Przetarg 12197808 - Przygotowanie i dostarczanie posiłków obiadowych do...
| Analizuj | Zamówienie 12197808 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-04 |
| przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i dostarczanie posiłków obiadowych do szkół podstawowych na terenie Gminy Suchowola w okresie od stycznia do września 2026 roku 3) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, op is wymagań zamawiającego w zakresie realizacji zamówienia:3.1) Przygotowanie i dostarczanie posiłków obiadowych do szkół podstawowych na terenie Gminy Suchowola oraz Przedszkola w Suchowolia) Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków obiadowych, składających się z zupy i pieczywa, drugiego dania oraz napoju dla uczniów, a także wydanie posiłków obiadowych uczniom szkół podstawowych z terenu Gminny Suchowola.b) Przedmiot zamówienia obejmuje również dostarczanie i wydawanie posiłków obiadowych przedszkolakom w ilości około 132 sztuk. Organizacja podawania posiłków dla przedszkolaków zostanie ustalona odrębnie pomiędzy Wykonawcą a Dyrektorem Przedszkola. Zamawiający przewiduje możliwość wydawania posiłków obiadowych przedszkolakom dwuetapowo, tak aby dzieci przedszkolne nie pozostawały dłużej bez posiłku niż 3-4 godziny w placówce oświatowej. c) Do obowiązków wybranego oferenta należeć będzie również posprzątanie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków w szkołach podstawowych. Wybrany oferent zobowiązany będzie do zagospodarowania powstających w związku z realizacją zamówienia odpadów.d) Godziny oraz dni wydawania posiłków:- między godziną 10:00 a 12:00 uzgodnione indywidualnie z dyrektorami poszczególnych szkół,- w dniach nauki szkolnej od poniedziałku do piątku,- obiady będą wydawane w dniach prowadzenia zajęć dydaktycznych,- dopuszcza się możliwość wydawania obiadów uczniom w okresie ferii świątecznych, zimowych oraz wakacji po wcześniejszym uzgodnieniu pomiędzy Zamawiającym i Wykonawcą.e) Zamawiający zakłada, że dzienna ilość wydawanych posiłków objętych programem dożywiania w okresie obowiązywania umowy we wszystkich szkołach wynosić będzie około 209 szt., w tym 29 dla przedszkolaków.f) Zamawiający zakłada, że dzienna ilość wydawanych posiłków nie objętych programem dożywiania w okresie obowiązywania umowy we wszystkich szkołach wynosić będzie około 242 szt., w tym 103 dla przedszkolaków.g) Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości posiłków w poszczególnych szkołach w trakcie wykonywania przedmiotu umowy. h) Wszyscy uczniowie tj. za które koszty odpłatności za obiady ponosi Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Suchowoli, jak i opłacający koszty obiadów samodzielnie będą traktowani identycznie pod względem jakościowym i ilościowym w zakresie wydawanych posiłków.i) Zamawiający w sytuacji, której nie mógł przewidzieć w momencie udzielania niniejszego zamówienia zastrzega sobie możliwość ograniczenia składu posiłku w poszczególnych dniach tygodnia tylko do zupy z pieczywem lub drugiego dania oraz ograniczenia ilości posiłków w zależności od bieżących potrzeb. Ilość posiłków może ulec zmianie z powodu nieobecności uczniów w szkole. W takim wypadku dyrektor szkoły ma obowiązek powiadomić Wykonawcę o tym fakcie. Za nieprzygotowanie posiłku z tego powodu Zamawiający nie ponosi kosztów.j) Rodzaj posiłków:Obiady dwudaniowe – zupa, drugie danie, kompot lub sok owocowyzupa – dziesięć rodzajów zup nie powtarzających się w ciągu dwóch tygodni podawana z pieczywemtrzy razy w tygodniu – obiad drugodaniowy mięsny podawany z surówką lub gotowanymi jarzynami (danie mięsne musi występować w co najmniej sześciu rodzajach nie powtarzających się w przeciągu dwóch tygodni; do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu, itp.);dwa razy w tygodniu – obiad drugodaniowy z rybą lub naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, makaron z serem itp. (ryba, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, makaron z serem mają być podawane przemiennie – w każdym tygodniu inne danie).Drugie danie podawane trzy razy w tygodniu z ziemniakami. W pozostałe dni mogą być stosowane zamienniki takie jak ryż, kasze, makaron (nie dotyczy dni, w których drugie danie składa się z naleśników, placków ziemniaczanych, pierogów itp.). W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć. Do każdego rodzaju posiłku ma być podawany napój (kompot owocowy lub sok w 100% owocowy nie gazowany).Dwa razy w tygodniu do posiłków dodatkowo podawane będą owoce lub warzywa około 150 g (np. jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, kiwi, marchew w plastrach lub mini marchewki w opakowaniach). Dla przedszkolaków owoce będą podawane każdego dnia po wydaniu drugiego dania.k) Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia odpowiedniej temperatury wydawanych uczniom posiłków. Posiłek powinien spełniać obowiązujące normy żywieniowe odpowiednio do wieku osoby otrzymującej posiłek w zakresie zaopatrzenia w jednostki kaloryczne.l) Wykonawca jest zobowiązany do dostarczenia posiłków w pojemnikach termoizolacyjnych do Szkoły Podstawowej w Suchowoli, Chodorówce Nowej, Czerwonce oraz wydanie ich w naczyniach wielokrotnego użytku, a także odbioru brudnych naczyń oraz resztek po wydanym posiłku.m) Wykonawca jest zobowiązany do sporządzania obiadów zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154), normami żywienia w poszczególnych grupach wiekowych oraz zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.n) Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz jego walory smakowe i estetyczne.o) Wykonawca jest zobowiązany do dostarczania dla Zamawiającego jadłospisu za dany miesiąc do 10 dnia każdego miesiąca za miesiąc poprzedni.Wykonawca jest zobowiązany do informowania osób korzystających z posiłków o substancjach lub produktach powodujących alergie lub nietolerancje na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektywy Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 w sposób zwyczajowo przyjęty oraz do przedstawiania tej informacji Zamawiającemu wraz z jadłospisem za dany miesiąc.Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia Zamawiającemu przynajmniej raz w okresie obowiązywania niniejszej umowy pisemnego sprawozdania (informacji) z przeprowadzonych przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną badań, o ile takie sprawozdanie zostało przez PSSE opracowane. Przed rozpoczęciem zadania Wykonawca przedłoży Zamawiającemu najbardziej aktualne sprawozdanie z przeprowadzonego przez PSSE badania.p) Wykonawca obciąża Zamawiającego tylko za faktycznie wydane w danym miesiącu posiłki. W przypadku braku możliwości odpisu za dni w których dany uczeń nie korzystał z dożywiania w danym miesiącu, nieobecności będą odliczane w pierwszym miesiącu następującym po miesiącu, w którym dany uczeń nie korzystał z dożywiania.Zamawiający lub osoby przez niego upoważnione, ze względu na nieobecność dziecka w szkole mają prawo zmienić ilość obiadów powiadamiając o tym niezwłocznie Wykonawcę. Za wystarczające uważa się powiadomienie telefoniczne. Powiadomienie dokonane, co najmniej na jeden dzień przed dostawą obiadów jest podstawą do zapłaty tylko za faktycznie wydane w danym miesiącu posiłki.3.2) Przygotowanie i dostarczanie posiłków obiadowych do Klubu Dziecięcego w SuchowoliPrzedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostarczanie posiłków obiadowych do Klubu Dziecięcego w Suchowoli w okresie od 01.01.2026 roku do 31.08.2026 roku.1. Przedmiot zamówienia obejmuje świadczenie usług żywieniowych polegających na przygotowaniu, dostawie i wydaniu posiłków dzieciom uczęszczającym do Klubu Dziecięcego w Suchowoli.2. Wykonawca wykona, dostarczy i wyda posiłki zgodnie z listą dostarczoną przez Miejsko - Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Suchowoli oraz Dyrektora placówki.3. Wykazy o którym mowa powyżej będą sukcesywnie uzupełniane, w ramach rozpoznania środowiska.4. Wszystkie dzieci tj. za które koszty odpłatności za obiady ponosi Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Suchowoli, jak i opłacający koszty obiadów samodzielnie będą traktowani identycznie pod względem jakościowym i ilościowym w zakresie przygotowywanych i wydawanych posiłków.5. Godziny oraz dni wydawania posiłków:1) między godziną 10:00 a 14:00 uzgodnione indywidualnie z dyrektorem placówki,2) w dniach nauki szkolnej od poniedziałku do piątku,3) obiady będą wydawane w dniach prowadzenia zajęć,4) dopuszcza się możliwość wydawania posiłków dzieciom w okresie ferii świątecznych, zimowych oraz wakacji po wcześniejszym uzgodnieniu pomiędzy Zamawiającym i Wykonawcą.6. Zakres zamówienia obejmuje przygotowanie, dostarczenie i wydanie następujących rodzajów posiłków:Śniadanie – (np. pieczywo, wędlina, wyroby garmażeryjne, ser, serek, warzywa, napój z naturalnymi dodatkami, herbata) Obiady dwudaniowe – zupa, drugie danie, kompot lub sok owocowyzupa – dziesięć rodzajów zup nie powtarzających się w ciągu dwóch tygodni podawana z pieczywemPozostałą część opisu w SWZ. ZPI.271.5.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55523100, 55524000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Podlaskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Podlaskie |