Przetarg 8399884 - Świadczenie usług cateringowych na potrzeby pensjonariuszy...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 8399884
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2021-09-16 |
przedmiot ogłoszenia | Świadczenie usług cateringowych na potrzeby pensjonariuszy Dziennego Domu Opieki Medycznej 1. Przedmiotem zamówienia jest świad czenie usług cateringowych na rzecz Zamawiającego - usługa przygotowywania oraz dostarczania posiłków dla osób uczęszczających do Dziennego Domu Opieki Medycznej przy ul. Remiszewskiej 14, 03-550 Warszawa, utworzonego w ramach projektu pn. „Uruchomienie Dziennego Domu Opieki Medycznej przez SZPZLO Warszawa-Targówek” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.2. Miejsce realizacji dostawy: Dzienny Dom Opieki Medycznej, ul. Remiszewska 14, 03-500 Warszawa3. Przedmiot zamówienia obejmuje:1) Usługa 1 – śniadanie dla seniorów - uczestników Dziennego Domu Opieki Medycznej - min. 2 pełnowartościowe kanapki na 1 osobę (pieczywo razowe lub pełnoziarniste: żytnie, pszenne, mieszane lub bezglutenowe, masło, ser, szynka i inne dodatki np. serek topiony, pasty, pomidor, sałata, inne warzywa); usługa dla maksymalnie 25 osób świadczona od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy). Liczba dostaw: 418 dni x 25 osób w sumie 10 450 zestawów;2) Usługa 2 – Obiady dla seniorów - uczestników Dziennego Domu Opieki Medycznej – obiad: zupa - 450 ml jedna porcja drugie danie: mięso lub ryba 150 g, ziemniaki 250 g, surówka 150 g, w przypadku placków lub pierogów porcje min. 400 g. Co najmniej 2 razy w tygodniu obiad musi być z drugim daniem mięsnym i co najmniej 1 raz z rybnym; usługa dla maksymalnie 25 osób świadczona od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy).Liczba dostaw: 418 dni x 25 osób w sumie 10 450 zestawów;3) Usługa 3 – Podwieczorek dla seniorów – uczestników Dziennego Domu Opieki Medycznej – obejmujący: ciasto domowe, owoce, sałatki owocowe lub warzywne, kisiel, galaretkę owocową lub budyń; usługa maksymalnie dla 25 osób świadczona od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy). Liczba dostaw: 418 dni x 25 osób w sumie 10 450 zestawów;Liczba dni dostaw liczona od 01.10.2021 – 31.05.2023 – 418 dni pracujących, może ulec zmianie w zależności od daty podpisania umowy.4. Zasady świadczenia usługi: 1) Zamawiający szacuje, że liczba dostarczanych posiłków w czasie trwania umowy może wynieść do: 10 450 porcji śniadania, 10 450 porcji obiadowych i 10 450 porcji podwieczorku. Zamawiający informuje, że wskazana powyżej ilość posiłków ma charakter szacunkowy i w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego związanych z liczbą obecnych uczestników Dziennego Domu Opieki Medycznej każdego dnia może ulec zmniejszeniu za co Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności oraz nie może to stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń.2) Zamawiający o zmianach ilości zamawianych na dany dzień posiłków będzie informował Wykonawcę telefonicznie, sms lub osobiście najpóźniej z jednodniowym wyprzedzeniem, do godziny 16:00 przy czym Zamawiający zastrzega sobie możliwość telefonicznej zmiany ilości zamówionych wcześniej posiłków do godziny 07:30 w dniu następnym, o ile Wykonawca wyrazi zgodę na taką zmianę, z uwagi na to, że nie jest możliwe podanie wyprzedzające dokładnej liczby osób korzystających z posiłków w danym dniu. 3) Zamówienie obejmuje przygotowanie posiłków i ich dostawę.4) Godziny dostarczenia posiłków: a) śniadanie– godzina 8.30 b) obiad– godzina 13.00 c) podwieczorek– godzina 16.30. Zamawiający wyraża zgodę na dostarczanie obiadów razem z podwieczorkami.5) Do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami. W przypadku dań mięsnych wyklucza się używania mięsa przetworzonego (mielonka,) produktów typu instant oraz gotowych produktów np.: mrożone pierogi, gołąbki, klopsy, używania produktów typu kostki rosołowe, masłopodobnych, seropodobnych, wędliny w swoim składzie mają zawierać powyżej 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi, mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie). Zamawiający zakazuje stosowania: produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczy szkodliwych dla zdrowia. Poszczególne posiłki będą przygotowywane na bazie sporządzonych przez Wykonawcę jadłospisów.6) Pierwszy jadłospis (opisane posiłki wraz z ich gramaturą i wartością odżywczą oraz wykazem alergenów), na pierwsze 10 dni świadczenia usług Wykonawca dostarcza przed podpisaniem umowy, następne jadłospisy Wykonawca ma obowiązek dostarczania na następny tydzień, najdalej w piątek, a jeżeli jest on dniem ustawowo wolnym od pracy, w dniu poprzedzającym wolny dzień Zamawiającemu. Zmiana jadłospisu może być dokonana wyłącznie w uzasadnionych przypadkach, za zgodą Zamawiającego. 7) Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi wykaz stosowanych do przygotowania posiłków produktów i surowców wraz z nazwami producentów. 8) W jadłospisie należy uwzględnić stosowanie diety: ogólnej, jarskiej, bezmlecznej, bezglutenowej oraz innych diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb podopiecznych zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. 9) Wykonawca zobowiązuje się: a) przygotowywać posiłki zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r., poz. 2021 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, jak również zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności,b) posiadać pomieszczenia spełniające wymagania rozporządzenia 852/2004 r. Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. Dz.U. UE. 139 z 30.04.2004 r. ze zmianami oraz posiada decyzję o zatwierdzeniu zakładu i wpisie do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji sanitarnej w zakresie przygotowania posiłków od surowca oraz usług cateringowych. c) dostarczać posiłki na własny koszt i ryzyko, własnym transportem spełniającym warunki sanitarne w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków - zgodnie z przepisami prawa. d) odbiór dostarczonych posiłków potwierdzony będzie każdorazowo protokołem ich dostarczania, z wyszczególnieniem ilości dostarczonych posiłków, podpisem upoważnionego pracownika Zamawiającego oraz Wykonawcy. 10) Personel Wykonawcy winien posiadać bieżące przeszkolenie w zakresie obowiązujących przepisów prawa, a także aktualne książeczki zdrowia. Wykonawca odpowiada prawnie za dostarczane żywienie przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym. 11) Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. 12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 13) Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest do przygotowania dodatkowego zestawu posiłków do wglądu i kontroli dla Zamawiającego. Wykonawca zostanie poinformowany o kontroli z 1 dniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego. Ponadto przedstawiciel Zamawiającego ma prawo kontrolować w każdej chwili rodzaj i jakość produktów, z których będą sporządzane posiłki, a także przestrzeganie przez Wykonawcę i jego pracowników wymogów wynikających z Umowy, zapisów SWZ oraz z przepisów dotyczących produkcji i jakości świadczonych usług. Zakwestionowane przez przedstawiciela Zamawiającego posiłki pod względem ilości i jakości podlegać będą wymianie na koszt Wykonawcy. 14) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 15) Jeśli Wykonawca nie dostarczy posiłków spełniających wyżej wymienione kryteria zostanie obciążony kosztami zamówienia posiłków u innego usługodawcy. 5. Zobowiązania Wykonawcy 1) Wykonawca oświadcza, iż posiada niezbędną wiedzę, umiejętności oraz kwalifikacje do wykonania przedmiotu niniejszego zamówienia. 2) Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot umowy z zachowaniem należytej staranności, z uwzględnieniem zawodowego charakteru swojej działalności, przy wykorzystaniu całej posiadanej wiedzy i doświadczenia. 3) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu mogące mieć wpływ na zdrowie żywionych.4) Podczas realizacji przedmiotu umowy Wykonawca zobowiązuje się:a) przygotowywać, dowozić, podawać przygotowane posiłki w terminie i w miejscu wskazanym przez Zamawiającego w zamówieniu;b) dostarczać posiłki najpóźniej na 10 minut przed zaplanowaną godziną ich serwowania; c) dostarczać własnym transportem, w specjalistycznych termosach do przewożenia posiłków i opakowaniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury zgodnie z przepisami prawa (w przypadku dań ciepłych mają być one utrzymane w odpowiedniej temperaturze do momentu wydania ich żywionym) oraz jakości przewożonych potraw;d) estetycznie podawać posiłki;e) zapewnić pracowników w liczbie zapewniającą sprawną obsługę;f) zapewnić we własnym zakresie niezbędne do wykonania usługi wyposażanie, w tym w szczególności: urządzenia grzewcze, termosy, podgrzewacze wody; nie dopuszcza się stosowania jednorazowych pojemników zgodnie z zapisami tzw. „dyrektywy plastikowej”;g) posiadać zapasy żywności niezbędne do wykonywania posiłków na dany dzień, myć i wyparzać naczynia i termosy transportowe (koszt środków dopuszczonych do użytku przez Państwowy Zakład Higieny czystości ponosi Wykonawca);h) świadczyć usługę wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych; i) przygotowywać posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia ; 2/2021/ZP |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Mazowieckie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Mazowieckie |