Przetarg 8555421 - Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dzieci w wieku...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 8555421
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2021-11-25 |
przedmiot ogłoszenia | Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dzieci w wieku szkolnym objętych wsparciem Gminy Wyszków w okresie od 01.01.2022r. do 31. 12.2022r. 1. Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla dzieci w wieku szkolnym objętych wsparciem Gminy Wyszków. 2. Obiad składa się z zupy, drugiego dania, surówki oraz owocu.3. Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do szkół odbywać się będzie w dni robocze tj. od poniedziałku do piątku w godzinach zajęć szkolnych z wyłączeniem dni wolnych od zajęć w szkole oraz przerwy w funkcjonowaniu placówek szkolnych w związku z zagrożeniem epidemicznym albo stanem epidemii ogłoszonym z powodu COVID-19. 4. Zamawiający przekaże daty dni wolnych w poszczególnych placówkach.5. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności.6. Miejsce przygotowywania posiłków przez Wykonawcę, sposób jego przygotowywania oraz transport musi odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych. 7. Posiłki powinny zostać przygotowane z uwzględnieniem wymagań, o których jest mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 52c ust. 6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn. Dz. U. z 2020r., poz. 2021) oraz zasad prawidłowego żywienia określonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.8. Posiłki wydawane będą w naczyniach jednorazowych zapewniających właściwą ochronę i temperaturę lub w naczyniach wielokrotnego użytku. 9. Wykaz placówek do których należy dowieźć obiady w termosach lub termoportach wraz z naczyniami jednorazowymi oraz placówek, w których znajdują się naczynia wielokrotnego użytku zawiera Załącznik nr 7.10. Przewidywana liczba obiadów w okresie zamówienia wynosi ok. 13 370 szt. (ok. 1 337 szt. miesięcznie). W załączeniu do SWZ ilość obiadów w okresie I-X.2021r. dla osób korzystających ze wsparcia Gminy Wyszków i obiadów kupowanych przez osoby nie korzystające ze wsparcia Gminy Wyszków ( Załącznik nr 8).11. Przewidywana liczba naczyń jednorazowych w okresie zamówienia wynosi ok. 2 910 kpl. (ok. 291 kpl. miesięcznie).12. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia/zwiększenia ilości obiadów i naczyń jednorazowych do 30%, bez konieczności zmiany umowy. Zastrzeżenie to nie dotyczy sytuacji, gdy przeszkodą w realizacji umowy będą przerwy w funkcjonowaniu placówek szkolnych w związku z zagrożeniem epidemicznym albo stanem epidemii ogłoszonym z powodu COVID-19. Wówczas zmniejszenie ilości obiadów i naczyń jednorazowych może przekroczyć 30%. W związku ze zmniejszeniem ilości obiadów i naczyń jednorazowych Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia, w tym pieniężne wobec Zamawiającego. 13. Zamawiający raz w tygodniu (w piątek) przekaże Wykonawcy pisemnie (faksem lub e-mailem) liczbę obiadów do przygotowania na następny tydzień.14. Do placówek obiad należy dostarczyć w określonych godzinach na miejsce wskazane przez Zamawiającego (Załącznik nr 7). 15. Harmonogram dostarczania obiadów wraz z wykazem miejsc do których należy dostarczyć posiłki w załączeniu do SWZ (Załącznik nr 7).16. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie na własny koszt, własnym transportem w specjalistycznych naczyniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości i estetyki przewożonych potraw. Trasa do rozwiezienia posiłków wynosi ok. 50km/dziennie. 17. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków. 18. Posiłki mają być dostarczone do pomieszczenia stołówki lub punktu wydawania posiłków.19. Osoby, które będą wykonywały usługę, w tym również przewożące posiłki oraz dokonujące załadunku i rozładunku posiłków są zobowiązane posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych.20. Za utylizację zużytych naczyń jednorazowych odpowiada Zamawiający.21. Wykonawca zapewnia odbiór i utylizację niespożytych resztek posiłków.22. Termosy lub termoporty wraz z niespożytymi resztkami posiłków należy odebrać w dniu dostarczenia posiłków.23. Wydawanie posiłków i zmywanie naczyń wielokrotnego użytku należy do obowiązków Zamawiającego.24. Przygotowanie posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną przystosowaną do sporządzania posiłków dla żywienia zbiorowego.25. Wykonawca jest zobowiązany posiadać przez cały czas trwania umowy aktualną decyzję zatwierdzającą zakład do produkcji oraz dostarczania posiłków w formie cateringu wydaną przez właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego dotyczącą spełniania warunków do przygotowywania posiłków oraz aktualne zaświadczenie właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o dopuszczeniu środka transportu do przewozu posiłków w pojemnikach zapewniających utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku. Zaświadczenia muszą być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.26. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia aktualnych opinii i zaświadczeń, o których mowa w pkt. 19 i 25 również w przypadku zmiany osób wykonujących usługę, zmiany miejsca przygotowania posiłków lub zmiany środka transportu do przewozu posiłku.27. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków według ustalonego przez zamawiającego jadłospisu (Załącznik nr 9).28. Gramatura posiłków jest ustalana po obróbce termicznej.29. Strony przewidują możliwość zmian w jadłospisie bez konieczności zmiany umowy z tygodniowym wyprzedzeniem po akceptacji przez obie strony.30. Za jakość, wartość energetyczną i odżywczą, temperaturę oraz estetykę obiadu odpowiada Wykonawca.31. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczania obiadów zgodnie z jadłospisem, po tej samej cenie jednostkowej i w tej samej gramaturze dla dzieci korzystających ze wsparcia Gminy Wyszków oraz dla dzieci kupujących obiady prywatnie w szkołach (szacunkowa ilość posiłków – Załącznik nr 8). Sposób realizacji oraz formę rozliczeń Wykonawca ustala z poszczególnymi placówkami.32. Wykonawca zobowiązany jest do skalkulowania ceny oddzielnie za I i II danie, tak aby umożliwić zamówienie wyłącznie I dania lub II dania przez dzieci prywatnie wykupujące posiłki. Suma ceny za I oraz II danie musi być równa cenie jednostkowej za pełny posiłek określonej w Formularzu ofertowym.33. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania próbek żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami.34. Zamawiający zastrzega, że przed podpisaniem umowy komisyjnie dokona wizytacji pomieszczeń kuchennych służących do przygotowywania i dystrybucji posiłków.35. Wykonawca zobowiązuje się do wskazania osoby do kontaktu, wraz z podaniem adresu e -mail oraz numeru telefonu, aby zapewnić możliwość stałych kontaktów Zamawiającego z Wykonawcą, umożliwiających prawidłową realizację warunków określonych w umowie. Warunki rozliczenia za przygotowanie i dostarczanie posiłków1) Rozliczenia za dostarczone posiłki – zamawiane przez OPS w Wyszkowie będą realizowane jeden raz w miesiącu na podstawie zestawienia ilości dostarczonych posiłków i ilości naczyń jednorazowych z wyodrębnieniem wszystkich placówek.2) Zestawienie, potwierdzone przez poszczególne placówki oraz Wykonawcę, należy dostarczyć Zamawiającemu do 5 dnia każdego miesiąca następującego po miesiącu, w którym realizowano dostawy posiłków.3) Zapłata za dostarczone posiłki nastąpi przelewem na konto Wykonawcy do 30 dni od dnia otrzymania faktury wraz z zestawieniem. Fakturę wraz z zestawieniem za miesiąc grudzień należy dostarczyć do dnia 20 grudnia. OPS.26.5.2021 |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000, 55322000, 55523100, 55524000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ ogłoszenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Mazowieckie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Mazowieckie |