Przetarg 12197775 - Usługa cateringu dla dzieci uczęszczających do szkół...

   
Analizuj Zamówienie 12197775
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-04
przedmiot ogłoszenia
Usługa cateringu dla dzieci uczęszczających do szkół podstawowych, dla których Gmina Kowalewo Pomorskie jest organem prowadzącym oraz dla podopiecznych MGOPS i uczestników DDP w 2026 roku


Część 1: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych polegających na:I część zamówienia: przygotowaniu, dostarczeniu i wydaniu gorącego obiadu dwudaniowego w oparciu o tzw. „wsad do kotła” do:a) Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Kowalewie Pomorskim – ul. Jana Pawła II 2, 87-410 Kowalewo Pomorskie,b) Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka w Wielkim Rychnowie – Wielkie Rychnowo 53, 87-410 Kowalewo Pomorskie,c) Szkoły Podstawowej im. Ireny Sendlerowej w Wielkiej Łące – Wielka Łąka 11, 87-410 Kowalewo Pomorskie,d) Szkoły Podstawowej im. Wojska Polskiego w Pluskowęsach, Pluskowęsy 22, 87–410 Kowalewo Pomorskie,dla których Gmina Kowalewo Pomorskie jest organem prowadzącym oraz odbioru resztek tych posiłków, sprzątania miejsca ich wydawania oraz zmywania naczyń.Dostawa obiadów odbywać się będzie począwszy od dnia 02 stycznia 2026r. do dnia 31 grudnia 2026r. od poniedziałku do piątku z wyłączeniem przerw świątecznych, ferii zimowych, wakacji letnich, dni ustawowo wolnych oraz dni dodatkowo wolnych od nauki w szacowanej ilości i godzinach wskazanych poniżej:Nazwa szkoły Godzina wydania obiadu Szacowana dzienna ilość obiadówSzkoła Podstawowa w Kowalewie Pomorskim 11:30 120Szkoła Podstawowa w Wielkim Rychnowie 11:15 32Szkoła Podstawowa w Wielkiej Łące 11:35 23Szkoła Podstawowa w Pluskowęsach 12:25 8RAZEM 183Przewidywana ilość wydawanych posiłków dla około 183 uczniów dziennie we wszystkie dni nauki szkolnej od 2 stycznia 2026 roku do 31 grudnia 2026 roku - przyjmuje się około 179 dni, łącznie posiłków 32757.W wyjątkowych sytuacjach związanych ze zmianą organizacji dnia pracy szkół, dostawa obiadów odbywać się będzie o innej godzinie po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. Wykonawca zobowiązany będzie do wysyłania tygodniowego jadłospisu na adresy mailowe ww. szkół wraz z podaniem składników wagowych (gramatury) oraz alergenów poszczególnych elementów potraw do wiadomości Zamawiającego nie później niż na 3 dni robocze przed jego obowiązywaniem.Normy zgodności dla Wykonawcy oraz wymagania sanitarno-epidemiologiczne:1. Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1448) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r.,poz. 1154). Wykonawca zobowiązany będzie do bezwzględnego przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży.2. Jeżeli zajdzie konieczność, Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków wg indywidualnych diet pokarmowych (związanych z alergią pokarmową np. bezglutenową) uczniów, po wcześniejszym poinformowaniu przez Zamawiającego.3. Obiad musi się składać z pierwszego dania (zupa) oraz drugiego dania o łącznej wartości energetycznej wynoszącej co najmniej 580 kcal. Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe: zupa – gramatura nie mniej niż 300 ml, drugie danie – gramatura nie mniej niż 400 g (ziemniaki/ryż/makaron/kasza, itp. – min. 200 g; mięso/ryba – min. 100 g po usmażeniu/ugotowaniu, przy czym panierka nie może stanowić więcej niż 15% wagi mięsa/ryby po obróbce; surówka/gotowane jarzyny/sałatka – min. 100 g; opcjonalnie naleśniki/placki/pierogi, itp. – od 200 g do 300 g; kompot/sok owocowy/herbata itp. – min. 200 ml). 4. Dania nie mogą się powtarzać w okresie co najmniej 10 dni. Posiłki powinny być wydane w odpowiedniej temperaturze, tj. zupa min. 75°C, drugie danie 63°C, sałatki i surówki 4°C.5. W każdym tygodniu powinien być dostarczony co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym (ryba – przynajmniej 1 raz w tygodniu) wraz z surówką lub gotowanymi jarzynami. Posiłki powinny być urozmaicone, sycące i zdrowe. Potrawy powinny być przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością dodatkowych substancji konserwujących, zagęszczonych, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, nie powinny być odgrzewane i odmrażane. Do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (stosowanie tłuszczów zwierzęcych powinno być maksymalnie ograniczone), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. Zupy powinny być przygotowane na wywarze warzywno- mięsnym. Posiłki powinny być przygotowane i wydane w sposób estetyczny.6. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania realizacji zaleceń Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Państwowej Inspekcji Pracy, służb ppoż, itp. Wykonawca będzie przygotowywał i dowoził posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu, warunków produkcji i transportu żywności oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości z zachowaniem bezpieczeństwa zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz zasadami systemu HACCP. Obowiązkiem wykonawcy będzie pobieranie i przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków każdego dnia przez okres przewidziany przez przepisy prawa z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej wraz z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę zamówienia przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.7. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach termoizolacyjnych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw. Transport powinien być realizowany środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności.8. Wykonawca zobowiązany będzie do podania posiłków we własnym zakresie na własnych naczyniach (talerze porcelanowe, porocelitowe lub szklane). Nie dopuszcza się stosowania zamienników jednorazowych lub wielorazowych. Wykonawca przyjmie na siebie również wszelkie sprawy kadrowe i organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków uczniom korzystającym z żywienia w szkole. Pracownik odpowiedzialny za dostarczanie i wydawanie posiłków powinien posiadać odpowiednie zaświadczenie dokumentujące dopuszczenie do pracy przy żywieniu zbiorowym oraz ważne książeczki zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych.9. Wykonawca zajmie się dezynfekcją, myciem naczyń i termosów we własnym zakresie.10. Zamawiający zastrzega sobie możliwość wglądu do procesu sporządzania posiłków, sprawdzenia ich gramatury oraz oceny organoleptycznej.11. W przypadku, jeżeli w trakcie kontroli organoleptycznej Zamawiający stwierdzi, że posiłki są przygotowane w sposób nienależyty (przypalone, przesolone, niedopieczone, niedogotowane, rozgotowane lub nieświeże) zwróci dostarczone posiłki. W takiej sytuacji Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznego dostarczenia brakującej liczby posiłków. W przypadku zastrzeżeń co do jakości posiłków Zamawiający podda je badaniu laboratoryjnemu. Jeżeli ww. badanie potwierdzi zastrzeżenie Zamawiającego co do braku spełnienia wymaganych norm Wykonawca zostanie obciążony kosztami tego badania.12. Zamawiający będzie zgłaszał telefonicznie lub e-mailowo wstępne zapotrzebowanie na obiady do godz. 15.00 w przeddzień dostawy i potwierdzał/korygował zamówioną ilość do godz. 8.00 w dniu dostawy.13. Zamawiający obciążany będzie tylko za faktycznie przygotowane i wydane posiłki.14. Wykonawca w zaoferowanej cenie zobowiązany jest uwzględnić koszt: przygotowania, dostarczenia posiłków do poszczególnych stołówek, wydania posiłków, zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych, zmywania naczyń, sprzątania miejsca wydawania posiłków oraz produktów niezbędnych do przygotowania tzw. „wsadu do kotła”.15. Wykonawca zobowiązany będzie do natychmiastowego informowania Zamawiającego o zagrożeniach dla ciągłości usług objętych realizacją niniejszego zamówienia.16. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia posiłków o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.17. Zgodnie z wymogami art. 433 pkt 4 ustawy Prawo zamówień publicznych, Zamawiający wskazuje, że minimalna / gwarantowana ilość posiłków zakupionych w okresie realizacji przedmiotu zamówienia wynosić będzie 22 930. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany w ilościach przedmiotu zamówienia, np. w przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności dzieci, w tym również całkowitego zawieszenia realizacji usługi w przypadku stanu epidemii. Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia Wykonawcy co najmniej na 1 dzień przed wprowadzeniem zmian. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków i w takiej sytuacji Wykonawcy nie przysługuje z tego tytułu żadne roszczenie finansowe wobec Zamawiającego.18. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość przedmiotu umowy i wszelkie spowodowane nimi szkody, tak wobec Zamawiającego, jak i wobec osób trzecich, na rzecz których przedmiot umowy jest bezpośrednio wykonywany.

Część 2: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych polegających na:II część zamówienia: przygotowaniu i dostarczeniu w pojemnikach jednorazowych gorącego obiadu dwudaniowego dla podopiecznych Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kowalewie Pomorskim, ul. Św. Mikołaja 5, 87 – 410 Kowalewo Pomorskie w dni robocze oraz przygotowaniu i dostarczeniu gorącego obiadu dwudaniowego dla uczestników Dziennego Domu Pobytu w Kowalewie Pomorskim, ul. Plac Wolności 1a, 87 – 410 Kowalewo Pomorskie w dni robocze z wyłączeniem przerwy wakacyjnej na przełomie lipca / sierpnia w wymiarze 4 tygodni. Nazwa jednostki organizacyjnej Godzina wydania obiadu Szacowana dzienna ilość obiadówMiejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej 10:00 – 11:00 5Dzienny Dom Pobytu 12:00 26RAZEM 31Przewidywana ilość posiłków:- Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej (przyjmuje się około 252 dni, łącznie posiłków 1 260)- Dzienny Dom Pobytu (przyjmuje się około 232 dni, łącznie posiłków 6 032).Normy zgodności dla Wykonawcy oraz wymagania sanitarno-epidemiologiczne:1. Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2023 r., poz. 1448). Wykonawca zobowiązany będzie do bezwzględnego przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.2. Jeżeli zajdzie konieczność, Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków wg indywidualnych diet pokarmowych (związanych z alergią pokarmową np. bezglutenową) uczestników DDP, po wcześniejszym poinformowaniu przez Zamawiającego.3. Obiad musi się składać z pierwszego dania (zupa) oraz drugiego dania o łącznej wartości energetycznej wynoszącej co najmniej 800 kcal. Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe: zupa – gramatura nie mniej niż 400 ml, drugie danie – gramatura nie mniej niż 400 g.4. Dania nie mogą się powtarzać w okresie co najmniej 10 dni. Posiłki powinny być wydane w odpowiedniej temperaturze, tj. zupa min. 75°C, drugie danie 63°C, sałatki i surówki 4°C.5. W każdym tygodniu powinien być dostarczony co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym (ryba – przynajmniej 1 raz w tygodniu) wraz z surówką lub gotowanymi jarzynami. Posiłki powinny być urozmaicone, sycące i zdrowe. Potrawy powinny być przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością dodatkowych substancji konserwujących, zagęszczonych, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, nie powinny być odgrzewane i odmrażane. Do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (stosowanie tłuszczów zwierzęcych powinno być maksymalnie ograniczone), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. Zupy powinny być przygotowane na wywarze warzywno- mięsnym. Posiłki powinny być przygotowane i wydane w sposób estetyczny.6. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania realizacji zaleceń Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Państwowej Inspekcji Pracy, służb ppoż, itp. Wykonawca będzie przygotowywał i dowoził posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu, warunków produkcji i transportu żywności oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości z zachowaniem bezpieczeństwa zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz zasadami systemu HACCP. Obowiązkiem wykonawcy będzie pobieranie i przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków każdego dnia przez okres przewidziany przez przepisy prawa z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej wraz z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę zamówienia przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.7. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach termoizolacyjnych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw. Transport powinien być realizowany środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności.8. Wydawanie posiłków dla podopiecznych MGOPS, dostarczonych przez Wykonawcę w naczyniach jednorazowych, leży po stronie Zamawiającego.9. Wydawanie posiłków dla uczestników Dziennego Domu Pobytu, dostarczonych przez Wykonawcę w odpowiednich termosach, leży po stronie Zamawiającego.10. Pracownik odpowiedzialny za dostarczanie powinien posiadać odpowiednie zaświadczenie dokumentujące dopuszczenie do pracy przy żywieniu zbiorowym oraz ważne książeczki zdrowia dla celów sanitarno-epidemiologicznych.11. Wykonawca zajmie się dezynfekcją i myciem termosów we własnym zakresie.12. Zamawiający zastrzega sobie możliwość wglądu do procesu sporządzania posiłków, sprawdzenia ich gramatury oraz oceny organoleptycznej.13. W przypadku, jeżeli w trakcie kontroli organoleptycznej Zamawiający stwierdzi, że posiłki są przygotowane w sposób nienależyty (przypalone, przesolone, niedopieczone, niedogotowane, rozgotowane lub nieświeże) zwróci dostarczone posiłki. W takiej sytuacji Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznego dostarczenia brakującej liczby posiłków. W przypadku zastrzeżeń co do jakości posiłków Zamawiający podda je badaniu laboratoryjnemu. Jeżeli ww. badanie potwierdzi zastrzeżenie Zamawiającego co do braku spełnienia wymaganych norm Wykonawca zostanie obciążony kosztami tego badania.13. Zamawiający będzie zgłaszał telefonicznie lub e-mailowo wstępne zapotrzebowanie na obiady do godz. 15.00 w przeddzień dostawy i potwierdzał/korygował zamówioną ilość do godz. 8.00 w dniu dostawy.14. Zamawiający obciążany będzie tylko za faktycznie przygotowane i wydane posiłki.15. Wykonawca w zaoferowanej cenie zobowiązany jest uwzględnić koszt: przygotowania, dostarczenia posiłków do poszczególnych jednostek organizacyjnych, zagospodarowania odpadów pokonsumpcyjnych, zmywania termosów.16. Wykonawca zobowiązany będzie do natychmiastowego informowania Zamawiającego o zagrożeniach dla ciągłości usług objętych realizacją niniejszego zamówienia.17. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia posiłków o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.18. Zgodnie z wymogami art. 433 pkt 4 ustawy Prawo zamówień publicznych, Zamawiający wskazuje, że minimalna / gwarantowana ilość posiłków zakupionych w okresie realizacji przedmiotu zamówienia wynosić będzie 5 100. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany w ilościach przedmiotu zamówienia, np. w przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności uczestników Dziennego Domu Pobytu, w tym również całkowitego zawieszenia realizacji usługi w przypadku stanu epidemii. Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia Wykonawcy co najmniej na 1 dzień przed wprowadzeniem zmian. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków i w takiej sytuacji Wykonawcy nie przysługuje z tego tytułu żadne roszczenie finansowe wobec Zamawiającego.19. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość przedmiotu umowy i wszelkie spowodowane nimi szkody, tak wobec Zamawiającego, jak i wobec osób trzecich, na rzecz których przedmiot umowy jest bezpośrednio wykonywany.

ZP.271.2.17.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000, 55523100, 55524000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Kujawsko-Pomorskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Kujawsko-Pomorskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe