Przetarg 12197857 - USŁUGA ZAPEWNIENIA POSIŁKÓW DLA PODOPIECZNYCH MIEJSKIEGO...
| Analizuj | Zamówienie 12197857 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-04 |
| przedmiot ogłoszenia | USŁUGA ZAPEWNIENIA POSIŁKÓW DLA PODOPIECZNYCH MIEJSKIEGO OŚRODKA POMOCY SPOŁECZNEJ W DĘBICY Część 1: Cz. I: przygotowanie i wydawanie gorących, jednodaniowych posiłków podopiecznym Miejsk iego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dębicy w siedzibie Wykonawcy:1) Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie przygotowaniai wydawania gorących, jednodaniowych posiłków dla ok. 35 osób dorosłych, podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dębicy w ilości 1 posiłek dziennie dla 1 osoby w oparciu o przykładowy jadłospis wskazany w niniejszym SWZ w całym okresie trwania umowy.2) Podana powyżej liczba osób jest liczbą szacunkową i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie. Nie stanowi to zatem ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do roszczeń z tytułu odmowy zrealizowania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia liczby osób objętych dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do zapłaty wyłącznie za faktycznie wydane posiłki. W takim przypadku ceny jednostkowe zaoferowane przez Wykonawcę pozostaną bez zmian. Zmniejszenie zapotrzebowania może wynosić maksymalnie 50 % wartości umowy.3) Liczba posiłków, które przygotuje i wyda Wykonawca jest uzależniona od wydanej decyzji administracyjnej przez tut. organ. Dzienna liczba wydawanych posiłków będzie określana w zależności od potrzeb.4) Wykonawca musi dysponować lokalem gastronomicznym lub restauracyjnym przeznaczonym na działalność zgodną z przedmiotem zamówienia na terenie Miasta Dębica. Lokal wraz z zapleczem musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu lokalu i jego wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U z 2023 r. poz.1448 t.j.).5) Wydawanie posiłków odbywać się będzie począwszy od dnia zawarcia umowy jednak nie wcześniej niż od dnia 2 stycznia 2026 roku do dnia 31 grudnia 2026 roku, od poniedziałku do piątku w godz. od 13:00 do 14:30 z wyłączeniem sobót, niedziel i świąt.6) Jeden gorący posiłek składa się: z zupy lub drugiego dania.Wymagane minimalne parametry jednej porcji posiłku: - zupa z wkładką mięsną– min. 400 ml/os., dodatkowo do zupy pieczywo; - drugie danie, w tym: - ziemniaki (lub ryż, lub knedle, lub kasza) – 150 g/os. - mięsa (np. devolay, gulasz) – 150 g/os. lub pierogi – 10 szt./os. - surówka lub jarzyny gotowane – 150 g/os.7) Wykonawca zobowiązany będzie do:a. przygotowania i wydawania gorących, jednodaniowych posiłków dla ok. 35 osób dorosłych, podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dębicy w ilości 1 posiłek dla 1 osoby w oparciu o przykładowy jadłospis wskazany w niniejszym SWZ w całym okresie trwania umowy;b. przygotowania posiłków porcjowanych, oddzielnie dla każdej osoby;c. przygotowania posiłków w kuchni spełniającej wymogi sanitarne oraz zapewnienia odpowiednich warunków lokalowych (miejsca siedzące przy stole), umożliwiających spożycie posiłku w tym samym czasie dla minimum 10 osób;d. przygotowywania posiłków w sposób zróżnicowany (posiłek każdego dnia jest inny) z pełnowartościowych, świeżych i nieprzeterminowanych produktów o właściwej temperaturze do spożycia, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i muszą one odpowiadać: jakościowo, ilościowo, wagowo i pod względem kaloryczności przykładowemu jadłospisowi przez cały okres realizacji zamówienia;e. podawania posiłków przy wykorzystaniu własnych naczyń, sztućców, talerzy, kubków/szklanek, serwetek (wielokrotnego użytku lub jednorazowych – Zamawiający nie dopuszcza jednorazowych sztućców i naczyń styropianowych lub plastikowych, dopuszcza naczynia i sztućce jednorazowe biodegradowalne, przyjazne dla środowiska) zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz rekomendacjami odpowiednich służb np.: podczas pandemii. Podawanie posiłków powinno odbywać się w sposób estetyczny. W przypadku wykorzystania jednorazowych naczyń, muszą one spełniać obowiązujące normy prawne;f. zapewnienia posiłków przez 5 dni w tygodniu (od poniedziałku do piątku), wyłączając soboty, niedziele i święta;g. ponoszenia odpowiedzialności za zgodność jakości wydawanych posiłków z obowiązującymi w kraju normami Instytutu Żywności i Żywienia;h. przestrzegania zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego oraz właściwych ministerstw na czas pandemii