Zlecenie 12202603 - Przygotowanie gorącego posiłku dla beneficjentów Ośrodka...
| Analizuj | Zamówienie 12202603 |
|---|---|
| źródło | Internet |
| data publikacji | 2025-12-05 |
| przedmiot zlecenia | Przygotowanie gorącego posiłku dla beneficjentów Ośrodka Pomocy Społecznej w Kostrzynie, jego wydanie we wskazanym przez Zamawiaj ącego punkcie na terenie gminy Kostrzyn oraz w przypadku osób niesamodzielnych dowiezienie gorącego posiłku do miejsca zamieszkania klienta (na terenie gminy Kostrzyn), w okresie od 02.01.2026 roku do 31.12.2026 roku dla min. 15 osób od poniedziałku do piątku w dni robocze. 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: 1) Gorący posiłek w formie: a) zupa nie mniej niż 350 ml z porcją mięsną w ilości 100 g (po przetworzeniu) - dwa razy w tygodniu, b) drugie danie - dwa razy w tygodniu składające się z: porcji mięsnej lub sosu mięsnego w ilości nie mniejszej niż 100 g mięsa (po przetworzeniu), węglowodanów: do wyboru ziemniaki, ryż lub pierogi, kluski śląskie, kopytka, kasza, krokiety, makaron w ilości 200 g (po przetworzeniu), surówka lub gotowane warzywa w ilości 100 g (po przetworzeniu), c) raz w tygodniu, w każdy piątek danie składające się z: ziemniaków w ilości 200 g, porcja ryby w ilości 100 g, surówka lub gotowane warzywa w ilości 100 g lub pierogi czy naleśniki w ilości 300 2) Zamawiający zastrzega sobie możliwość, by Wykonawca w szczególnie uzasadnionych przypadkach (po wcześniejszym uzgodnieniu z Zamawiającym) podjął się przygotowania posiłku w oparciu o szczególne potrzeby beneficjenta Ośrodka, wynikające przede wszystkim ze stanu jego zdrowia, tj. w przypadku osób u których stwierdzono konieczność stosowania określonego żywienia, w tym: cukrzycy, alergicy, osoby z nietolerancją laktozy lub glutenu itp. lub z uwzględnieniem innej grupy osób: np. wegan/wegetarian. 3) Wykonawca winien zapewnić jednorazowe opakowania do posiłku z atestem PZH. Część ciepła posiłku np. mięso, ziemniaki powinny być zapakowane w jednym pojemniku, część zimna posiłku np. surówki powinna być zapakowana w odrębnym pojemniku. 4) Posiłki powinny być: różnorodne, sporządzone tak, aby wartość kaloryczna i odżywcza spełniała wymogi dla osób dorosłych, sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego, ■ wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, spełniających normy jakości produktów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie i posiadających aktualne terminy ważności. 5) W ciągu tygodnia nie dopuszcza się, aby wystąpiła powtarzalność tego samego zestawu obiadowego. 6) Gramatura posiłków, ich wartość odżywcza i energetyczna musi być zgodna z określonymi normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia i uwzględnić rację pokarmową dla osób dorosłych. 7) Zamawiający zleca wydanie posiłku poprzez: a) Dowóz gorącego posiłku do miejsca zamieszkania beneficjenta Ośrodka, b) Wydanie gorącego posiłku beneficjentom Ośrodka we wskazanym przez Zamawiającego punkcie na terenie gminy Kostrzyn. 3. Zakres zadań do realizacji: 1) Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłku, który będzie: a) pełnowartościowy pod względem odżywczym, b) różnorodny, c) posiadający aktualne terminy przydatności do spożycia, d) zgodny z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego, zgodnie z zasadami żywienia opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia; 2) w uzasadnionych przypadkach dostosowany do potrzeb wynikających przede wszystkim ze stanu zdrowia beneficjenta, tj. w przypadku osób, u których stwierdzono konieczność stosowania określonego typu żywienia (cukrzycy, alergicy, osoby z nietolerancją glutenu lub laktozy, itp.) i/lub innej grupy osób np. wegan/wegetarian, co zostanie ustalone między Zamawiającym, a Wykonawcą. 3) Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem. Dowóz posiłku powinien spełniać warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. 4) Transport posiłków powinien odbywać się w atestowanych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. 5) Wykonawca jest zobowiązany przestrzegać zasad sanitarno - higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków oraz ich przewozu. 6) Wykonawca ponosi odpowiedzialność i wszelkie konsekwencje w przypadku dostarczania posiłków, które spowodują zatrucia pokarmowe i inne niedyspozycje. 7) Wykonawca oświadcza, iż posiada uprawnienia oraz odpowiednie kwalifikacje i warunki do należytego wykonania przedmiotowej usługi. 8) Wykonawca będzie obciążał Zamawiającego tylko za ilość posiłków faktycznie wydanych. 9) Za transport i dostarczanie posiłków do beneficjentów Ośrodka Wykonawca nie będzie naliczał Zamawiającemu żadnych kosztów dodatkowych. 10) Godziny dostarczania i wydawania posiłków zostaną ustalone między Zamawiającym, a Wykonawcą. 11) Zamawiający zastrzega, że podana liczba podopiecznych korzystających z posiłków jest ilością szacunkową i może ulec zmianie. 12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dowozu posiłków przez Wykonawcę do miejsca zamieszkania beneficjentów Ośrodka, co zostanie zgłoszone Wykonawcy. 13) W przypadku ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego w kraju, Zamawiający zastrzega sobie prawo do dowozu posiłków do miejsca zamieszkania wszystkich podopiecznych Ośrodka, z zastrzeżeniem wszelkich zasad reżimu sanitarnego, 14) Strony, zarówno Zamawiający, jak i Wykonawca zobowiązane są do wzajemnego informowania się o wszelkich istotnych zmianach w realizacji usługi, w tym o sytuacji, gdy odbiór posiłku przez klienta nie |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| forma | zapytanie ofertowe |
| typ zlecenia | usługi, wykonanie ,dostawy |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Wielkopolskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Wielkopolskie |