Zlecenie 7920969 - Przygotowywanie, dostawa własnym transportem i na własny...
(zakończone) | Zamówienie 7920969|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2021-01-14 |
przedmiot zlecenia | Przygotowywanie, dostawa własnym transportem i na własny koszt i wydawanie posiłków do szkół na terenie Miasta i Gminy Płoty w dni nauki szkolnej od 25.01.2021 r. do końca roku szkolnego 2020/2021 w czasie trwania zajęć szkolnych (poniedziałek - piątek) z wyłączeniem ferii i świąt, w postaci: - Obiadów jednodaniowych. - Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia lub zwiększenia ilości (+ 30%, - 30%) zamówienia w zależności od ilości osób objętych dożywianiem. Wykaz ilościowy zakwalifikowanych do obiadów i śniadań uczniów z placówek szkolnych z terenu Miasta i Gminy Płoty obejmuje następującą przeciętną ilość uczniów w jednym miesiącu: - Szkoła Podstawowa nr 2 w Płotach, ul. S. Batorego 15 - 6 uczniów w klasach od IV-VIII; - Szkoła Podstawowa nr 2 w Płotach, ul. Piastowa 8 - 12 uczniów; kl. 0 oraz klas I -III - Szkoła Podstawowa nr 1 w Płotach - 6 uczniów klas I-VIII, w tym ilość uczniów kl. I-III - 1 uczeń - Szkoła Podstawowa w Mechowie - 7 uczniów w tym uczniowie kl. I-III - 0 uczniów - Szkoła Podstawowa w Modlimowie - 2 uczniów w klasach od IV-VIII - Szkoła Podstawowa w Modlimowie zlokalizowana w m. Wyszobór- 4 uczniów kl. I-III W związku z obecnie z panującym stanem pandemii koronawirusa SARS-COV-2 w kraju od dnia 18.01.2021 r. zajęcia w szkołach odbywać się będą wyłącznie dla klas I-III. W związku z powyższym od dnia 25.01.2021 r. do odwołania Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowywania i dostarczania posiłków dla uczniów klas I-III. W przypadku zmiany decyzji Ministra Edukacji Narodowej dotyczącej powrotu wszystkich uczniów do nauki stacjonarnej w szkołach Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowywania i dostarczania posiłków również dla uczniów klas IV-VIII. 1) Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz.U z 2020 r., poz. 2021 z późn.zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. 2) dowóz gorących posiłków do szkół w samochodzie spełniającym warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno- Epidemiologiczną; 3) transport posiłków w atestowanych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 4) Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych produktów i urozmaicone. 5) Pod pojęciem obiadów jednodaniowych należy rozumieć dwa razy w tygodniu zupę podaną z pieczywem oraz trzy razy w tygodniu drugie danie. Drugie danie razy w tygodniu ma być posiłkiem mięsnym, a raz w tygodniu musi być podana ryba. Posiłek mięsny albo rybny musi być podany z surówką lub gotowanymi jarzynami. Raz w tygodniu drugie danie może być posiłkiem bezmięsnym i bezrybnym. Do drugiego dania musi być podany kompot lub sok. Potrawy smażone nie powinny być podawane więcej niż dwa razy w tygodniu. Warzywa muszą być serwowane również w formie surowej. 6) Godziny wydawania posiłków należy ustalić z dyrektorami poszczególnych szkół. 7) Gramatura posiłków: - Zupa - 400 ml + min. 2 kromki chleba; - Ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g; - Mięso (schab, wołowina, wieprzowina, drób) lub ryba - 100 g; - Surówki, jarzyny - 150 g; - Naleśniki, placki, pierogi, kopytka - 300 g; - Kompot - 250 ml; - Chleb - stosownie do potrzeb; - Bułka zwykła duża - 100 g; 1) Każdego dnia powinny być przygotowywane próbki do SANEPIDU do celów kontrolnych. 2) Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę aby zapewnił różnorodność dostarczanych posiłków. 3) Dowóz posiłków musi odbywać się z zachowaniem odpowiednich parametrów czasu i temperatur stosowanych podczas transportu potraw. 4) Zestawy posiłków powinny odpowiadać zasadom dobrego żywienia dzieci i młodzieży szkolnej oraz pod względem gramatury, wartości odżywczych, kaloryczności. 5) Posiłki, sposób ich przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2020 r., poz. 2021 z późn. zm.) oraz w przepisach wykonawczych oraz muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych. 6) Posiłek nie może występować częściej w jadłospisie niż jeden raz w tygodniu i nie rzadziej niż raz w miesiącu. 7) Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe obowiązujące dla określonej grupy wiekowej - dzieci w wieku przedszkolnym, szkoły podstawowej. Należy mieć na uwadze odpowiedni dobór wartości odżywczych i zapotrzebowanie energetyczne dla tej grupy wiekowej oraz estetykę wizualną posiłku zachęcającą ucznia do spożycia posiłku. 8) Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej oraz przestrzeganiem wszelkich wymogów sanitarnych dla żywienia zbiorowego. 9) Posiłki muszą być przygotowane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r. poz. 1154). 10) Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Produkcja, przechowywanie, dostarczanie i wydawanie powinno odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych. 11) Zamawiający zastrzega aby wyroby mięsne nie były podawane w dni postne. 12) Zamawiający nie dopuszcza aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. 13) Wykonawca każdorazowo, z tygodniowym wyprzedzeniem, przedłoży dyrektorom poszczególnych szkół, jadłospis na kolejne 2 tygodnie. |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55320000, 55523100, 55524000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Zachodniopomorskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Zachodniopomorskie |