Zlecenie - Usługa żywienia pacjentów Szpitala Giżyckiego sp. z o. o...

   
Zamówienie 6299133 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2018-09-18
przedmiot zlecenia
Usługa żywienia pacjentów Szpitala Giżyckiego sp. z o. o
. Przygotowywanie i dostawa całodziennych posiłków dla pacjentów oddział
ów:
1) budynek główny szpitala: Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Urazowo-Ortopedycznej, Ginekologiczno-Położniczego, Neurologicznego, Wewnętrznego, Urologicznego, Neonatologicznego,
Dziecięcego, Anestezjologii i Intensywnej Terapii
2) w oddzielnym budynku: Obserwacyjno-Zakaźnego, Szpitalnego Oddziału Ratunkowego.
3) Szacunkowa liczba osobodni wynosi ok. 4 600 miesięcznie (ok. 180 pacjentów dziennie).
2. Dzienna ilość posiłków oraz rodzaj diet ustalana będzie codziennie na podstawie pisemnych zgłoszeń, za pomocą elektronicznego systemu informatycznego, z oddziałów i zamawiana będzie u oferenta co najmniej 2 razy dziennie. Dla pacjentów przyjmowanych do oddziałów w godzinach popołudniowych Oferent utworzy rezerwę posiłków. Na wdrożenie elektronicznego systemu informatycznego Oferent ma 30 dni od dnia podpisania umowy.
. Oferent zobowiązany będzie dostarczyć posiłki na oddziały i podać pacjentowi do łóżka.
4. Zamawiający wymaga by posiłki na oddziałach były podawane w sposób estetyczny w stabilnych, nieuszkodzonych naczyniach wielorazowych, ewentualnie dla Oddziału Zakaźnego, dopuszczalne będzie stosowanie sztućców i naczyń jednorazowego użytku. W przypadku żywienia pacjentów przebywających w pozostałych oddziałach szpitalnych wymagających izolacji, wymagane jest podawanie posiłków z użyciem sztućców i naczyń jednorazowego użytku.
5. Oferent zobowiązany będzie do zapewnienia odpowiedniej ilości naczyń i sztućców.
6. Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych stosowane są zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
7. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem n/w diet:
7.1 Żywienie podstawowe tzw. dieta normalna - 2300 kcal, białko - 85g, tłuszcze - 77g, węglowodany -314g. Zaleca się przebywającym na leczeniu w szpitalu, którzy nie wymagają żywienia dietetycznego
7.2 Dieta bogatoresztkowa 2300 kcal, białko - 84g, tłuszcze - 77g, węglowodany- 317g, błonnik pokarmowy - 42g. Modyfikacja żywienia podstawowego, stosowana w zaparciach spastycznych, a także w
Sprawa nr US/03/09/18 2
nadmiernej pobudliwości jelita grubego.
7.3 Dieta lekkostrawna - 2200 kcal, białko - 89g, tłuszcze - 70g, węglowodany - 304g. Zastosowanie w schorzeniach układu trawiennego, w żywieniu ludzi starszych, pacjentów nowo przybyłych do szpitala zanim lekarz nie ustali diety leczniczej.
7.4 Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego tzw. dieta wrzodowa - 2200 kcal, białko - 95g, tłuszcze - 70g, węglowodany - 300g. Zastosowanie w chorobach wrzodów żołądka i dwunastnicy. Stosować można potrawy w postaci rozdrobnionej oraz potrawy zmniejszające czynność ruchową żołądka.
7.5 Dieta z ograniczeniem tłuszczu tzw. dieta wątrobowa- 2200 kcal, białko - 97g, tłuszcze - 45g, węglowodany - 356g. Zastosowanie w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby, w zapaleniu trzustki, w zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, kamicy żółciowej ( pęcherzykowej i przewodowej), ostre wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dieta z ograniczeniem błonnika.
7.6 Dieta o zmienionej konsystencji:
a) Dieta płynna wzmocniona 2200 kcal, białko - 93g, tłuszcze - 71g, węglowodany - 296g. Zastosowanie, w których chory nie toleruje pożywienia ( nudności, wymioty, brak łaknienia, biegunka), w stanach pooperacyjnych.
b) Dieta papkowata 2200 kcal, białko - 89g, tłuszcze- 70g, węglowodany - 304g. Zastosowanie w schorzeniach jamy ustnej lub przełyku, jeśli chory nie może gryźć lub połykać nierozdrobnionego pokarmu.
c) Dieta do żywienia przez sondę lub przetokę 2000kcal, białko- 82g, tłuszcze - 66g, węglowodany - 273g. Zastosowanie w urazach twarzoczaszki, w stanach
pooperacyjnych przełyku i żołądka, u chorych nieprzytomnych.
7.7 Dieta niskokaloryczna - 1000 kcal, białko 72g, tłuszcze 30g, węglowodany 114g.
Zastosowanie w nadwadze lub otyłości.
7.8 Dieta bogatobiałkowa 2400 kcal, białko - 100g, tłuszcze - 70g, węglowodany- 341g. Zastosowanie w dużym wyniszczeniu organizmu, silne oparzenia lub zranienia, wysoka gorączka.
7.9 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów tzw.
a.)dieta cukrzycowa 2200 kcal, białko- 95g, tłuszcze - 62g, węglowodany - 315g. Zastosowanie cukrzyca. Indywidualne podejście do pacjenta i prowadzenie wg Wymienników Węglowodanowych,
b.)wątrobowo - cukrzycowa.
7.10 Dieta bezmleczna biegunkowa - bez mleka, owoców i surowych warzyw.
7.11 Dieta kleikowa.
7.12 Zamawiający zastrzega sobie prawo do zamówienia diety nie wymienionej powyżej na indywidualne zlecenie lekarza np. diety: ziemniaczano-ryżowej, z ograniczeniem soli, o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych tzw. miażdżycowej, dziecięcej do 3 r.ż., eliminującej alergie pokarmowe, kleikowej.
8. Zamawiający wymaga na etapie podpisania umowy opisu w/w diet.
Sprawa nr US/03/09/18
3
9. Zamawiający zastrzega sobie możliwość regulacji przy każdym śniadaniu i kolacji: powiększenie ilości pieczywa o ok. 10 % celem zabezpieczenia indywidualnych potrzeb pacjentów. Pacjent na życzenie może otrzymać większą ilość pieczywa niż standardowo.
10. Zupy sporządzane na wywarach warzywno- mięsnych, na mięsie chudym (nie na korpusach).
11. Jeżeli firma będzie serwowała jogurty, powinno być zachowane urozmaicanie „smakowe.”
12. Każdy posiłek podstawowy - śniadanie, obiad, kolacja - musi zawierać dostateczną ilość produktów białkowych oraz dodatek warzyw bądź owoców. Wartość kaloryczna obiadu powinna mieścić się w przedziale 910 - 1040 kcal. Wykonawca zobowiązuje się do sporządzania jadłospisów dekadowych z uwzględnieniem sezonowości np. Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy uzgadniania ich z przedstawicielem Zamawiającego - dietetykiem.
a) śniadania będą składały się z co najmniej z następujących potraw:
- gorący napój,
- pieczywo (ciemne w diecie),
- dodatek tłuszczowy - masło prawdziwe,
- dodatek nabiałowy lub z białka zwierzęcego, dodatek warzywny.
Zupa mleczna, zupa marchwianka (5 x w tygodniu) - w ilości wyznaczonej przez Zamawiającego, nie dla każdego pacjenta, wg zlecenia lekarskiego,
b) obiady:
- zupa,
- drugie danie składające się ze składnika węglowodanowego (ziemniaki, makarony, kasze), składnika białkowego, warzywnego (surowego lub przetworzonego),
- napoje;
c) kolacje
- gorący napój, pieczywo, dodatek tłuszczowy - masło,
- dodatek nabiałowy lub dodatek białka zwierzęcego,
- dodatek warzywny lub potrawa z białka roślinnego z dodatkiem węglowodanowym lub potrawa warzywna lub mięsno - warzywna z dodatkiem węglowodanowym.
14. Do obiadu należy dodać kompot, kisiel płynny, itp., natomiast do pozostałych posiłków należy dodać do picia herbatę, kakao w wersji posłodzonej i gorzkiej.
15. Pacjenci na diecie cukrzycowej, wątrobowo - wrzodowej i dzieci muszą otrzymywać 5 posiłków dziennie, tj. 3 podstawowe + drugie śniadanie o godz. 10:00 - 10:30, podwieczorek o godz. 15:00 -16:00.
16. Oferent będzie dostarczał posiłki własnym transportem na swój koszt. Przygotowane posiłki będą przewożone w specjalistycznych pojemnikach i termosach gwarantujących ich temperaturę ( 75stopn.C± 3stopn.C pierwsze danie i 65stopn.C ± 3stopn.C drugie danie). Posiłki będą dowożone i wydawane codziennie w godzinach:
śniadanie - 7:30 - 9:30;
Sprawa nr US/03/09/18
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55320000, 55521100, 55521200
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Warmińsko-Mazurskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Warmińsko-Mazurskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10339144 2024-03-28
godz. 09:00
Mazowieckie Świadczenie usług dostarczania posiłków. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi dostarczania posiłków w odległości (lokalizacja 1) 80 km oraz (lokalizacja 2) 20 km od War...
10318376 2024-03-28
godz. 10:00
Łódzkie 1. Przedmiotem zamówienia jest ,,Świadczenie usług gastronomicznych wraz z dystrybucją posiłków na poszczególne oddziały Spec. Psych. ZOZ w Łodzi.”2. Szczegółowy opis przedmiotu...
10341979 2024-03-29
godz. 09:00
Lubuskie „Usługa całodobowego żywienia pacjentów” Przedmiotem umowy jest realizacja przez Wykonawcę usługi całodobowego żywienia pacjentów Zamawiającego - w przewidywanej ilości okoł...
10365137 2024-03-29
godz. 10:00
Lubelskie świadczenie usługi w zakresie: „Przygotowania oraz dostawy posiłków dla uczestników Centrum Opiekuńczo - Mieszkalnego w Bródku
10325222 2024-04-02
godz. 10:00
Podkarpackie Sukcesywne świadczenie usługi cateringowej. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywne świadczenie usług cateringowych podczas wydarzeń organizowanych w ramach działań promocyjnych PPN-...
10377926 2024-04-04
godz. 08:00
Świętokrzyskie Świadczenie sukcesywnych dostaw artykułów spożywczych oraz cateringu dla Uczestników projektu „INTEURO - program integracji i aktywizacji zawodowej cudzoziemców w Województwie Świ...
10380030 2024-04-05
godz. 10:00
Opolskie Usługa cateringu - żywienie pacjentów SP ZOZ MSWiA w Opolu Żywienie pacjentów SP ZOZ MSWiA w Opolu ZP-3a/2024
10366221 2024-04-08
godz. 10:00
Małopolskie 1) Przedmiotem zamówienia jest zadanie pn.: Świadczenie usług mających na celu przygotowanie i dostarczenie gotowych posiłków do Zespołu Placówek Oświatowych w Wiśniowej.2) Szczeg...
10315267 2024-04-16
godz. 11:00
Świętokrzyskie Świadczenie codziennej, kompleksowej usługi w zakresie przygotowania całodziennych posiłków przy uwzględnieniu diet dla pacjentów SP ZOZ MSWiA w Kielcach, im. Św. Jana Pawła II wraz...
10380335 2024-04-29
godz. 10:00
Pomorskie 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych na terenie miasta Kwidzyna. 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamów...