Przetarg 7328877 - Usługa cateringowa zbiorowego żywienia dzieci...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 7328877
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2020-02-11 |
przedmiot ogłoszenia | Usługa cateringowa zbiorowego żywienia dzieci uczęszczających do Żłobka Gminnego „MALUCH” w Łukowie Numer referencyjny: PI.271.1 .1.2020 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych (przygotowanie i dostarczanie gotowych posiłków: I śniadanie, II śniadanie, dwudaniowy obiad i podwieczorek) w okresie 18 miesięcy: od 02.03.2020 r. do 31.08.2021 r. z wyłączeniem weekendów, świąt i dni wolnych od pracy dla 60 dzieci w wieku od 20 tyg do 36 m-cy uczęszczających do Żłobka Gminnego Maluch w Łukowie, ul. Świderska 12 A, 21-400 Łuków 2. Zakres zamówienia obejmuje świadczenie usług cateringowych – przygotowanie i dostarczenie we własnym zakresie wyżywienia do Żłobka Gminnego Maluch w Łukowie, ul. Świderska 12 A, 21-400 Łuków 3. Usługa dotyczy 60 dzieci, natomiast jest to liczba maksymalna i może ulec zmniejszeniu. Rozliczenia dotyczyć będą faktycznie dostarczonej liczby posiłków, zależnej od frekwencji dzieci w danym dniu. 4. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić liczbę posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień do wspólnie ustalonej godziny. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków. 5. Wykonawca zobowiązuje się do układania jadłospisu na okres 5 dni (1 tydzień). Jadłospis powinien być zatwierdzony przez osobę posiadającą uprawnienia dietetyka ze strony Wykonawcy. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. 6. Jadłospis z opisem poszczególnych składników, uwzględniający alergie i potrzeby specjalne dzieci, zgłoszone przez rodziców będzie dostarczany do Zamawiającego do 3 dni przed okresem jego obowiązywania. 7. Zamawiający ma prawo dokonywania zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę. 8. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa, w tym z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi, normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP, normami żywienia dzieci, z wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła w Warszawie , wymogami żywieniowymi zalecanymi przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w wieku do lat 3. 9. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji, weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie i będzie przygotowywał posiłki o najwyższym standardzie w jakości i konsystencji potraw odpowiednich dla wieku dzieci. 10. Usługa cateringu dotyczy okresu 18 miesięcy: od 02.03.2020 do 31.08.2021r. z wyłączeniem weekendów, świąt, dni ustawowo wolnych i innych dni wolnych od pracy. 11. Planowane godziny dostarczania posiłków: przed godziną 9.00, przed godziną 13.00. 12. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. 13. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: • jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, • potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, bez użycia substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, typu vegeta/maggi/gotowe kostki rosołowe i tym podobne. • z jadłospisu należy wykluczyć: pasztety, wysoko przetworzone wędliny, zupę grzybową i pieczarkową, posiłki na bazie fast food, konserwy, produkty z glutaminianem sodu, mięso odkostnione mechanicznie. • w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, tylko okazjonalnie smażone, 14. Minimalne wymagania dotyczące składników i potraw dla przygotowywanych posiłków: • Śniadanie: Zupa mleczna: kasza manna, ryż na mleku, kluseczki z mlekiem, kluski lane na mleku, zacierka na mleku. Kaszki mleczno - ryżowe, pszenno - mleczne, płatki kukurydziane. Kanapka: pieczywo mieszane, bułki (2x w tyg.), pieczywo tostowe. Chuda wędlina, ser biały, ser żółty, serek topiony, serek biały smakowy, pasty: jajeczna, rybna. Ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem lub ogórkiem (wszystko tarte). Pomidor, ogórek, sałata, cebula dymka. Parówka, jajecznica ze szczypiorkiem. Dżem, miód. Napoje: herbata, owocowa, kakao, kawa zbożowa. • II Śniadanie: Musy owocowe: jabłko, banan, gruszka, brzoskwinia. Jogurt naturalny z owocami, jogurty smakowe, sałatka owocowa. • Obiad: zupa i II danie: ziemniaki, kasze (kaszka kus-kus, gryczana, jęczmienna). Chude mięso, drób, ryby, wątróbka drobiowa. Warzywa: szpinak, buraki, marchewka, groszek zielony, brokuły, kalafior. Naleśnik z serem, ze szpinakiem, owocami, kluski "leniwe" z bułką tartą i masłem, spaghetti z mięsem, kluski z serem i ze śmietaną, kotlet ziemniaczany w sosie, ryż zapiekany z jabłkiem. Minimum raz w tygodniu ryba, dwa razy w tygodniu posiłek mięsny, do każdego posiłku surówka, kompot. Napoje: kompot, herbata z cytryną, herbata owocowa, rumianek. • Podwieczorek: Kisiel z jabłkiem, budyń, mus owocowy z kaszką mleczną, kasza manna na gęsto z sokiem, serek waniliowy z owocami (jagody, maliny). Biszkopty, chrupki kukurydziane, herbatniki, chałka, bułka rozetka, ciasto drożdżowe, biszkoptowe. Napoje: mleko, herbata owocowa, ziołowa. 15. Posiłki na 1 dziecko powinny być o gramaturze nie mniejszej niż: 1) dwudaniowy obiad: a) zupa - 300ml, b) danie białkowo-tłuszczowe (mięsne/ryba/inne) -80gram, c) gulasz, sos – 120 g d) kasza, ryż ziemniaki, makaron - 120 gram, e) surówka lub jarzyny gotowane/duszone - 80 gram 2) śniadanie i podwieczorek: Lp Produkt Waga ilość 1 Chleb biały 50g 2 kromki 2 Chleb razowy 60g 2 kromki 3 Bułka Paryska 40 g 2 kromki 4 Masło 5g 5 Wędlina 30g 2 plasterki 6. Jajko 1 szt 7 Ser Żółty 30g 2 plasterki 8 Pasta 40g 9 Płatki 40g 10 Warzywa 80g 11 Mleko 200 ml 12 Kakao 5g 13 Herbata 200 ml 14 Sok z owoców 150 ml 15 Kisiel 200 ml 16 Budyń 200 ml 17 Serek waniliowy 200 ml 18. biszkopty 3 szt 19. Chrupki kukurydziane 2 szt 20. Herbatniki 2 szt 21. Chałka 55 g 22. Ciasto drożdżowe/biszkoptowe 55 g 23. Mus owocowy 250 g 16. Wykonawca jest zobowiązany do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np. posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej i bezglutenowej, uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików) 17. Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. 18. Wykonawca dostarczać będzie wyżywienie własnym transportem, w specjalistycznych termosach do przewożenia posiłków i opakowaniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury (w przypadku dań ciepłych mają być one utrzymane w odpowiedniej temperaturze do momentu wydania ich dzieciom). 19. Wykonawca będzie odpowiedzialny za zbieranie odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości oraz mycie termosów. Czyste pojemniki na odpady zostaną dostarczone Zamawiającemu wraz z posiłkiem każdego dnia. 20. Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi wydane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. 21. Dostarczenie posiłków będzie realizowane przez Wykonawcę na jego koszt. |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000, 55322000, 55520000 |
forma | przetarg nieograniczony |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Lubelskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubelskie |