Przetarg 7706322 - Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Domu...

   
Analizuj Zamówienie 7706322 (zakończone)
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2020-09-21
przedmiot ogłoszenia
Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej im. dr. Józefa Marcelego Kopicza w Szpęgawsku.
Numer
referencyjny: GA.273.4.2020

Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej im. dr. Józefa Marcelego Kopicza w Szpęgawsku, ul. Kasztanowa 23, w asortymencie i ilości określonej w Załączniku Nr 1A do SIWZ – Formularz cenowy. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych. Opis przedmiotu zamówienia: Zamawiający zastrzega, że ilości zamawianych towarów są jedynie wielkościami prognozowanymi, niezbędnymi dla porównania ofert, a rzeczywiste ilości zamawianych produktów mogą ulec zmianie. Przewidywane wahania w ilości poszczególnego asortymentu mogą wynosić ok. +/–20%. Zmiany w zakresie ilości zamawianego asortymentu nie mogą spowodować zmian cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę. Wynagrodzenie Wykonawcy stanowić będzie wielkość i zakres rzeczywiście dostarczonego do Zamawiającego przedmiotu zamówienia. Zapotrzebowania (ilość i rodzaj dostawy) na poszczególne towary będą składane za pośrednictwem faksu lub poczty elektronicznej ze wskazaniem pomieszczenia w siedzibie Zamawiającego, do którego ma być dostarczona partia zamówienia. Wraz z dostawą partii zamawianego towaru, Wykonawca dostarczy fakturę VAT za daną partię asortymentu. Zapłata za dostarczona partię produktów nastąpi przelewem z konta Zamawiającego na konto Wykonawcy wskazane w fakturze, w terminie 30 dni od dnia dostawy. Koszty opakowania, ubezpieczenia, załadunku, rozładunku, transportu oraz wszystkie pozostałe związane z prawidłową i terminową realizacją zamówienia ponosi Wykonawca i uwzględni je w cenie oferty. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć do siedziby Zamawiającego zamówiony towar na własny koszt i ryzyko, środkiem transportu dopuszczonym do przewozu żywności, w ramach posiadanej aktualnej decyzji/zezwolenia właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Dostarczane artykuły żywnościowe winny być odpowiednio posortowane przez Wykonawcę i muszą być najwyższej jakości, a ich przechowywanie i transportowanie musi odbywać się w warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Wykonawca musi gwarantować odpowiedni okres ważności dostarczanych produktów, min. ¾ okresu określonego przez producenta, liczony od dnia dostawy. W przypadku dostarczania artykułów w oryginalnych opakowaniach, muszą mieć na opakowaniu oznaczenia fabryczne tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę produkcji, termin przydatności do spożycia lub termin minimalnej trwałości, nazwę i adres producenta oraz inne oznakowania zgodne z obowiązującymi przepisami. W przypadku dostarczenia artykułów nie spełniających warunków zamówienia (np. o złej jakości lub w przypadku braków ilościowych) lub niezgodnych zamówieniem i z asortymentem oferowanym w Załączniku Nr 1A do SIWZ, Wykonawca zobowiązany jest do ich wymiany na nowe, wolne od wad lub zgodne z warunkami zamówienia, w ciągu 24 godzin od momentu zgłoszenia reklamacyjnego. Wszelkie koszty związane z ponownym dostarczeniem towaru ponosi Wykonawca. Zamawiający wymaga, aby oferowane towary były zgodne z obowiązującymi Polskimi Normami, spełniały wymagania w zakresie norm jakościowych w ramach GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej), GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej) z zastosowaniem zasad systemu HACCP, a także muszą spełniać wymagane przez Zamawiającego parametry i standardy jakościowe wyszczególnione w Załączniku Nr 1A do SIWZ, kolumna 2. Zamawiający informuje, iż w niektórych pozycjach Formularza cenowego przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów bądź pochodzenia. Wskazania te mają charakter przykładowy, określają jedynie klasę i standard zamawianych wyrobów. Zamawiający dopuszcza w tych przypadkach składanie ofert na rozwiązania równoważne, a zatem zaoferowanie produktu o takim samym składzie, jakości i właściwościach organoleptycznych (kolor, konsystencja, zapach, smak) w opakowaniu, którego rodzaj i wielkość wskazał Zamawiający w ww. formularzu. Wykonawca powołujący się na te rozwiązania zobowiązany jest wykazać, że oferowane artykuły spełniają wymagania określone w SIWZ, przy zachowaniu cech jakościowych produktów. Z załączonych do oferty dokumentów w sposób nie budzący wątpliwości powinno zatem wynikać, iż zaoferowany artykuł równoważny posiada parametry nie gorsze niż te, które w Formularzu cenowym wskazał Zamawiający. Zaproponowanie w ofercie artykułów o parametrach gorszych aniżeli podane w Załączniku Nr 1A do SIWZ lub nieuwzględnienie chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych, spowoduje odrzucenie oferty. Szacunkowe wielkości i zakres zamówienia zawiera odrębny dokument w formacie Excel pn. Załącznik nr 1A do SIWZ – Formularz cenowy. Asortyment dostarczany będzie do siedziby Zamawiającego nie rzadziej niż 2 razy w tygodniu (z wyjątkiem dni świątecznych) od poniedziałku do piątku w godzinach pracy Zamawiającego tj. 07.00 – 15.00. Zapotrzebowania (ilość i rodzaj dostawy) na poszczególne towary będą składane za pośrednictwem faksu lub poczty elektronicznej ze wskazaniem pomieszczenia w siedzibie Zamawiającego, do którego ma być dostarczona partia zamówienia. W przypadku braku możliwości wywiązania się z terminu dostawy, Wykonawca zobowiązany jest niezwłocznie powiadomić o powyższej okoliczności Zamawiającego. Dostarczane produkty spożywcze muszą spełniać wymagania o których mowa w pkt 2.3.13 SIWZ oraz muszą posiadać ważne terminy przydatności spożycia. Niniejsze artykuły nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia. Produkty winny być świeże, o dobrym smaku, w zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach, które posiadają nadrukowaną informację o nazwie środka spożywczego (skład), nazwie i adresie producenta, dacie przydatności do spożycia oraz gramaturze/litrażu. Dostawy artykułów spożywczych muszą być realizowane zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, dotyczy głównie: stanu higienicznego transportu, higieny osobistej kierowcy(ów), daty przydatności do spożycia, temperatury przewozu. Dopuszcza się transport powyższych opakowań jednostkowych luzem w pojemnikach z tworzywa sztucznego bądź w tzw. zgrzewkach w sposób uniemożliwiający ich zniszczenie oraz zanieczyszczenie podczas przewozu. Pojemniki oraz opakowania muszą posiadać atest PZH odnośnie dopuszczenia do kontaktu z żywnością. Pojemniki transportowe powinny być gładkie, czyste, bezwonne, łatwe do mycia i odkażania, zapewniające zachowanie właściwej jakości w czasie transportu. Dostarczane mrożonki winny być pakowane odpowiednio: opakowania jednostkowe: torby foliowe termozgrzewalne, wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania jednostkowe powinny zabezpieczać produkt przed zniszczeniem i zanieczyszczeniem, powinny być czyste, bez obcych zapachów i uszkodzeń mechanicznych; opakowania transportowe: pudła tekturowe od 10 kg do 20 kg, wykonane z materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Nie dopuszcza się pudeł zapleśniałych, z załamaniami, zagięciami i innymi uszkodzeniami mechanicznymi.
branża Spożywcza
podbranża artykuły spożywcze
kody CPV 15000000, 15230000, 15240000, 15330000, 15400000, 15540000, 15821200, 15831000, 15842000, 15860000, 15871000, 15871230, 15871273, 15872000, 15890000
forma przetarg nieograniczony
typ ogłoszenia dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Pomorskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Pomorskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: artykuły spożywcze

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10449703 2024-04-24
godz. 12:00
Warmińsko-Mazurskie Sukcesywna dostawa ryb świeżych i mrożonych (kat I) dla Polskiej Akademii Nauk Domu Pracy Twórczej w Wierzbie (w okresie 12 miesięcy od daty zawarcia umowy).
10450813 2024-04-25
godz. 08:00
Łódzkie Zakup i dostawa brakujących ziemniaków sadzeniaków Część 1: Kwalifikowane ziemniaki sadzeniaki odmiany Lady Rosetta Tona 24,20 Gospodarstwo w Żelaznej Część 2: Kwalifikowane z...
10441515 2024-04-26
godz. 08:00
Zachodniopomorskie Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do placówek oświatowych w mieście Wałcz w 2024 r. – II postępowanie. Część 1: Dostawa artykułów spożywczych (ryby, art. mrożone, ar...
10447295 2024-04-28
godz. 00:00
Mazowieckie DKW.SZ.04.13.2024.MB SZACOWNIE WARTOŚCI ZAMÓWIENIA-Sukcesywne dostawy produktów z mięsa wołowo-wieprzowego do Zakładu Karnego w Płocku PRZEDMIOT POSTĘPOWANIA: 1 Kiełbasa parówkowa...
10484219 2024-04-29
godz. 08:00
Mazowieckie 18-W6-2024 Dostawa wody mineralnej butelkowej 1,5 l - BIAŁYSTOK PRZEDMIOT POSTĘPOWANIA: 1 Gazowana woda mineralna butelkowa 1,5 l - Cisowianka Zgodnie z Zał. nr 1 OPZ - poz. 1 (tabela) -...
10480047 2024-04-29
godz. 09:30
Kujawsko-Pomorskie Sukcesywne dostawy owoców na rok 2024.
10481352 2024-05-02
godz. 11:00
Łódzkie Dostawa jaj spożywczych klasa A-L 63-73g.
10482516 2024-05-10
godz. 11:00
Mazowieckie Sukcesywne dostawy warzyw i owoców wraz z transportem i rozładunkiem dla Oddziału Rewita Jurata -
10422520 2024-05-10
godz. 12:00
Dolnośląskie ZNM.10.2024.JW.2 Przygotowanie i dostawa posiłków regeneracyjnych na potrzeby DOZAMEL Sp. z o.o. przy ul. Fabrycznej 10 we Wrocławiu PRZEDMIOT POSTĘPOWANIA: 1 Pieczeń, ziemniaki, suró...
10457503 2024-05-23
godz. 11:00
Wielkopolskie Sól paszowa.Produkt ten będzie użyty do produkcji pasz dla zwierząt. Stawka VAT zgodnie z kategorią pożywienia dla zwierząt, która jest zaklasyfikowana do działów (kodów) nomenkla...