Zlecenie 8076221 - Usługa polega na opracowaniu transgranicznego produktu...
(zakończone) | Zamówienie 8076221|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2021-04-14 |
przedmiot zlecenia | Usługa polega na opracowaniu transgranicznego produktu turystycznego typu pakiet turystyczny, oferującego autentyczne doznania zwi ązane z kulturą karpacką i tworzącego spójną ofertę poznania dziedzictwa kulturowego pogranicza polsko-słowackiego. Gotowy produkt turystyczny powinien wpisywać się w najnowsze trendy w turystyce, wpływając na wartość turystyczną regionu. Działanie polegało będzie na opracowaniu produktu turystycznego EtnoCarpathia w formie dokumentu strategiczno-wdrożeniowego, na który składać się będą: 1) Opracowanie dokumentu strategii 7 submarek etnograficznych Działanie polegać będzie na opracowaniu dokumentu strategii 7 submarek etnograficznych, zidentyfikowanych i skatalogowanych w raporcie z inwentaryzacji zasobów etnograficznych EtnoCarpathia. Submarki obejmują dziedzictwo kultur pogranicza polsko-słowackiego określonych jako: Pogórzanie, Łemkowie, Bojkowie i Dolinianie po stronie polskiej oraz Šariš, Zemlpin i Zamagurie po stronie słowackiej. Wykonawca na podstawie udostępnionego raportu z inwentaryzacji zasobów etnograficznych EtnoCarpathia opracuje dla każdej submarki oraz dla wspólnej marki EtnoCarpathia strategię zawierającą: a) opis kapitału marki etnograficznej; b) rekonstrukcję tożsamości marki; c) pozycjonowanie, ideę główną i wartości marki; d) rekomendacje komunikacyjne marki. Wykonawca w procesie opracowania strategii submarek zapewni udział ekspertów marketingu miejsc. Dokument opracowany zostanie w języku polskim oraz przetłumaczony będzie na język słowacki. 2) Opracowanie produktu turystycznego EtnoCarpathia Na bazie powstałych w ramach zamówienia dokumentów opracowany zostanie gotowy produkt turystyczny EtnoCarpathia, obejmujący następujące części: a) analiza sytuacji wyjściowej, w tym: analiza badań trendów kulturowych i turystycznych pod kątem wyboru adresatów produktu turystycznego EtnoCarpathia, wskazanie najlepszych funkcjonujących już rozwiązań w zakresie turystyki kulturowej na świecie; b) analiza otoczenia infrastrukturalnego i dostępności obszaru produktu turystycznego EtnoCarpathia: komunikacja i dostępność cyfrowa; c) analiza potencjału organizacyjnego, w tym: kluczowe podmioty zarządzające turystyką oraz kluczowe podmioty partnerskie obszaru produktu turystycznego EtnoCarpathia z określeniem ich potencjału oraz roli w procesie wdrażania produktu EtnoCarpathia. d) analiza oraz wybór, zgodnych z założeniami marki EtnoCarpathia i 7 submarek etnograficznych, potencjałów i zasobów pod kątem możliwości realizacji produktu turystycznego: • miejsca, obiekty, szlaki itp. • wydarzenia, imprezy związane z kulturą pogranicza itp. • oferty produktów komercyjnych: imprezy turystyczne/związane z kulturą pogranicza, usługi przewodnickie, warsztaty, szkolenia itp. • obiekty usługowe: noclegowe, gastronomiczne, miejsca sprzedaży lokalnych produktów, wyrobów związanych z kulturą karpacką, obiekty świadczące usługi związane z rzemiosłem • lokalni twórcy, • dostępność kluczowych obiektów dla osób z niepełnosprawnościami, e) koncepcję produktu turystycznego EtnoCarpathia zawierającą: • określenie charakteru produktu oraz produktów-elementów składowych produktu EtnoCarpathia, • określenie grup odbiorców produktów, • określenie najbardziej efektywnego modelu zarzadzania produktem, • określenie sposobów sprzedaży (komercjalizacji) produktu, • konsultacje i współpraca z podmiotami tworzącymi produkt specjalizującymi się w turystyce; f) koncepcję planu komunikacji marketingowej produktu zawierającą: • cel komunikacji produktu, • rekomendacje dot. narzędzi komunikacji; g) koncepcję rozwoju produktu; h) założenia procesu certyfikacji produktów i elementów składowych produktu EtnoCarpathia. i) gotowa oferta turystyczna produktu EtnoCarpathia (obejmująca najważniejsze7 submarek, 10-14 dni) j) oferta pakietów turystycznych dla każdej z 7 submarek (min. 3 dni każda) uzależniona od zasobów k) testowe przejście gotowej modelowej oferty turystycznej (najbardziej atrakcyjne zasoby 7 kultur) przez min. 1 osobę. Z testu zostanie sporządzony dokument w formie relacji videoblogerskiej (ok. 20 - minutowy materiał w jakości HD z wersją skrótową ok. 3 min.) i blogerskiej (tekst i zdjęcia), które będą służyły ocenie spełnienia założeń, Proces opracowywania produktu powinien zakładać współpracę z organizacjami turystycznymi, obiektami turystycznymi, instytucjami oraz samorządami w postaci konsultacji oraz spotkań. Dokument opracowanego produktu turystycznego EtnoCarpathia będzie przygotowany w formie elektronicznej (format PDF oraz w wersji edytowalnej) w językach polskim i słowackim. 3) Opracowanie brandbooka Działanie polegać będzie na opracowaniu graficznym i merytorycznym brandbooka marki EtnoCarpathia i submarek etnograficznych w wersji elektronicznej (format PDF oraz wersja edytowalna). Zawartość brandbooka obejmować będzie prezentację założeń marki EtnoCarpathia wraz koncepcją znaku marki EtnoCarpathia (spójnego z Księgą Marki Carpathia) oraz wariantów znaku (na poziomie brandline) dla każdej z 7 submarek. Założenia techniczne brandbooka: a) format A4 poziomo; b) ilość stron minimum 20; c) ilość fotografii z prawami do nieograniczonego wykorzystania minimum 30. Brandbook opracowany zostanie w języku polskim oraz przetłumaczony będzie na język słowacki. 4) Spotkania zespołu eksperckiego. W ramach wykonania usługi Wykonawca zapewni: - organizację i przeprowadzenie w uzgodnionych z Zamawiającym terminach 2 spotkań roboczych (terenowych) zespołu eksperckiego z partnerami projektu: 1 w Polsce (woj. podkarpackie) i 1 na Słowacji (kraj preszowski) dla 20 osób każde (2 dni). Koszt obejmuje: zakwaterowanie, wyżywienie, min. 2 ekspertów (w tym eksperta od marketingu miejsc), czas pracy grupy roboczej 5 godzin/dzień. - organizację i przeprowadzenie w uzgodnionych terminach min. 2 okresowych spotkań zespołu eksperckiego z partnerami projektu w siedzibie Zamawiającego związanych z zarządzaniem produktem. Każde spotkanie będzie trwało 5 godzin. Za każde kolejne, dodatkowe 5 godzinne spotkanie związane z zarządzaniem produktem będą przyznawane dodatkowe punkty zgodnie z warunkami zawartymi w kryterium wyboru oferty. Prawa autorskie W cenie usługi Wykonawca zapewni przekazanie praw autorskich i pokrewnych do wszystkich materiałów/opracowań wykorzystanych do opracowania produktu jak również wykonanych w ramach zlecenia na wszystkie pola eksploatacji. Wykonawca powinien oświadczyć, iż przeniesienie ww. praw autorskich nie jest ograniczone czasowo ani terytorialnie. |
branża | Ekonomia, prawo i organizacja, Gastronomia, catering, Turystyka, wypoczynek, hotelarstwo, sport, Usługi informacyjne, bazy danych, tłumaczenia, Usługi reklamowe |
podbranża | analizy, audyty, certyfikaty, usługi restauracyjne, hotelarstwo, tłumaczenia, akcje promocyjne, konsulting, doradztwo |
kody CPV | 55120000, 55300000, 73220000, 79000000, 79300000, 79310000, 79411000, 79530000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Podkarpackie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Podkarpackie |