w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia;i. cena całkowita jednego posiłku ma uwzględniać wszystkie koszty wykonania zamówienia jakie ponosi Zamawiający;j. w przypadku wykonania i wydania przez Wykonawcę mniejszej ilości posiłków z powodu mniejszej liczby uprawnionych osób, Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia;k. przygotowania posiłków w zakładzie posiadającym wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej; l. przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP lub równoważnymi;m. za dokumentację z zakresu dobrej praktyki higienicznej i elementy HACCP lub równoważne dostosowane do warunków cateringowych odpowiada Wykonawca;n. posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia ze wskazaniem sumy gwarancyjnej, tj. nie mniej niż 100 000 zł przez cały okres trwania umowy;o. w przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń uniemożliwiających przygotowanie i wydanie posiłków Wykonawca zobowiązany jest na swój koszt zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości, z innych źródeł;p. w przypadku zmiany miejsca przygotowania posiłków Wykonawca będzie zobowiązany powiadomić pisemnie Zamawiającego i przedłożyć decyzję inspektora sanitarnego, dotyczącą nowego lokalu;q. Wykonawca ponosi odpowiedzialność wobec osób trzecich, za szkody powstałe w związku z realizacją umowy, w szczególności spowodowane zatruciami pokarmowymi. Część 2: Cz. II: przygotowanie i dostawa gorących, jednodaniowych posiłków dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dębicy:1) Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie przygotowania i dostawy pod wskazany adres gorących, jednodaniowych posiłków dla ok. 9 osób dorosłych, podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dębicy w ilości 1 posiłek dziennie dla 1 osoby. Posiłki powinny być dostarczane w stanie gotowym do spożycia, zgodnie z przykładowym jadłospisem wskazanym w niniejszym SWZ w całym okresie trwania umowy. 2) Posiłki dostarczane będą do placówek na terenie gminy Miasta Dębica, tj.:a. Środowiskowy Dom Samopomocy w Dębicy, ul. Mościckiego 26, 39-200 Dębica;b. Dom Dziennego Pobytu „Dom Seniora”, ul. Rzeszowska 15, 39-200 Dębica;c. Dom Dzienny „Senior”, ul. Mościckiego 26, 39-200 Dębica;d. Dział Usług, ul. Rzeszowska 15, 39-200 Dębica.3) Podana powyżej liczba osób jest liczbą szacunkową i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie. Nie stanowi to zatem ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do roszczeń z tytułu zrealizowanych dostaw lub być podstawą odmowy zrealizowania zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia (jednak nie więcej niż 50%) lub zwiększenia liczby osób objętych dożywianiem. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do zapłaty wyłącznie za faktycznie wydane posiłki.4) Dostarczanie posiłków odbywać się będzie począwszy od dnia zawarcia umowy jednak nie wcześniej niż od dnia 2 stycznia 2026 roku do dnia 31 grudnia 2026 roku, od poniedziałku do piątku, wyłączając dni wolne od pracy Zamawiającego i świąteczne między godziną 11:00 a 13:00.5) Jeden gorący posiłek składa się: z zupy lub drugiego dania.Wymagane minimalne parametry jednej porcji posiłku: - zupa z wkładką mięsną – min. 400 ml/os., dodatkowo do zupy pieczywo; - drugie danie, w tym: - ziemniaki (lub ryż, lub knedle, lub kasza) – 150 g/os. - mięsa (np. devolay, gulasz) – 150 g/os. lub pierogi – 10 szt./os. - surówka lub jarzyny gotowane – 150 g/os.Temperatura dostarczanych posiłków powinna wynosić:- zupy min. 75°C- mięsa min. 70°C- ziemniaki min. 70°C6) Zamówienie będzie realizowane według następujących zasad:a. Przygotowanie gorących, jednodaniowych posiłków dla ok. 9 osób dorosłych, podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dębicy w ilości 1 posiłek dziennie dla 1 osoby, dostarczane pod wskazany adres, tj. - Środowiskowy Dom Samopomocy w Dębicy, ul. Mościckiego 26, 39-200 Dębica;- Dom Dziennego Pobytu „Dom Seniora”, ul. Rzeszowska 15, 39-200 Dębica;- Dom Dzienny „Senior”, ul. Mościckiego 26, 39-200 Dębica;- Dział Usług, ul. Rzeszowska 15, 39-200 Dębica.i wydawania ich w oparciu o przykładowy jadłospis wskazany w niniejszym SWZ w całym okresie trwania umowy;b. Faktyczna ilość posiłków, które przygotuje i dostarczy Wykonawca w okresie obowiązywania niniejszej umowy wynikać będzie z wydanej decyzji administracyjnej przez tut. Organ;c. Zamawiający zobowiązuje się zgłaszać telefonicznie Wykonawcy każdego dnia do godz. 9:00 liczbę osób, którym należy przygotować posiłek. Zamawiający zapłaci za faktyczną liczbę wykorzystanych posiłków;d. przygotowania posiłków porcjowanych, oddzielnie dla każdej osoby. Zupa dostarczana w termosach;e. przygotowywania posiłków w sposób zróżnicowany (posiłek każdego dnia jest inny) z pełnowartościowych, świeżych i nieprzeterminowanych produktów o właściwej temperaturze do spożycia, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i muszą one odpowiadać: jakościowo, ilościowo, wagowo i pod względem kaloryczności przykładowemu jadłospisowi przez cały okres realizacji zamówienia;f. podawania posiłków przy wykorzystaniu własnych naczyń, sztućców, talerzy, kubków/szklanek, serwetek (wielokrotnego użytku lub jednorazowych – Zamawiający nie dopuszcza jednorazowych sztućców i naczyń styropianowych lub plastikowych, dopuszcza naczynia i sztućce jednorazowe biodegradowalne, przyjazne dla środowiska) zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz rekomendacjami odpowiednich służb np.: podczas pandemii. Podawanie posiłków powinno odbywać się w sposób estetyczny. W przypadku wykorzystania jednorazowych naczyń, muszą one spełniać obowiązujące normy prawne;g. zapewnienia posiłków przez 5 dni w tygodniu (od poniedziałku do piątku), wyłączając dni wolne od pracy Zamawiającego;h. przygotowywania i dostarczania posiłków w terminach i godzinach ustalonych przez Zamawiającego (w godzinach od 11:00 do 13:00), transportem zapewnionym przez Wykonawcę, przy zachowaniu odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, a w szczególności Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. z 2023 r., poz. 1448 ze zm.), gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Przechowywania próbek wykonanych posiłków do celów sanitarno-epidemiologicznych, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa;i. ponoszenia odpowiedzialności za zgodność jakości dostarczanych posiłków z obowiązującymi w kraju normami Instytutu Żywności i Żywienia;j. zapewnienia transportu posiłków, zgodnie z zasadami sanitarno – epidemiologicznymi przy wykorzystaniu termosów i innych naczyń niezbędnych do tego zamówienia;k. dostarczania w formie papierowej lub e-mail Zamawiającemu tygodniowych lub miesięcznych jadłospisów zawierających dzień, opis posiłków i ich gramaturę nie później niż na dwa dni przed rozpoczęciem kolejnego tygodnia lub miesiąca;l. odbioru termosów, naczyń, jednorazowych zużytych pojemników i pozostałości (resztek) posiłków;m. posprzątania miejsca wydawania posiłków, m. in.: zebranie naczyń, wyczyszczenie stolików, pozamiatanie, wymycie podłogi;n. przestrzegania zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego oraz właściwych ministerstw na czas pandemii w zakresie realizacji przedmiotu zamówienia;o. cena całkowita jednego posiłku ma uwzględniać wszystkie koszty wykonania zamówienia jakie ponosi Zamawiający (cena za 1 posiłek transport);p. w przypadku wykonania i dostarczenia przez Wykonawcę mniejszej ilości posiłków z powodu mniejszej liczby uprawnionych osób, Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia;q. Wykonawca przygotuje posiłki w zakładzie posiadającym wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej i dostarczy je w stanie gotowym do spożycia, własnym środkiem transportu i na własny koszt;r. Środek transportu musi być zgłoszony do właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub zarejestrowany i zatwierdzony przez ten organ;s. Wykonawca zobowiązany jest do przewożenia posiłków w termosach z wkładami ze stali nierdzewnej;t. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru odpadów kuchennych najpóźniej następnego dnia do godz. 8:00;u. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP lub równoważnymi;v. Za dokumentację z zakresu dobrej praktyki higienicznej i elementy HACCP lub równoważne dostosowane do warunków cateringowych odpowiada Wykonawca;w. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia ze wskazaniem sumy gwarancyjnej, tj. nie mniej niż 100 000,00 zł przez cały okres trwania umowy;x. w przypadku zmiany miejsca przygotowania posiłków lub środka transportu Wykonawca będzie zobowiązany powiadomić pisemnie Zamawiającego i przedłożyć decyzję inspektora sanitarnego, dotyczącą nowego lokalu. MOPS.DO-271/9/2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55320000, 55321000, 55322000, 55520000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Podkarpackie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Podkarpackie |