przez okres minimum 6 miesięcy. Osoba ta zobowiązana będzie co najmniej do nadzorowania oraz przygotowywania posiłków, zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia w obszarze zamawianych diet. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunki określone w powyższym pkt 4 muszą być spełnione przez tego z Wykonawców, który będzie realizował zakres zamówienia dla którego niezbędne jest posiadanie ww. zasobów. II. Udostępnianie zasobów: 1. Wykonawca może polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej podmiotów udostępniających zasoby, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. 2. W zakresie wykształcenia, kwalifikacji zawodowych Wykonawcy mogą polegać na zdolnościach podmiotów udostępniających te zasoby wyłącznie, jeżeli podmioty te będą brały udział w wykonywaniu usług wchodzących w zakres przedmiotu zamówienia, do realizacji których te zdolności są wymagane. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić Zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji niniejszego zamówienia lub inny środek dowodowy, potwierdzający, że Wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów. Wykonawca zobowiązany będzie także przedstawić wraz z ofertą dokumenty określające w szczególności: a) zakres dostępnych Wykonawcy zasobów podmiotu udostępniającego zasoby; b) sposób i okres udostępnienia Wykonawcy i wykorzystania przez niego zasobów podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia; c) czy i w jakim zakresie podmiot udostępniający zasoby, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą. Podmiot, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów odpowiada solidarnie z Wykonawcą, za szkody poniesione przez Zamawiającego powstałe wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba, że za udostępnienie tych zasobów podmiot nie ponosi winy. Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe, sytuacja ekonomiczna lub finansowa podmiotu udostępniającego zasoby nie potwierdzają spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych pomiotów podstawy wykluczenia, Zamawiający będzie żądał, aby Wykonawca zastąpił ten podmiot innym podmiotem albo wykazał, że samodzielnie spełnia warunki udziału w postępowaniu. Wykonawca nie może, po upływie terminu składania ofert powoływać się na zdolności lub sytuacje podmiotów udostępniających zasoby, jeżeli na etapie składania ofert nie polegał w danym zakresie na zdolnościach lub sytuacji tych podmiotów. **************************** UWAGA ZMIANA OGŁOSZENIA Sprostowanie BZP nr: 2021/BZP 00281665/01 z dnia: 2021-11-24 3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia: SEKCJA VIII - PROCEDURA 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 8.1. Termin składania ofert Przed zmianą: 2021-11-26 11:45 Po zmianie: 2021-12-03 11:45 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 8.3. Termin otwarcia ofert Przed zmianą: 2021-11-26 12:00 Po zmianie: 2021-12-03 12:00 **************************** UWAGA ZMIANA OGŁOSZENIA Sprostowanie BZP nr: 2021/BZP 00296687/01 z dnia: 2021-12-02 3.4.) Identyfikator sekcji zmienianego ogłoszenia: SEKCJA VIII - PROCEDURA 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 8.1. Termin składania ofert Przed zmianą: 2021-12-03 11:45 Po zmianie: 2021-12-10 11:45 3.4.1.) Opis zmiany, w tym tekst, który należy dodać lub zmienić: 8.3. Termin otwarcia ofert Przed zmianą: 2021-12-03 12:00 Po zmianie: 2021-12-10 12:00 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55300000, 55320000, 55321000, 55322000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Kujawsko-Pomorskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Kujawsko-Pomorskie |