Przetarg 12197786 - Usługa przygotowania, dostarczenia i wydania gorącego...
| Analizuj | Zamówienie 12197786 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-04 |
| przedmiot ogłoszenia | Usługa przygotowania, dostarczenia i wydania gorącego posiłku dla uczniów szkół podstawowych prowadzonych przez Gminę–Miasto Działdowo oraz dożywiania osób z programu „Posiłek w szkole i w d omu”- 2026 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej w zakresie przygotowania, dostarczenia i wydania we wskazanym miejscu jednego gorącego posiłku w ciągu dnia dla dzieci i uczniów szkół podstawowych z Zespołów Placówek Oświatowych prowadzonych przez Gminę-Miasto Działdowo i dla osób uprawnionych do korzystania z dożywiania w ramach rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” kierowanych przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, dla których punktem wydawania będą szkoły podstawowe w Zespołach Placówek Oświatowych na terenie Gminy-Miasta Działdowo.Ilość osób korzystających z posiłków może zmieniać się w trakcie obowiązywania umowy.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został określony w Rozdziale II SWZ stanowiącym załącznik do SWZ.2. Zamawiający zastrzega sobie możliwość: a) zwiększania lub zmniejszania liczby dzieci w zależności od potrzeb,b) liczba posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci i uczniów, o liczbie posiłków Wykonawca będzie informowany w dniu wykonania usługi, czyli tego samego dnia do godziny 8.30,c) możliwość zawieszania usług w formie przygotowywania, dostarczania i wydawania posiłków w razie decyzji organu prowadzącego szkołę, po wprowadzeniu nauki w formie zdalnej bądź decyzji o zamknięciu szkoły. 3. Przedmiot zamówienia należy zrealizować na zasadach i warunkach opisanych w: 1) projektowanych postanowieniach umowy; 2) Szczegółowym Opisie Przedmiotu Zamówienia (SOPZ); 3) SWZ.4. Na podstawie art. 95 ust. 1 ustawy, Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez Wykonawcę lub/i podwykonawcę i/lub dalszego podwykonawcę wszystkich osób wykonujących czynności wymienione w ust. 5, określone w Szczegółowym Opisie Przedmiotu Zamówienia. Najpóźniej w dniu rozpoczęcia usługi, Wykonawca będzie zobowiązany zatrudnić na czas realizacji zamówienia osoby wykonujące czynności, o których mowa w ust. 5, zwane dalej pracownikami, na podstawie umowy o pracę pod rygorem odstąpienia od umowy z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.5. Rodzaj czynności (niezbędnych do wykonania zamówienia), co do których wykonania Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez Wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących w trakcie realizacji zamówienia:- osoby wykonujące czynności polegające na przygotowaniu posiłków: gotowaniu, krojeniu, konfekcji posiłków (obowiązek ten nie dotyczy sytuacji, gdy prace te będą wykonywane samodzielnie przez osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą w postaci tzw. samozatrudnienia).– których wykonanie zawiera cechy stosunku pracy określone w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy.6. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przedłożył oświadczenie, iż osoby skierowane do realizacji zamówienia, o których mowa w ust. 4, są zatrudnione na umowę o pracę.Oświadczenie powinno być złożone najpóźniej w terminie 7 dni od dnia podpisania umowy i powinno zawierać co najmniej następujące dane: imię i nazwisko zatrudnionego pracownika, datę zawarcia umowy, rodzaj zawartej umowy o pracę, okres zatrudnienia, stanowisko i zakres obowiązków pracownika, dla każdej osoby skierowanej do realizacji zamówienia. Zamawiający na każdym etapie realizacji zamówienia może żądać kopiiumów o pracę i/lub innych dokumentów, o których mowa w art. 438 ust. 2 ustawy, z których jednoznacznie będzie wynikać, iż skierowane do realizacji zamówienia osoby są zatrudnione na podstawie umowy o pracę. 7. Uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań.Nieprzedłożenie przez Wykonawcę oświadczenia lub dokumentów, o których mowa powyżej w terminie wskazanym przez Zamawiającego, będzie traktowane jako niewypełnienie obowiązku zatrudnienia pracowników na podstawie umowy o pracę oraz skutkować będzie naliczeniem kar umownych w wysokości określonej w załączonych do SWZ projektach umów, a także zawiadomieniem Państwowej Inspekcji Pracy o podejrzeniu zastąpienia umowy o pracę z osobami wykonującymi pracę na warunkach określonych w art. 22 § 1 ustawy Kodeks pracy, umową cywilnoprawną. 8. W stosunku do osób wydających posiłki obowiązuje zweryfikowanie przez Wykonawcę pod kątem dopuszczenia do pracy z małoletnimi, nie figurowanie w bazie danych Rejestru Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym z dostępem ograniczonym oraz brak skazania prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne zgodnie rozdziałem 4b – standardy ochrony małoletnich, ustawy z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich.9. Powyższe wymogi dotyczą również podwykonawców i dalszych podwykonawców wykonujących wskazane wyżej prace. RZE.271.2.15.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55523100, 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Warmińsko-Mazurskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Warmińsko-Mazurskie |