Przetarg 8454896 - Przygotowywanie oraz dostarczanie posiłków dla dzieci...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 8454896
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2021-10-12 |
przedmiot ogłoszenia | Przygotowywanie oraz dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających do Samorządowego Przedszkola w Izbicy 1. Przedmiotem zamó wienia jest „Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków dla dzieci z Samorządowego Przedszkola w Izbicy”.2. Przewidywana liczba obiadów wynosi 151 dziennie we wszystkie dni nauki szkolnej określone przez Ministra Edukacji Narodowej w kalendarzu roku szkolnego 2021/2022 z uwzględnieniem przerw w nauce, tj. przyjmuje się 168 dni, razem 25 368 posiłków.3. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków. Ewentualne zmiany ilości Zamawiający będzie zgłaszać Wykonawcy najpóźniej do godziny 8:00 danego dnia. W imieniu Zamawiającego z Wykonawcą kontaktować się będą pracownicy przedszkola.4. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wyłącznie za posiłki rzeczywiście wydane, zgodnie z codziennym zapotrzebowaniem.5. Dostawa posiłków będzie się odbywać od dnia 01.11.2021r. do dnia 30.06.2022 r. (bez uwzględniania dni rozpoczęcia oraz zakończenia roku szkolnego) od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od nauki. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia przedszkola, dostawa obiadu odbędzie się w inny dzień i o innej godzinie –po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.6. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia tygodniowego jadłospisu, z co najmniej 3- dniowym wyprzedzeniem, do akceptacji Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem.7. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020 poz. 2021 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy – RozporządzenieMinistra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.8. Bezwzględnie przestrzegać należy norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywności i Żywienia. Obiady muszą być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży.9. Zestaw dzienny powinien składać się z trzech urozmaiconych posiłków: śniadania, obiadu i podwieczorku.10. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe i ilościowe:– jadłospis dwudekadowy winien być urozmaicony – rodzaj zupy nie może się powtarzać w ciągu tygodnia, natomiast rodzaj drugiego dania w dekadzie;– w ciągu tygodnia co najmniej dwa razy powinien być dostarczany obiad z drugim daniem mięsnym/rybnym, a jeden raz danie jarskie/półmięsne (wykluczając risotto z mięsem i bigos);– potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z wysokiej jakości składników – świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;– w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Mięso powinno być miękkie;– do przygotowania posiłków zaleca się stosowanie tłuszczów roślinnych (co za tym idzie – ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli;– zupy winny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym;– istotna jest estetyka potraw i posiłków;– posiłki powinny być przygotowane ze składników wcześniej nieprzetworzonych (świeżego mięsa, surowych warzyw i owoców). W sezonie zimowym dopuszcza się przygotowanie posiłków na bazie półproduktów;– nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku typu puree. SPI.341.3.2021 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55523100 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Lubelskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubelskie |