Przetarg 8448202 - "Sukcesywna dostawa mięsa, drobiu oraz produktów...

   
Analizuj Zamówienie 8448202 (zakończone)
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2021-10-08
przedmiot ogłoszenia
"Sukcesywna dostawa mięsa, drobiu oraz produktów wędliniarskich dla Domu Pomocy Społecznej im. dr. Józefa Marcelego Kopicza w Szpę
gawsku."

Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa mięsa, drobiu oraz produktów wędliniarskich na potrzeby Domu Pomocy Społecznej im. dr. Józefa Marcelego Kopicza w Szpęgawsku.Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia stanowi Załącznik nr 2 do SWZ - Formularz cenowy.Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych.Przedmiot zamówienia powinien spełniać następujące wymagania organoleptyczne:1) Obróbka: powierzchnia cięć powstałych przy podziale półtusz lub ćwierćtusz na części zasadnicze – gładkie; luźne strzępy mięśni i tłuszczu oraz ewentualne odłamki kości, błony, tłuszcz usunięte; niedopuszczalne przekrwienia powierzchniowe.2) Powierzchnia: sucha, dopuszczalna lekko wilgotna; gładka, niezakrwawiona, niepostrzępiona, bez pomiażdżonych kości, głębszych zacięć; niedopuszczalna oślizgłość, nalot pleśni.3) Czystość: mięso czyste, bez śladów jakichkolwiek zanieczyszczeń4) Barwa mięśni jasnoczerwona, czerwona, ciemnoczerwona do brązowo wiśniowej, dla mięsa wołowego oraz jasnoróżowa do czerwonej, dla mięsa wieprzowego, jasnoróżowa dla mięsa drobiowego. Dopuszczalne matowienie, niedopuszczalny odcień szary lub zielonkawy.5) Konsystencja: jędrna i elastyczna.6) Zapach: swoisty, charakterystyczny dla świeżego mięsa, bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia; niedopuszczalny zapach obcy.Zamawiający zastrzega, że ilości zamawianych produktów, podane w Załączniku 2 do SWZ są jedynie wielkościami prognozowanymi, niezbędnymi dla porównania ofert, a rzeczywiste ilości zamawianych produktów mogą ulec zmianie. Przewidywane wahania w ilości poszczególnego asortymentu mogą wynosić ok. +/–20%.Zmiany w zakresie ilości zamawianego przez Zamawiającego asortymentu, nie mogą spowodować zmian cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę.Wykonawcy przysługuje wynagrodzenie za ilość rzeczywiście dostarczonego do Zamawiającego przedmiotu zamówienia.Zapotrzebowania (ilość i rodzaj dostawy) na poszczególne towary będą składane za pośrednictwem faksu lub poczty elektronicznej ze wskazaniem pomieszczenia w siedzibie Zamawiającego, do którego ma być dostarczona partia zamówienia.Wraz z dostawą partii zamawianego towaru, Wykonawca dostarczy fakturę VAT za daną partię asortymentu.Zapłata za dostarczona partię produktów nastąpi przelewem z konta Zamawiającego na konto Wykonawcy wskazane w fakturze, w terminie 30 dni od dnia dostawy.Koszty opakowania, ubezpieczenia, załadunku, rozładunku, transportu, spedycji oraz wszystkie pozostałe związane z prawidłową i terminową realizacją zamówienia ponosi Wykonawca i uwzględni je w cenie oferty.Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć do siedziby Zamawiającego zamówiony towar na własny koszt i ryzyko, środkiem transportu dopuszczonym do przewozu mięsa i jego przetworów, w ramach posiadanej aktualnej decyzji/zezwolenia właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.Zamawiający wymaga, aby dostarczone produkty były pakowane próżniowo oraz posiadały etykietę w języku polskim zawierającą co najmniej następujące informacje: nazwa produktu; nazwa i adres producenta; masa netto; data przydatności do spożycia.Poza informacjami wskazanymi w pkt 3.13 powyżej każdy z wyrobów wędliniarskich, zawartych w pkt 10-16, 21, 22, 25, 28-31, 35, 37-42, 59-62, 64, 66, 67, 69-71, 74-77, 79-81 Formularza cenowego, powinien posiadać etykietę producenta ze wskazaniem ilości zawartego w nim mięsa.Okres przydatności do spożycia winien odpowiednio wynosić; dla mięsa – nie mniej niż 5 dni od daty dostawy do Zamawiającego; dla wędlin – nie mniej niż 9/10 okresu terminu przydatności do spożycia określonego przez producenta w dniu dostawy do Zamawiającego.Zamawiający wymaga, żeby cały dostarczany asortyment przedmiotu zamówienia obowiązkowo posiadał „Handlowy dokument identyfikacyjny” zgodnie z przepisami ustawy O produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz.U. z 2014 r. poz. 1577 ze zm.) oraz Rozporządzeniem WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Europy z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. UE.L 139 z 30.04.2004 r.), ponadto produkty przetworzone musza spełniać normy związane ze Zintegrowanym Systemem Zarządzania HACCP. Zamówione produkty winny być dostarczone do Zamawiającego:- w opakowaniach gwarantujących bezpieczny transport i magazynowanie;- w zamkniętych pojemnikach wykonanych z materiału dopuszczonego do kontaktu z żywnością;Zamawiający wymaga, aby oferowany asortyment posiadał wszelkie zgodności z obowiązującymi polskimi normami jakościowymi, spełniał wszystkie powszechnie obowiązujące wymagania higieniczno – sanitarne oraz wymagane parametry i standardy jakościowe.W przypadku dostarczenia towarów nie spełniających warunków zamówienia (np. o złej jakości lub w przypadku braków ilościowych) lub niezgodnych z zamówieniem i asortymentem określonym w załączniku Nr 2 do SWZ, Wykonawca zobowiązany jest do ich wymiany na nowe, wolne od wad, zgodne z warunkami zamówienia w terminie 1 dnia roboczego licząc od dnia zgłoszenia reklamacyjnego. Wszelkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca.Zaproponowanie w ofercie produktów o parametrach gorszych aniżeli podane w Załączniku Nr 2 do SWZ lub nieuwzględnienie chociażby jednej z zamawianych pozycji, spowoduje odrzucenie oferty.Ilekroć w SWZ Zamawiający wskazuje na znaki towarowe, patenty lub pochodzenie produktów tylekroć, stosownie do treści art. 29 ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza zaoferowanie rozwiązań równoważnych, które nie będą gorsze pod względem jakościowym od wymienionego przez Zamawiającego z nazwy asortymentu.

