Przetarg 12203997 - Przygotowanie i dostawa obiadów dwudaniowych dla...
| Analizuj | Zamówienie 12203997 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-08 |
| przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i dostawa obiadów dwudaniowych dla podopiecznych DDSW przygotowanie i dostawa całodobowego i całotygodniowego wyżywienia dla uczestników COM oraz posiłków dla klientów MOPS w Z gierzu Część 1: CZĘŚĆ I Przygotowanie i dostawa obiadów dwudaniowych dla podopiecznych Dziennego Domu „Senior-WIGOR” w Zgierzu, ul. Cezaka 12Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa obiadów dwudaniowych wraz z kompotem pięć razy w tygodniu od poniedziałku do piątku, bez sobót, niedziel i świąt, przygotowanych na bazie własnych produktów z wykorzystaniem własnego zaplecza kuchennego (pomieszczeń kuchennych, sprzętu i urządzeń kuchennych) z dostawą na miejsce zamówienia (w pojemnikach gastronomicznych GN ze stali nierdzewnej i pojemnikach termoizolacyjnych GN spełniających wymogi HACCP) w terminie od 01.01.2026 r. do 31.12.2026 r.1. Obiady powinny być dostosowane do wymagań zgodnych z zasadami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomieszczenia kuchenne, w których Wykonawca będzie przygotowywał posiłki winny spełniać wymogi Sanepidu, konieczne do prowadzenia zbiorowego żywienia.2. W skład zestawów obiadowych będzie wchodzić: zupa, inna na każdy dzień tygodnia, drugie danie, przy czym w tygodniowym jadłospisie winny być uwzględnione trzy dni zawierające dania mięsne, jeden dzień zawierający danie rybne i jeden dzień zawierający danie bezmięsne. Do zestawu obiadowego Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć dodatki w postaci surówki lub warzyw gotowanych oraz kompot.3. Posiłki zgłaszane jako „WYNOSY” muszą być porcjowane i dostarczane w pojemnikach cateringowych do zgrzewu. 4. Temperatura dostarczanych posiłków powinna wynosić:- dla zup nie mniej niż 75ºC- dla drugiego dania nie mniej niż 65ºC, dla drobiu nie mniej niż 75 ºC5. Waga posiłków powinna mieć zachowane podstawowe standardy:- zupa – 500ml/os- drugie danie, w tym: 1) ziemniaki ( kasza, ryż, makaron) – 300g/os porcja mięsa ( kotlet schabowy, drobiowy, mielony, gulasz) – 150 g/os lub porcje kurczaka ( udko, 3 skrzydełka) – 150g/os lub ryba – 150g/os surówka lub jarzyny gotowane – 150g/os 2) lub naleśniki z dodatkami 300g/os 3) lub pierogi ( z serem lub z mięsem) 300g/os- kompot – 200ml/os6. Maksymalna dzienna liczba dostaw wynosi 50 obiadów (łącznie norm i diet).7. Zamawiający przewiduje, że w dziennym zamówieniu ilość diet może wynosić od 5 do 10 zestawów.8. Wykonawca zapewni posiłki zgodne w wymaganą dietą (np. dieta cukrzycowa, nisko/wysokobiałkowa lub inne w zależności od potrzeb osób) z wyeliminowaniem produktów przetworzonych, grzybów, dań pikantnych, zgodnie z bieżącymi ustaleniami między Wykonawcą, a Zamawiającym.9. Faktyczne ilości obiadów na dany dzień będą potwierdzane telefonicznie przez Zamawiającego w dniu dostawy do godziny 09:00.10. Wykonawca dostarcza obiady własnym transportem do Dziennego Domu „Senior-WIGOR w Zgierzu przy ul. Cezaka 12 w godzinach od 11.30 do 12.00.11. