Przetarg 12193406 - Przygotowanie i wydawanie na terenie Gminy Miasta Toruń...
| Analizuj | Zamówienie 12193406 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-03 |
| przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i wydawanie na terenie Gminy Miasta Toruń około 8760 ciepłych posiłków obiadowych dla podopiecznych MOPR w Toruniu. Część 1: 1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i wy dawanie na terenie Gminy Miasta Toruń około 7300 ciepłych posiłków obiadowych dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu.2.Zamawiający zastrzega możliwość zmiany ilości posiłków obiadowych w okresie objętym przedmiotem zamówienia ze względu na potrzeby środowiska oraz możliwości finansowe Gminy w tym zakresie.3.Zamawiający przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilość wydanych ciepłych posiłków określona w pkt 1 może ulec zmianie tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu o około 20 % ilości szacunkowej. 4.Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia zakresu rzeczowego przedmiotu umowy, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia przez Wykonawcę.5. Szacowana średnia liczba osób przewidziana do otrzymania posiłków obiadowych, realizowanych na podstawie bonów obiadowych wydanych klientom przez Zamawiającego, wynosi ok. 20 dziennie. Posiłki wydawane będą w każdy dzień miesiąca (w tym soboty, niedziele i święta) w godzinach od 12:00 do 14:00 w stałym miejscu na terenie Gminy Miasta Toruń na prawym brzegu Wisły.6. O każdej przewidywanej zmianie zapotrzebowania na ilość ciepłych posiłków określonych w pkt 5, osoba wskazana przez Zamawiającego poinformuje Wykonawcę telefonicznie lub mailowo z wyprzedzeniem 1 – dniowym, do godz. 14:00.7. Wykonawca zapewni lokal gastronomiczny do przygotowywania i wydawania posiłków na terenie Gminy Miasta Toruń oraz osoby, które posiadać będą ważne badania sanitarno – epidemiologiczne zgodnie z ustawą z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. 2024 poz. 924 z późn. zm.).8. Zamawiający zastrzega, że ciepłe posiłki mogą być wydawane i spożywane w innym miejscu niż w lokalu o którym mowa w pkt 7.9. Zamawiający nie dopuszcza wydawania posiłków w miejscach stanowiących wizytówkę Miasta Torunia (w tym w szczególności w rejonie Starego Miasta) oraz w miejscach mobilności turystów (np. dworce, centra handlowe)10. Posiłki obiadowe powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, według wymogów sztuki kulinarnej i wymogów sanitarnych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.), rozporządzeniami wykonawczymi, rozporządzeniami unijnymi, a zwłaszcza z zachowaniem zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli – HACCP.11.Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania przepisów dotyczących: warunków zdrowotnych zbiorowego żywienia, w tym warunków i wymagań sanitarnych obowiązujących przy przechowywaniu, przygotowaniu żywności, warunków sanitarno -epidemiologicznych stawianych osobom prowadzącym działalność w zakresie zbiorowego żywienia. 12.Wykonawca zobowiązany jest do realizacji przedmiotu zamówienia zgodnie z regulacjami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.), rozporządzenia (WE) NR 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE. seria L z 2004 nr 139 poz. 1 z późn. zm.) oraz rozporządzenia (WE) NR 178/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiający procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE seria L z 2002 nr 31 poz. 1 z późn. zm.)13.Posiłki muszą być zróżnicowane, sporządzone ze świeżych artykułów posiadających aktualne terminy ważności, z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania i zapewnić wartość energetyczną nie mniej niż 1100 kcal.14.Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie powinien powtarzać się w ciągu tygodnia, posiłek powinien zawierać: a. Zupę (min. 300ml) z mięsną wkładką (min. 150g) lub b. danie jednogarnkowe z mięsemlubc. Zupę (min. 300ml) drugie danie - min. 150 g mięsa/ryby i ziemniaki/ryż/ kaszę itp. oraz surówkę warzywną (co najmniej raz w tygodniu).15.Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca prześle drogą elektroniczną tygodniowy jadłospis.16.Ciepłe posiłki obiadowe wydawane będą osobom uprawnionym na podstawie bonów wykonanych i wydanych przez Zamawiającego.17.W razie gdy Wykonawca nie wyda wszystkich przygotowanych ciepłych posiłków obiadowych, zamówionych przez Zamawiającego zgodnie z pkt 5 i 6, pozostałe posiłki obiadowe Wykonawca dostarczy do Ośrodka Interwencji Kryzysowej przy ul. Skłodowskiej – Curie 80F w Toruniu.18.W okresie zagrożenia epidemicznego Wykonawca ma obowiązek wydawania posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz do zapewnienia osobom realizującym przedmiot zamówienia środków ochrony osobistej (m. im. maseczki, rękawiczki, płyny dezynfekujące).19.Wykonawca zobowiązany jest do zachowania czystości w miejscu realizacji przedmiotu zamówienia, w trakcie wydawania posiłków oraz po zakończeniu wydawania posiłków.20. Zamawiający zastrzega sobie możliwość kontroli posiłków podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Część 2: 1.Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dowóz ciepłych posiłków do miejsca zamieszkania niesamodzielnych podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Toruniu w ilości około 1460 posiłków. 2. Zamawiający zastrzega możliwość zmiany ilości posiłków obiadowych w okresie objętym przedmiotem zamówienia ze względu na potrzeby środowiska oraz możliwości finansowe Gminy w tym zakresie.3. Zamawiający przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilość wydanych ciepłych posiłków określona w pkt 1 może ulec zmianie tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu o około 20 % ilości szacunkowej. 4. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia zakresu rzeczowego przedmiotu umowy, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia przez Wykonawcę.5. Szacowana średnia liczba osób do realizacji bonu obiadowego w miejscu zamieszkania klienta Zamawiającego wynosi ok. 4 dziennie.6. O każdej przewidywanej zmianie zapotrzebowania na ilość ciepłych posiłków określonych w pkt 5, osoba wskazana przez Zamawiającego poinformuje Wykonawcę telefonicznie lub mailowo z wyprzedzeniem 1 – dniowym, do godz. 14:00.7. Wykonawca zapewni do przygotowywania posiłków lokal gastronomiczny oraz osoby, które posiadać będą ważne badania sanitarno – epidemiologiczne zgodnie z ustawą z dnia 5 grudnia 2008r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. 2024 poz. 924) a także środek transportu do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia.8. Posiłki obiadowe powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, według wymogów sztuki kulinarnej i wymogów sanitarnych zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.), rozporządzeniami wykonawczymi, rozporządzeniami unijnymi, a zwłaszcza z zachowaniem zasad systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli – HACCP.9. Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania przepisów dotyczących: warunków zdrowotnych zbiorowego żywienia, w tym warunków i wymagań sanitarnych obowiązujących przy przechowywaniu, przygotowaniu żywności, warunków sanitarno -epidemiologicznych stawianych osobom prowadzącym działalność w zakresie zbiorowego żywienia. 10. Wykonawca zobowiązany jest do realizacji przedmiotu zamówienia zgodnie z regulacjami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1148 z późn. zm.), rozporządzenia (WE) NR 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE. seria L z 2004 nr 139 poz. 1 z późn. zm.) oraz rozporządzenia (WE) NR 178/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiający procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE seria L z 2002 nr 31 poz. 1 z późn. zm.)11. Posiłki powinny być zapakowane w miejscu przygotowania, w opakowania jednorazowe ulegające kompostowaniu lub biodegradowalne zgodnie z wymaganiami określonymi w Zarządzeniu nr 220 Prezydenta Miasta Torunia z dnia 15 lipca 2019 r. w sprawie działań proekologicznych w Urzędzie Miasta Torunia. Zamawiający nie dopuszcza możliwości zastosowania opakowań z tworzyw sztucznych.12.Zamawiający nie wymaga zapewnienia przez Wykonawcę sztućców.13.Posiłki muszą być zróżnicowane, sporządzone ze świeżych artykułów posiadających aktualne terminy ważności, z pełnowartościowych produktów z uwzględnieniem sezonowości ich występowania i zapewnić wartość energetyczną nie mniej niz. 1100 kcal.14. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie powinien powtarzać się w ciągu tygodnia, posiłek powinien zawierać: a. Zupę (min. 300ml) z mięsną wkładką (min. 150g) lub b. danie jednogarnkowe z mięsemlubc. Zupę (min. 300ml) drugie danie - min. 150 g mięsa/ryby i ziemniaki/ryż/ kaszę itp. oraz surówkę warzywną (co najmniej raz w tygodniu).15.Na żądanie Zamawiającego, Wykonawca prześle drogą elektroniczną tygodniowy jadłospis.16.Ciepłe posiłki obiadowe dostarczane i wydawane będą osobom uprawnionym na podstawie bonów wykonanych i wydanych przez Zamawiającego.17.W razie gdy Wykonawca nie wyda wszystkich przygotowanych ciepłych posiłków obiadowych, zamówionych przez Zamawiającego zgodnie z pkt 5 i 6, pozostałe posiłki obiadowe Wykonawca dostarczy do Ośrodka Interwencji Kryzysowej przy ul. Skłodowskiej – Curie 80F w Toruniu.18.W okresie zagrożenia epidemicznego Wykonawca ma obowiązek wydawania posiłków zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz do zapewnienia osobom realizującym przedmiot zamówienia środków ochrony osobistej (m. im. maseczki, rękawiczki, płyny dezynfekujące).19.Zamawiający zastrzega sobie możliwość kontroli posiłków podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. OA.2611.9.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55322000, 55520000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Kujawsko-Pomorskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Kujawsko-Pomorskie |