GA.273.4.2021
branża Spożywcza
podbranża artykuły spożywcze
kody CPV 15110000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Pomorskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Pomorskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: artykuły spożywcze

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10364857 2024-03-29
godz. 09:00
Warmińsko-Mazurskie DOSTAWA ARTYKUŁÓW SUCHYCH I INNYCH
10380244 2024-03-29
godz. 10:00
Dolnośląskie Dostawa wody źródlanej dla pracowników liniowych Powiatowego Zarządu Dróg w Strzelinie w 2024 roku
10376126 2024-04-05
godz. 10:00
Warmińsko-Mazurskie Sukcesywna dostawa owoców i warzyw do kuchni Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Nowym Mieście Lubawskim w 2024 roku Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy owoców i warzyw do: Szko...
10379715 2024-04-08
godz. 09:30
Kujawsko-Pomorskie Dostawy warzyw i owoców dla Miejskiej Jadłodajni "U Świętego Antoniego" we Włocławku Część 1: 1. Przedmiotem zamówienia są dostawy warzyw i owoców dla Miejskiej Jadłodajni „U...
10305955 2024-04-08
godz. 09:45
Mazowieckie 1.Przedmiotem zamówienia jest dostawa mięsa czerwonego, wędlin z mięsa czerwonego oraz tłuszczy zwierzęcych dla 42. Bazy Lotnictwa Szkolnego w Radomiu oraz jednostek będących na jej ...
10340552 2024-04-09
godz. 10:00
Lubelskie Przedmiotem zamówienia jest dostawa ryb i mrożonek dla Powiatowego Zakładu Aktywności Zawodowej w Janowie Lubelskim przy ul. Jana Zamoyskiego 149, 23- 300 Janów Lubelski, w asortymencie...
10381631 2024-04-10
godz. 10:00
Opolskie Dostawy naturalnej wody mineralnej średnio zmineralizowanej, gazowanej i niegazowanej w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l
10379794 2024-04-16
godz. 15:00
Wielkopolskie 3/2024/ŻK/OWOCE, WARZYWA Zakup owoców, warzyw w terminie 01.05.2024 r. - 31.08.2024 r. dla Żłobka "Hocki Klocki" PRZEDMIOT POSTĘPOWANIA: 1 Zakup owoców, warzyw w terminie 01.01.2024 r...
10379796 2024-04-16
godz. 15:00
Wielkopolskie 6/2024/ŻK/JAJA Zakup jaj w terminie 01.05.2024 r. - 31.08.2024 r. dla Żłobka "Hocki Klocki" PRZEDMIOT POSTĘPOWANIA: 1 Zakup jaj w terminie 01.05.2024 r. - 31.08.2024 r. dla Żłobka "Ho...
10380391 2024-04-26
godz. 11:00
Wielkopolskie Dostawy artykułów spożywczych do placówek Poznańskiego Zespołu Żłobków. Szczegółowy opis przedmiotu zmówienia zawarto w Formularzu cenowym stanowiącym załącznik nr 1 do umowy....