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.12. Wykonawca winien w cenie oferty ująć wszystkie koszty związane z wykonaniem przedmiotu zamówienia, w tym także koszt opakowań jednorazowych na posiłek i pieczywo. Opakowania jednorazowe muszą posiadać atest PZH. 13. Wykonawca będzie przedstawiał Zamawiającemu propozycję jadłospisu na następne 10 dni roboczych, 3 dni przed kolejną dekadą.14. Wykonawca zobowiązuje się do realizacji ustalonego z Zamawiającym jadłospisu.15. Z obiadów w Dziennym Domu Senior-WIGOR w Zgierzu korzystają głównie osoby starsze, emeryci i renciści, dlatego też Zamawiający będzie miał prawo do wprowadzania zmian w zaproponowanym przez Wykonawcę jadłospisie w przypadku, gdy nie będzie on dostosowany do wymagań i upodobań podopiecznych.16. Zamawiający zastrzega sobie prawo do rezygnacji z zamawiania obiadów dla podopiecznych w danym dniu, bez ponoszenia z tego tytułu kosztów, w przypadku zaistnienia okoliczności uniemożliwiających ich odbiór (np. wyjazd podopiecznych, dzień okolicznościowy, itp.), pod warunkiem poinformowania Wykonawcy z odpowiednim jednodniowym wyprzedzeniem. Część 2: CZĘŚĆ II Przygotowanie i dostawa całodobowego i całotygodniowego wyżywienia dla uczestników i mieszkańców Centrum Opiekuńczo Mieszkalnego w Zgierzu, ul. Reymonta 14Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług polegających na zapewnieniu kompleksowej całodziennej i codziennej obsługi beneficjentów Centrum Opiekuńczo Mieszkalnego w Zgierzu, ul. Reymonta 14 w zakresie żywienia. Usługa ma na celu zapewnienie zdrowego i zrównoważonego odżywiania dla dorosłych osób, biorąc pod uwagę zalecane normy żywieniowe, w terminie od 01.01.2026 r. do 31.12.2026 r.1. Zadaniem Wykonawcy jest przygotowanie i dostarczenie:1) obiadów dwudaniowych wraz z kompotem: - dla nie więcej niż 17 beneficjentów - od poniedziałku do piątku, bez świąt i dni ustawo wolnych od pracy;- dla nie więcej niż 7 beneficjentów w soboty i niedziele oraz dni ustawowo wolne od pracy;2) śniadań:- dla nie więcej niż 17 beneficjentów – od poniedziałku do piątku, bez świąt i dni ustawo wolnych od pracy;- dla nie więcej niż 7 beneficjentów w soboty i niedziele oraz dni ustawowo wolne od pracy;3) kolacji: - dla nie więcej niż 7 beneficjentów – całotygodniowo.Dzienna liczba zamawianych porcji może być zmienna i zależeć od absencji uczestników COM oraz aktualnej liczby mieszkańców.2. Obiady będą dostarczane w formie ugotowanych dań, gotowych do podania. Zestaw obiadowy powinien zawierać:1) zupa – 500ml/os.2) ziemniaki/kasza/ryż/makaron – 300g/os.3) porcja mięsna/ryby – 150g/os. lub porcja bezmięsna: naleśniki/pierogi – 300g/os.4) surówka ze świeżych lub gotowanych warzyw – 150g/os.5) kompot - 200ml/os 3. W skład zestawów obiadowych będzie wchodzić: zupa, inna na każdy dzień tygodnia, drugie danie, przy czym w tygodniowym jadłospisie winny być uwzględnione: 1) poniedziałek – piątek - trzy dni zawierające dania mięsne, jeden dzień zawierający danie rybne i jeden dzień zawierający danie bezmięsne. 2) sobota – danie bezmięsne 3) niedziela – danie mięsne 4. Śniadania i kolacje będą dostarczane w formie produktów potrzebnych do przygotowania posiłku w formie stołu szwedzkiego w siedzibie Zamawiającego (Centrum Opiekuńczo Mieszkalne) ul. Reymonta 145. Zestaw do przygotowania śniadań/kolacji powinien składać się z niżej wymienionych produktów:1) pieczywo (np. chleb, bułka, angielka, chałka) – 100g/os.2) dodatek do pieczywa (np. różne wędliny i/lub ser żółty i/lub ser biały i/lub pasztet itp.) - 50g/os 3) pasta kanapkowa – 100g/os.4) sałatka warzywna i/lub jarzynowa – 250 g/os.5) jajka gotowane i/lub kiełbaski i/lub parówki - 2szt/os. 6) masło (do posmarowania pieczywa) – 15g/os.7) warzywo (pomidory/ ogórki/ ogórki kiszone/ papryka itp.) – 100 g/os. 8) lub inne dania sugerowane przez Wykonawcę, po uprzednim uzgodnieniu z Zamawiającym.6. Wszystkie produkty muszą być świeże, wysokiej jakości, bez sztucznych dodatków i konserwantów.7. Wykonawca zobowiązuje się do świadczenia usługi w sposób profesjonalny i z najwyższą starannością.8. Preferowane są sezonowe składniki.9. Wykonawca przygotuje posiłki na bazie własnych produktów z wykorzystaniem własnego zaplecza kuchennego (pomieszczeń kuchennych, sprzętu i urządzeń kuchennych) z dostawą na miejsce zamówienia (w pojemnikach gastronomicznych GN ze stali nierdzewnej i pojemnikach termoizolacyjnych GN spełniających wymogi HACCP).10. Wszystkie dostawy muszą być realizowane w sposób zgodny z obowiązującymi normami sanitarno - epidemiologicznymi. 11. Temperatura dostarczanych posiłków powinna wynosić:- dla zup nie mniej niż 75ºC- dla drugiego dania nie mniej niż 65ºC, dla drobiu nie mniej niż 75 ºC12. Posiłki powinny być dostosowane do wymagań zgodnych z zasadami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomieszczenia kuchenne, w których Wykonawca będzie przygotowywał posiłki winny spełniać wymogi Sanepidu, konieczne do prowadzenia zbiorowego żywienia.13. Wykonawca winien w cenie oferty ująć wszystkie koszty związane z wykonaniem przedmiotu zamówienia, w tym także koszt opakowań jednorazowych na posiłek i pieczywo. Opakowania jednorazowe muszą posiadać atest PZH. 14.W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.15. Posiłki powinny być dostosowane do potrzeb dietetycznych (np. dieta cukrzycowa, nisko/wysokobiałkowa lub inne w zależności od potrzeb osób) oraz zapotrzebowaniem kalorycznym właściwym dla osób dorosłych z niepełnosprawnością oraz osób starszych np. z wyeliminowaniem produktów przetworzonych, grzybów, dań pikantnych, zgodnie z bieżącymi ustaleniami między Wykonawcą, a Zamawiającym.16. Wykonawca dostarczy rozpisany dwutygodniowy jadłospis (śniadań, obiadów, kolacji) do Zamawiającego zawsze pierwszego dnia tygodnia tj. poniedziałek.17. Częstotliwość dostaw: codziennie, o ustalonej godzinie. Śniadanie i kolacja do godz. 8:00, obiad w przedziale 12:00 – 13:00.18. Faktyczne ilości obiadów i kolacji na dany dzień będą potwierdzone telefonicznie przez Zamawiającego w dniu dostawy do godziny 09:00 oraz śniadań na dzień następny.19. W dni świąteczne w tradycji chrześcijańskiej dostarczone posiłki będą tradycyjnymi daniami świątecznymi: 1) 5 kwietnia 2026 r., w ramach Śniadania: - żurek – 200 g/os. - biała kiełbasa gotowana – 2szt/os. - jajka gotowane – 2 szt/os. - śledzie w śmietanie – 100 g/os.- pieczywo- chrzan i ćwikła 2) 24 grudnia 2026 r., w ramach obiadu i kolacji dostarczone będą:- zupa grzybowa 200 g/os.- kapusta z grzybami 200 g/os.- karp 200 g/os- pierogi z kapustą i grzybami 200 g/os.- kompot z suszu 250 ml/os. Część 3: CZĘŚĆ III Przygotowanie i dostarczenie (usługa cateringowa) gorących posiłków dla klientów MOPS w Zgierzu. Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostarczenia gotowych posiłków dla około od 6 do 15 klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej im. bł. o. Rafała Chylińskiego w Zgierzu od 01.01.2026 r. do 31.12.2026 r., z zastrzeżeniem do zmiany miejsca dostawy posiłków (inna lokalizacja Zamawiającego w Zgierzu) w przypadku wystąpienia nieprzewidzianych okoliczności tj. klęska żywiołowa, zdarzenie losowe, które uniemożliwią dostawę do pierwotnie ustalonej lokalizacji.1. Wykonawca dostarczy posiłki do Centrum Opiekuńczo Mieszkalnego ul. Reymonta 14 w Zgierzu, od poniedziałku do piątku oraz w soboty i niedziele, a także w dni ustawowo wolne od pracy.2. Częstotliwość dostaw: codziennie, o ustalonej godzinie w przedziale 12:00 – 13:00.3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany miejsca dostawy posiłków w przypadku wystąpienia nieprzewidzianych okoliczności (zdarzenie losowe), które uniemożliwią dostawę do pierwotnie ustalonej lokalizacji. 4. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o zmianie miejsca dostawy drogą telefonicznąz zachowaniem odpowiedniego wyprzedzenia, na jeden dni przed wykonaniem usługi.5. Nowe miejsce dostawy będzie zlokalizowane w jednej z jednostek organizacyjnych Zamawiającego, która mieści się na terenie miasta Zgierza. 6. Wykonawca dostarczy posiłki na własny koszt i własnym transportem do lokalizacji wyznaczonej przez Zamawiającego.7. W skład zestawów obiadowych będzie wchodzić: zupa, inna na każdy dzień tygodnia, drugie danie, przy czym w tygodniowym jadłospisie winny być uwzględnione: 1) poniedziałek – piątek - trzy dni zawierające dania mięsne, jeden dzień zawierający danie rybne i jeden dzień zawierający danie bezmięsne. 2) sobota – danie bezmięsne 3) niedziela – danie mięsne 8. Obiady będą dostarczane w formie ugotowanych, porcjowanych dań gotowych do podania w pojemnikach cateringowych do zgrzewu.9. Zestaw obiadowy powinien zawierać:1)zupa – 500ml/os.2) ziemniaki/kasza/ryż/makaron – 300g/os.3) porcja mięsna/ryby – 150g/os. lub porcja bezmięsna: naleśniki/pierogi – 300g/os.4) surówka ze świeżych lub gotowanych warzyw – 150g/os.10. W przypadku szczególnych okoliczności wynikających z przyczyny niezależnej od Zamawiającego (zdarzenie losowe, klęska żywiołowa) będzie wydawany suchy prowiant odpowiadający wartości kalorycznej obiadu. Suchy prowiant będzie wydawany w godzinach i dniach wyznaczonych przez Zamawiającego –w zależności od zaistniałej sytuacji. 11. Suchy prowiant, przez który Zamawiający rozumie: pieczywo (2 bułki lub 4 kromki chleba), konserwa mięsna o wadze 250g-300g, pasztet (min. 300g), 5dkg masła, 2,5 dkg. dżemu lub produkty żywnościowe pakowane hermetycznie (wędlina, nabiał) 5 dkg. na osobę.12. Wartość odżywcza i energetyczna musi być zgodna z określonymi normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia i uwzględniać rację pokarmową dla osób dorosłych.13. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2023 r., poz 1448 ze zm.) oraz zgodnie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.14. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: 1) jadłospis musi być urozmaicony, nie dopuszcza się powtarzania rodzajowo tych samych potraw w ciągu kolejnych 5 dni, 2) zupy powinny być przygotowane na wywarze warzywno-mięsnym15. Nie dopuszcza się wydawania posiłków przygotowanych na bazie gotowego posiłku (ze słoika lub puszki). Wyklucza się również posiłki sporządzane na bazie półproduktów oraz na bazie Fast Food lub mrożonych potraw.16. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.17. Wykonawca winien w cenie oferty ująć wszystkie koszty związane z wykonaniem przedmiotu zamówienia, w tym także koszt opakowań jednorazowych na posiłek wraz z dołączonymi sztućcami jednorazowego użytku i pieczywo. Opakowania jednorazowe muszą posiadać atest PZH. 18. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania, wydawania i dostarczania posiłków zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz będzie ponosił odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 19. Z posiłków wymienionych w punkcie 1 będą korzystać osoby posiadające decyzję o przyznaniu pomocy w naturze w postaci gorącego posiłku wydanej przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Zgierzu.20. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany na swój koszt, z innych źródeł – zapewnić posiłki o jakości odpowiadającej jakości określonej niniejszym opisie przedmiotu zamówienia. DzF.26.19.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55322000, 55520000, 55521200 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | łódzkie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | łódzkie |