Zlecenie - Usługa żywienia pacjentów Szpitala Giżyckiego sp. z o. o...
(zakończone) | Zamówienie 6299133|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2018-09-18 |
przedmiot zlecenia | Usługa żywienia pacjentów Szpitala Giżyckiego sp. z o. o . Przygotowywanie i dostawa całodziennych posiłków dla pacjentów oddział ów: 1) budynek główny szpitala: Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Urazowo-Ortopedycznej, Ginekologiczno-Położniczego, Neurologicznego, Wewnętrznego, Urologicznego, Neonatologicznego, Dziecięcego, Anestezjologii i Intensywnej Terapii 2) w oddzielnym budynku: Obserwacyjno-Zakaźnego, Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. 3) Szacunkowa liczba osobodni wynosi ok. 4 600 miesięcznie (ok. 180 pacjentów dziennie). 2. Dzienna ilość posiłków oraz rodzaj diet ustalana będzie codziennie na podstawie pisemnych zgłoszeń, za pomocą elektronicznego systemu informatycznego, z oddziałów i zamawiana będzie u oferenta co najmniej 2 razy dziennie. Dla pacjentów przyjmowanych do oddziałów w godzinach popołudniowych Oferent utworzy rezerwę posiłków. Na wdrożenie elektronicznego systemu informatycznego Oferent ma 30 dni od dnia podpisania umowy. . Oferent zobowiązany będzie dostarczyć posiłki na oddziały i podać pacjentowi do łóżka. 4. Zamawiający wymaga by posiłki na oddziałach były podawane w sposób estetyczny w stabilnych, nieuszkodzonych naczyniach wielorazowych, ewentualnie dla Oddziału Zakaźnego, dopuszczalne będzie stosowanie sztućców i naczyń jednorazowego użytku. W przypadku żywienia pacjentów przebywających w pozostałych oddziałach szpitalnych wymagających izolacji, wymagane jest podawanie posiłków z użyciem sztućców i naczyń jednorazowego użytku. 5. Oferent zobowiązany będzie do zapewnienia odpowiedniej ilości naczyń i sztućców. 6. Racje pokarmowe, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych stosowane są zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. 7. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem n/w diet: 7.1 Żywienie podstawowe tzw. dieta normalna - 2300 kcal, białko - 85g, tłuszcze - 77g, węglowodany -314g. Zaleca się przebywającym na leczeniu w szpitalu, którzy nie wymagają żywienia dietetycznego 7.2 Dieta bogatoresztkowa 2300 kcal, białko - 84g, tłuszcze - 77g, węglowodany- 317g, błonnik pokarmowy - 42g. Modyfikacja żywienia podstawowego, stosowana w zaparciach spastycznych, a także w Sprawa nr US/03/09/18 2 nadmiernej pobudliwości jelita grubego. 7.3 Dieta lekkostrawna - 2200 kcal, białko - 89g, tłuszcze - 70g, węglowodany - 304g. Zastosowanie w schorzeniach układu trawiennego, w żywieniu ludzi starszych, pacjentów nowo przybyłych do szpitala zanim lekarz nie ustali diety leczniczej. 7.4 Dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego tzw. dieta wrzodowa - 2200 kcal, białko - 95g, tłuszcze - 70g, węglowodany - 300g. Zastosowanie w chorobach wrzodów żołądka i dwunastnicy. Stosować można potrawy w postaci rozdrobnionej oraz potrawy zmniejszające czynność ruchową żołądka. 7.5 Dieta z ograniczeniem tłuszczu tzw. dieta wątrobowa- 2200 kcal, białko - 97g, tłuszcze - 45g, węglowodany - 356g. Zastosowanie w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby, w zapaleniu trzustki, w zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, kamicy żółciowej ( pęcherzykowej i przewodowej), ostre wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dieta z ograniczeniem błonnika. 7.6 Dieta o zmienionej konsystencji: a) Dieta płynna wzmocniona 2200 kcal, białko - 93g, tłuszcze - 71g, węglowodany - 296g. Zastosowanie, w których chory nie toleruje pożywienia ( nudności, wymioty, brak łaknienia, biegunka), w stanach pooperacyjnych. b) Dieta papkowata 2200 kcal, białko - 89g, tłuszcze- 70g, węglowodany - 304g. Zastosowanie w schorzeniach jamy ustnej lub przełyku, jeśli chory nie może gryźć lub połykać nierozdrobnionego pokarmu. c) Dieta do żywienia przez sondę lub przetokę 2000kcal, białko- 82g, tłuszcze - 66g, węglowodany - 273g. Zastosowanie w urazach twarzoczaszki, w stanach pooperacyjnych przełyku i żołądka, u chorych nieprzytomnych. 7.7 Dieta niskokaloryczna - 1000 kcal, białko 72g, tłuszcze 30g, węglowodany 114g. Zastosowanie w nadwadze lub otyłości. 7.8 Dieta bogatobiałkowa 2400 kcal, białko - 100g, tłuszcze - 70g, węglowodany- 341g. Zastosowanie w dużym wyniszczeniu organizmu, silne oparzenia lub zranienia, wysoka gorączka. 7.9 Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów tzw. a.)dieta cukrzycowa 2200 kcal, białko- 95g, tłuszcze - 62g, węglowodany - 315g. Zastosowanie cukrzyca. Indywidualne podejście do pacjenta i prowadzenie wg Wymienników Węglowodanowych, b.)wątrobowo - cukrzycowa. 7.10 Dieta bezmleczna biegunkowa - bez mleka, owoców i surowych warzyw. 7.11 Dieta kleikowa. 7.12 Zamawiający zastrzega sobie prawo do zamówienia diety nie wymienionej powyżej na indywidualne zlecenie lekarza np. diety: ziemniaczano-ryżowej, z ograniczeniem soli, o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych tzw. miażdżycowej, dziecięcej do 3 r.ż., eliminującej alergie pokarmowe, kleikowej. 8. Zamawiający wymaga na etapie podpisania umowy opisu w/w diet. Sprawa nr US/03/09/18 3 9. Zamawiający zastrzega sobie możliwość regulacji przy każdym śniadaniu i kolacji: powiększenie ilości pieczywa o ok. 10 % celem zabezpieczenia indywidualnych potrzeb pacjentów. Pacjent na życzenie może otrzymać większą ilość pieczywa niż standardowo. 10. Zupy sporządzane na wywarach warzywno- mięsnych, na mięsie chudym (nie na korpusach). 11. Jeżeli firma będzie serwowała jogurty, powinno być zachowane urozmaicanie „smakowe.” 12. Każdy posiłek podstawowy - śniadanie, obiad, kolacja - musi zawierać dostateczną ilość produktów białkowych oraz dodatek warzyw bądź owoców. Wartość kaloryczna obiadu powinna mieścić się w przedziale 910 - 1040 kcal. Wykonawca zobowiązuje się do sporządzania jadłospisów dekadowych z uwzględnieniem sezonowości np. Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy uzgadniania ich z przedstawicielem Zamawiającego - dietetykiem. a) śniadania będą składały się z co najmniej z następujących potraw: - gorący napój, - pieczywo (ciemne w diecie), - dodatek tłuszczowy - masło prawdziwe, - dodatek nabiałowy lub z białka zwierzęcego, dodatek warzywny. Zupa mleczna, zupa marchwianka (5 x w tygodniu) - w ilości wyznaczonej przez Zamawiającego, nie dla każdego pacjenta, wg zlecenia lekarskiego, b) obiady: - zupa, - drugie danie składające się ze składnika węglowodanowego (ziemniaki, makarony, kasze), składnika białkowego, warzywnego (surowego lub przetworzonego), - napoje; c) kolacje - gorący napój, pieczywo, dodatek tłuszczowy - masło, - dodatek nabiałowy lub dodatek białka zwierzęcego, - dodatek warzywny lub potrawa z białka roślinnego z dodatkiem węglowodanowym lub potrawa warzywna lub mięsno - warzywna z dodatkiem węglowodanowym. 14. Do obiadu należy dodać kompot, kisiel płynny, itp., natomiast do pozostałych posiłków należy dodać do picia herbatę, kakao w wersji posłodzonej i gorzkiej. 15. Pacjenci na diecie cukrzycowej, wątrobowo - wrzodowej i dzieci muszą otrzymywać 5 posiłków dziennie, tj. 3 podstawowe + drugie śniadanie o godz. 10:00 - 10:30, podwieczorek o godz. 15:00 -16:00. 16. Oferent będzie dostarczał posiłki własnym transportem na swój koszt. Przygotowane posiłki będą przewożone w specjalistycznych pojemnikach i termosach gwarantujących ich temperaturę ( 75stopn.C± 3stopn.C pierwsze danie i 65stopn.C ± 3stopn.C drugie danie). Posiłki będą dowożone i wydawane codziennie w godzinach: śniadanie - 7:30 - 9:30; Sprawa nr US/03/09/18 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55320000, 55521100, 55521200 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Warmińsko-Mazurskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Warmińsko-Mazurskie |