Przetarg 12193633 - „Przygotowanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla...

   
Analizuj Zamówienie 12193633
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-03
przedmiot ogłoszenia
„Przygotowanie i dostawa całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku przy ul. Topolowej 8 na rok 2026.”

1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest
przygotowanie i dostarczenie całodziennego wyżywienia z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku przy ul Topolowej 8, na rok 2026.2. Całodzienne wyżywienie składa się ze:- śniadania, - II śniadania, - obiadu (dwa dania i napój), - kolacji dla Mieszkańców Domu Społecznej „Senior” w Kamińsku z uwzględnieniem diet żywnościowych, : ogólnej, lekkostrawnej, cukrzycowej, wątrobowej, papkowej, bezlaktozowej zaleceń lekarza od poniedziałku do niedzieli z uwzględnieniem dni świątecznych.3. Usługa będzie realizowana w okresie od 1.01.2026 do 31.12.2026 r.4. Przygotowanie posiłków za pomocą własnego personelu przy użyciu własnej lub wynajętej bazy kuchennej z zachowaniem wymogów sanitarnych.5. Zalecane normy kalorii i składników pokarmowych obliczone na osobo dzień : kalorie ok. 2885 – 3000, węglowodany ok. 300 g, białko ogółem ok. 70 g. Białko zwierzęce ok. 20-30 g, tłuszcz ok. 70g. Białko powinno pokrywać od 1-16 % całodobowego zapotrzebowania kalorycznego, natomiast reszta kalorii powinna zostać pokryta przez węglowodany. 6. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dla danej grupy wiekowej szczególnie dla osób starszych, przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia i sezonowość. Należy uwzględnić przygotowanie posiłków w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości z uwzględnieniem tradycyjnych potraw i ciast. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. 7. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych.8. Szacunkowa ilość zamawianych posiłków: -dla 19 Mieszkańców Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku to – 6935 osobodni – (osobodzień składa się z śniadania, II śniadania, obiadu ,kolacji) - wskazana ilość posiłków ma charakter wyłącznie szacunkowy, rzeczywista ilość posiłków w ramach zamówienia wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego , wiąże się to z pobytem mieszkańców w szpitalu bądź na urlopie9. Dostawa posiłków własnym transportem w specjalistycznych pojemnikach zapewniających właściwą temperaturę i posiadających wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi.10. Odbiór mycie i wyparzanie termosów i pojemników, w których będą dostarczane posiłki ich umycie i dezynfekcja odbywać się będzie w siedzibie Wykonawcy,11. Wykonawca będzie dostarczał posiłki: śniadania do godziny 7:30 (±) 15 min, obiady do godziny 11:30 (±) 15 min i kolację do 17:00(±) 15 min , do ciągu kuchennego Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku przy ul. Topolowej 8, od poniedziałku do niedzieli z uwzględnieniem dni świątecznych12. Dla potrzeb badań żywności przez SANEPID Wykonawca będzie zostawiał codziennie w miejscu sporządzania posiłków próbki wszystkich dostarczanych potraw.13. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno-sanitarnych. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia .Wszelkie posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia norm HCCAP.14. Dostarczane posiłki powinny charakteryzować się w momencie ich wydawania temperaturą: zupa –min. 75°C (±) 3 °C, obiad typu drugie danie – min. 65°C (±)3 °C , sałatki i surówki – poniżej 4°C C (±)1 °C, produkty zimne poniżej 4 °C. Pojemniki, w których pakowana jest żywność mają być czyste, bez uszkodzeń, bez znaczących zmian fizycznych mogących przyczynić się do zagrożenia epidemiologicznego, a termosy zamykane szczelnie, tak by podczas transportu posiłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu. 15. Wykonawca zobowiązany jest do opracowywania dwutygodniowych jadłospisów i przedkładania ich drogą elektroniczną (raz na dwa tygodnie) na adres: dps@uggorowo.pl celem ich zapoznania i akceptacji przez Zamawiającego, najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Brak zastrzeżeń zgłoszonych przez Zamawiającego skutkuje akceptacją zaproponowanego jadłospisu. Zgłoszenie przez Zamawiającego uwag lub zastrzeżeń do zaproponowanego jadłospisu obliguje Wykonawcę do wprowadzenia zmian w jadłospisie. Wykonawca ma prawo do zmiany jadłospisu w trakcie jego obowiązywania po uzyskaniu zgody Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu.16. Rodzaj zamówienia usługi;Wspólny Słownik Zamówień (CPV) – klasyfikacje:Kod CPV 55520000-1 usługi dostarczania posiłków.55321000-6 – usługi przygotowywania posiłków17. Zamawiający zapłaci Wykonawcy za ilość faktycznie wydanych posiłków.18. Dyrektor Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku lub osoby przez niego upoważnione będą zobowiązane do bieżącego informowania Wykonawcy o ilości zamawianych posiłków w danym dniu.19. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno – sanitarnych oraz sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami, w tym z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia.20. W przypadku awarii systemu produkcji lub transportu potwierdzonej przez Zamawiającego, Wykonawca zapewni posiłki o równoważnej jakości, a koszty będą pokryte zgodnie z zasadami opisanymi w umowie.21. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nieświeże bądź nie spełniają wymogów określonych powyżej, Dyrektor może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki.22. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli zgodności dostarczanych posiłków. Na każde żądanie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest umożliwić Zamawiającemu pobranie próbek posiłków wydawanych mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej do spożycia w danym dniu w celu zbadania kaloryczności posiłku, zawartości białka, węglowodanów itp. koszt takich badań ponosi Wykonawca.23. Wykonawca zapewni mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej „Senior” w Kamińsku dostęp przez całą dobę do podstawowych produktów żywnościowych i napojów zgodnie z Rozporządzeniem MRPiPS (Dz. U. 2025 poz. 51). Do produktów tych zaliczamy chleb, masło, dżem, herbata, cukier.

DPSS.3404.1.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000, 55520000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Warmińsko-Mazurskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Warmińsko-Mazurskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe