Przetarg 8052060 - Przygotowanie i dostawa posiłków i napojów dla...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 8052060
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2021-03-31 |
przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i dostawa posiłków i napojów dla mieszkańców DPS. 1. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem d iet stosowanych w DPS. Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach:a) dieta podstawowa – 46 osóbb) dieta lekkostrawna- 23 osobyc) dieta z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych – 4 osobyd) dieta purynowa – 1 osobae) dieta wrzodowa – 3 osobyf) dieta wątrobowa - 1 osobag) dieta małosolna – 2 osobyh) dieta wysokobiałkowa – 2 osobyi) dieta niskolaktozowa – 2 osobyj) dieta niskofenyloanalinowa – 1 osobak) dieta cukrzycowa – 2 osobyl) dieta hypocholesterolowa – 2 osobym) dieta bezlaktozowa – 1 osoba2. Zamawiający określa następujące, szczegółowe wymagania w zakresie żywienia i świadczenia usługi:4.1. Posiłki dla mieszkańców winne być dostarczone o ściśle ustalonych porach dnia tj.:a) śniadanie na godzinę 7.30 - 8.00b) obiad na godzinę 12.00 – 12.30c) kolację Wykonawca przywozi wraz z obiadem.4.2. Dzienna ilość posiłków 3 x 90 porcji w sytuacjach szczególnych ilość posiłków może ulec zmianie np. w przypadku wyjazdu mieszkańców na turnus rehabilitacyjny lub do innych miejsc (szpital, wycieczki itp.). W takich sytuacjach Zamawiający ma prawo zrezygnować z posiłku lub zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków – suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw.4.3. Wyżywienie dotyczy wszystkich dni w tygodniu.4.4. Na całodzienne wyżywienie składają się:4.4.1. Śniadanie wraz z napojami:a) zupa mleczna w termosie dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów) - niesłodzonab) chleb krojony oraz masło dla każdego zespołu oddzielnie – zgodnie w wykazem poniżej:Zespół I – 2 kostki masła – 2 weki + 2 grahamyZespół II – 5 kostek masła – 2 weki + 2 grahamy + 4 pszenneZespół III – 4 kostki masła – 2 weki + 1 pszenny + 4 pełnoziarnisteZespół IV– 5 kostek masła – 2 weki + 2 grahamy + 4 pszenneZespół V – 4 kostki masła – 2 weki + 2 pełnoziarniste + 4 pszenneHOSTEL – 4 kostki masła – 2 weki + 2 grahamy + 3 pszenne- gramaż pieczywa:Weki – według standardów sprzedaży pieczywaGraham, pełnoziarnisty – nie mniej niż 500 gPszenny – nie mniej niż 800 g– wykaz masła oraz pieczywa – podana ilość dotyczy śniadania oraz kolacji, którą Wykonawca ma obowiązek dostarczyć wraz ze śniadaniem- wszystkie chleby muszą być krojone, w pierwszym dniu ważności do spożycia, data ważności musi być potwierdzona etykietąc) masło o zawartości tłuszczu minimum 82%, musi być w oryginalnym opakowaniu min. 200 g kostka, tak aby Zamawiający mógł sprawdzić zawartość tłuszczu.d) dodatki do chleba w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielniee) do każdego śniadania obowiązkowo warzywa np. pomidor, ogórek, rzodkiewka itd.f) do każdego śniadania obowiązkowo 3 kg cukru (0,5 kg na każdy zespół, Zamawiający sam dokona podziału)g) jeden raz w tygodniu musi być ciepłe śniadanie, np. ciepła kiełbasa, jajecznica itd.h) napoje gorące typu herbata, kawa, kakao dla każdego zespołu oddzielnie - niesłodzone4.4.2. Obiad – diety jak w pkt 3a) pierwsze danie - zupa w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów)b) drugie danie - w termosach dla każdego zespołu oddzielnie (6 zespołów)c) do każdego obiadu obowiązkowo owocd) kompot4.4.3. kolacja dostarczana łącznie z obiadem (oprócz masła i chleba, które są dostarczane przy śniadaniu)a) dodatki do chleba w pojemnikach lub słoikach dla każdego zespołu oddzielnieb) napoje typu herbata, kawa, kakao - niesłodzonec) raz w tygodniu musi być ciepła kolacja np. bigos, leczo, bogracz, kiełbasa na gorąco itd. (w innym dniu niż ciepłe śniadanie), ponieważ kolacja jest przywożona z obiadem podgrzanie kolacji jest w gestii Zamawiającego. Waga porcji minimum 200 g.4.5. Zamawiający wymaga zachowania gramatury poniższych produktów na talerzu w granicach:a) zupa mleczna 250 ml b) wędlina i wyroby wędliniarskie nie mniej niż 100 g na osobę – dopuszcza się podanie raz w tygodniu wędliny podrobowej, wędliny typu mielonka, dopuszcza się również raz w tygodniu wędlinę typu parówka na gorąco, w pozostałe dni zawartość mięsa w wędlinie nie może być mniejsza niż 85%c) sałatki (różne) nie mniej niż 100 g na osobęd) twarogi (różne) nie mniej niż 100 g na osobęe) konserwa rybna nie mniej niż 1 puszka na osobę (150-170 g)f) makrela wędzona 1 szt. (150-200 g) na osobęg) ser żółty nie mniej niż 100 g na osobęh) produkty podawane w zestawie np.: ser-wędlina gramatura dostosowanai) jajko nie mniej niż 2 sztuki na osobęj) pasty (różne) nie mniej niż 100 g na osobęk) pasztet, ser topiony nie mniej niż 50 g na osobęl) warzywa jako dodatek do śniadania 50 g na osobę ł) napoje 400 ml - niesłodzonem) zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,3 litra na osobęn) owoce nie mniej niż 200 g lub 1 owoco) mięso gotowe do spożycia nie mniej niż 150 g na osobęp) ryba (filet) gotowa do spożycia nie mniej niż 200 g na osobę – bez ościr) surówki do obiadu nie mniej niż 150 g na osobęs) ziemniaki gotowe do spożycia nie mniej niż 300 g na osobęt) inne potrawy gotowe do spożycia np. naleśniki, zapiekanka,pierogi, leczo itd. nie mniej niż 300 g na osobę4.6. Śniadania, obiady i kolacje muszą być urozmaicone. 4.7. Minimum trzy razy w tygodniu powinien być obiad mięsny – wtorki, czwartki, niedziele (drób, wołowina, wieprzowina, cielęcina), mięso w postaci zmielonej jest dopuszczalne tylko 2x w tygodniu, a raz w tygodniu ryba (filet).4.8. W niedzielę i święta musi być obiad mięsny typu pieczeń wieprzowa, rolada wołowa lub wieprzowa, kotlet wieprzowy.4.9. Zamiennik ziemniaków typu kasza, makaron jest dopuszczalny raz w tygodniu.4.10. Wykonawca zapewni raz w tygodniu (środa) herbatę 6 paczek po 50 szt każda (nie mogą to być granulki) oraz 18 kg cukru. Raz w miesiącu 6 paczek herbaty owocowej (2 środa miesiąca).4.11. Wykonawca w okresie od 1 kwietnia do 30 września każdorazowo do śniadania zapewni dodatkowo 5 litrów napoju (przegotowanej wody z sokiem lub wody mineralnej) na każdy zespół (6 zespołów).4.12. Zgodnie z § 6 ust 1 pkt 6 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie domów pomocy społecznej (Dz.U. z 23 marca 2018 r., poz. 734) podstawowe produkty żywnościowe i napoje są dostępne przez całą dobę, w związku z tym Wykonawca zapewni dodatkowo całodzienny dostęp do chleba, masła oraz dżemu lub pasztetu (chleb 1 szt./ a 1 kg ; masło 1 szt./ a 200 g ; dżem lub pasztet 1 szt./ a 250 g) na każde żądanie Zamawiającego, które będzie zgłaszane dzień wcześniej telefonicznie, faxem lub e-mailem. FK.261.1.2021.MA |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000, 55520000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | śląskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | śląskie |