Przetarg 12194805 - „Posiłki dla podopiecznych Centrum Usług Społecznych w...

   
Analizuj Zamówienie 12194805
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-03
przedmiot ogłoszenia
„Posiłki dla podopiecznych Centrum Usług Społecznych w Czeladzi na 2026r„

Część 1: Przed zam jest usł polegająca na przygotowaniu, dostarczaniu i podawaniu posiłków dla osób korzyst z pom
ocy społ w CUS w Czel–Czel na 2026r, w okr od 02.01.2026r do 31.12.2026rWyk sporządza gorący posiłek z wł pr i sur.Wyk zob jest do przygot obiadów o najwyż stand,na bazie produktów najwyższej jakości i bezp zgodnie z normami HACCP. Wyk sporządza gorące posiłki ściśle wg załączonego jadłospisu(Zał nr1 do opisu przedm zam).Jadł powtarza się cyk,w kolejności ustalonej w ww zał (kol od poz1do14)do końca real zam Wyk zob jest przedst w cotygodniowym jadł inf doty skł potraw mogących powodować alergie.Dost posiłki będą przygot przez personel z ważnymi bad sanit-epidem. Wyk dostarcza do pkt żyw gorące posiłki zapak w jedn op wł środ transp,zapewniając właściwą temp posiłków.Przy przewożeniu i wydawaniu posiłków Wyk zapewni obsł i transp zgodnie z wymogami sanit-epidem.Transp posiłków powinien odbywać się samochodem przystosowanym do przewozu żywności, na który Wyk posiada odpowiednie dok pot dostosowanie pojazdu.Każdy posiłek powinien być dostarczony w opak jedno posiad odpow cert i atesty.Msc wyd posiłków Il os Godz wyd posiłków Pkt Żyw nr1ul.17lipca27,ul.Biedermanna241-250Czeladź(podczas rem w Pkt Żyw nr1)35od13.00do14.00Gorące posiłki będą wyd od pn do pt. Posiłek na sob będzie wyd w pt. Na dni św ust wolne od pracy(ust z18st1951r o dniach wolnych od pracy przyp w ciągu tyg będzie wyd gotowy posiłek w cenie obiadu.Jeżeli na nied przypadnie dzień ust wolny od pracy to na ten dzień również będzie wyd gotowy posiłek w cenie obiadu.Posiłek na dni św wyd będzie w dniu pop to św, przy wyd gorącego posiłku.Przyk posi na sob i dni św powinien składać się z: kon mięsnej(min300g)paszt(min300g)kon rybnej(min300g)pulpetów lub klopsików w słoiku(min500g)bigosu w słoiku(min500g)gołąbków w słoiku(min500g)fasol po bret w słoiku(min500g)lub innego obiadowego dania w słoiku(min500g)i pieczywa.W ramach posiłków na sob i dni św powinny być dost wszyst wym poz, wyd cykl.Wym powyżej il posił należy traktować jako il szacu, które mogą ulegać weryfikacji wył przez Zam w zakr /- 20% w okresie realizacji zam. Przew min il:8500posiłków w okr real umowy.Wyd posiłków nastąpi po udokumentowaniu prawa do poboru posiłku przez os korz ze stołówki.Wyk zachowuje prawo do rozl obiadu zg z zam również w przypadku wystąpienia różnicy między il zam a wydaną.Rozł i dost posiłków do pkt wyd posiłków jest obow Wyk.Zad Wyk jest zapewnienie osoby w pkt żyw do sprawnego funk pkt żyw.Os wydająca posił powinna posiadać akt bad lek, książeczkę zdr oraz wł odzież rob.Wyk zobowiązuje się do utrzymania porządku w pomieszczeniach kuchni, zapleczu własnymi środkami czystości.Wyk przestrzega zasad higieny w pomieszczeniach oddanych w użyt oraz przy wydawaniu posiłków stosuje dodatkowe środki ochrony sanit oraz zasad BHP i p.poż.Wyk zobowiązuje się do użytkowania powierzonego sprzętu zgodnie z instobsługi.Wyk ponosi koszt naprawy pow sprzętu.Wyk sporządza posiłek Wig z wł prod i sur. Wyk sporządza posiłek Wig ściśle wg zał jadłospisu (Zał nr 3 do opisu przedmiotu zamówienia)Posiłek Wig wydany będzie w dniu wskazanym przez Zam wg jadłospisu okreś w zał nr 3 do op przedm zam.Posiłek Wig będzie dost w opak jedn posiad odpowiednie cer i atesty.Wyk zob się do przes wszel zal zw z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19,innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzys.Zam wymaga aby osoby wykonujące czynności bezp związane z real zam, tj. kucharz lub pomoc kuchenna łącznie z os na zastępstwo były zatrudnione na umowę o pracę.Zam będzie zgł Wyk z jednodniowym wyprzedzeniem do godz. 11:00 il gorących posiłków(dot tylko czI)przewidzianych do wydania na dzień następny.Zamm dopuszcza min temp posiłków zg z sysHACCP.Wyk przechowuje próbki do kontroli sanepidu i je utylizuje.Za zgodą Zam, w wyjątkowych syt wynikających z sytuacji losowych, niezależnych od Wy, dop się inną prop posiłku w danym dniu. Zmiana nie może powodować zmniejsz jakości i il gr wyd posiłku.

Część 2: Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu do Placówki Wsparcia Dziennego „Planeta Saturn” oraz Ośrodka Wspierania Dziecka i Rodziny w Będzinie Filia w Czeladzi posiłków gotowych do spożycia w formie podwieczorku dla maksymalnie 30 dzieci w wieku szkolnym. 1. Wykonawca sporządza podwieczorek z własnych produktów i surowców, z wyłączeniem napojów które sporządza Zamawiający z produktów dostarczonych przez Wykonawcę. 2. Wykonawca dostarcza podwieczorek pod wskazany adres własnym środkiem transportu i przekazuje go opiekunowi placówki. Wydawanie podwieczorku należy do obowiązków Zamawiającego. 3. Z podwieczorków korzystają dzieci od 6 do 15 lat o umiarkowanej aktywności fizycznej. 4. Podwieczorek będzie przygotowywany ściśle wg załączonego jadłospisu (Załącznik nr 2 do opisu przedmiotu zamówienia). Jadłospis powtarza się cyklicznie, w kolejności ustalonej w ww. załączniku (kolejno od poz.1 do 15) do końca realizacji zamówienia. W razie wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca przygotuje tzw.: suchy prowiant zgodnie z Załącznikiem nr 2 do Opisu przedmiotu zamówienia. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o planowanej wycieczce telefonicznie lub za pomocą środków komunikacji elektroniczne (e-mail) z wyprzedzeniem 3 dni roboczych. 5. Zamówienie wykonane zostanie w następujący sposób: od poniedziałku do piątku w godzinach od 12:00 do 13:00 w trakcie roku szkolnego, natomiast w ferie i wakacje w godzinach od 8:00 do 9:00 (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy i innych dni wolnych ustalonych przez Zamawiającego dla maksymalnie 30 dzieci (maksymalnie 7.530 podwieczorków = 251 dni x 30 dzieci). W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji pracy placówki, dostawa podwieczorków odbędzie się o innej godzinie - po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. Z podwieczorków korzystają dzieci w wieku szkolnym. W sytuacji wprowadzenia obostrzeń epidemicznych (zamknięcie Placówki), Zamawiający dopuszcza zmianę co do ilości osobodni. 7. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia niezbędnych talerzy i sztućców służących do spożywania podwieczorków, dostarczanych każdego dnia wraz z posiłkami. Akceptowane są opakowania biodegradowalne, papierowe, drewniane i wielokrotnego użytku. Odbiór opakowań termicznych wielokrotnego użytku przez Wykonawcę będzie możliwy dnia następnego lub tego samego dnia, kiedy zostały doręczone w nich posiłki w godzinach od 16:30 do 17:00. 8. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić zestawienie dostarczonych posiłków dla każdego dnia i przedkładać go każdorazowo do podpisu osobie upoważnionej ze strony Zamawiającego w każdym dniu dostawy. Zestawienie musi zawierać m. in: potwierdzenie daty, godziny, ilości posiłków oraz ich zgodności pod względem jakości z załącznikiem nr 2 do Opisu przedmiotu zamówienia tj. Jadłospis. Wykonawca sporządza na koniec każdego miesiąca zestawienie zbiorcze obejmujące ilość dostarczonych w danym miesiącu podwieczorków. Zamawiający poniesie odpłatność (zapłaci) tylko za faktycznie dostarczoną liczbę posiłków. 9. Wymienione powyżej ilości podwieczorków należy traktować jako ilości maksymalne. Rzeczywista dzienna liczba posiłków uzależniona będzie od obecności dzieci w placówce. 10. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszania ilości dostarczanych podwieczorków. O liczbie podwieczorków w danym dniu Wykonawca będzie informowany przez Zamawiającego w dniu poprzedzającym dzień dostawy, maksymalnie do godziny 16:00 telefonicznie lub w formie elektronicznej (e-mail). 11. W szczególnych przypadkach, po wcześniej uzyskanej zgodzie Zamawiającego istnieje możliwość zmiany kolejności dostarczania posiłków, jednak tak aby nie były one powtarzalne. 12. Nie dopuszcza się dokonywania zmian w załączonym jadłospisie dot. Ośrodka Wspierania Dziecka i Rodziny bez uprzedniej zgody przełożonego właściwej komórki organizacyjnej, a w przypadku Placówki Wsparcia Dziennego „Planeta Saturn” bez uprzedniej zgody Koordynatora Starszego Wychowawcy Placówki Wsparcia Dziennego „Planeta Saturn”. W przypadku zmiany jadłospisu należy wybrać podwieczorek z listy czyli Załącznika nr 2 do opisu przedmiotu zamówienia w takiej samej cenie jaka przypada na dzień dokonania zmiany. Jadłospis powtarza się cyklicznie, (podwieczorki będą wydawane w kolejności ustalonej w ww. załączniku tzn. kolejno od poz.1 do 15) od początku do końca realizacji zamówienia. 13. Zamawiający zastrzega sobie prawo do otrzymywania różnych rodzajów owoców i warzyw w ciągu tygodnia. Dany rodzaj owocu lub warzywa nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia różnorodności oraz sezonowości dostarczanych owoców i warzyw, z uwzględnieniem ich świeżości, jakości oraz wartości odżywczych. 14. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie z uwzględnieniem najlepszych tradycji kulinarnych, z wykluczeniem półproduktów i zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm systemu HACCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych. Wykonawca zobowiązuje się przy wykonywaniu umowy do przestrzegania zapisów prawnych i obowiązujących norm w zakresie przechowywania, przygotowywania i transportu artykułów spożywczych, w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2023 r. poz.1448 z późn. zm.). 15. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: potrawy powinny być przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, bez substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. 16. Do przygotowania posiłków należy stosować produkty zbożowe oraz warzywa i owoce surowe lub minimalnie przetworzone, o niskiej zawartości cukrów i substancji słodzących. Zamawiający zabrania używania produktów zawierających syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam oraz innych sztucznych słodzików lub substancji szkodliwych dodawanych do żywności. 17. Posiłki dostarczane będą samochodem przystosowanym do przewozu żywności przez osobę posiadającą odpowiednie pozwolenie sanepidu. Pojazd, którym przewożone są posiłki dla dzieci jest zgłoszony do sanepidu i ma wydaną odpowiednią zgodę. 18. Posiłki ciepłe mają być dostarczane w pojemnikach utrzymujących ich temperaturę (65 stopni) i gotowe do spożycia po ich dostarczeniu. 19. Posiłki, które nie będą wymagały podtrzymywania temperatury będą zapakowane i poporcjowane dla każdego dziecka osobno. 20. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania próbek posiłków we własnym zakresie. 21. Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi zostać wydany w czasie 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania). 22. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Państwowym Inspektorem Sanitarnym. 23. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczonych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. 24. W przypadku nieprzygotowania podwieczorku lub jego części z winy Wykonawcy, Zamawiający ma prawo zakupu podwieczorków lub jego części u innego Wykonawcy, a kosztami zakupu w całości obciąży Wykonawcę. Wysokość kosztów podwieczorków może wtedy przekroczyć ustaloną cenę wyżywienia na 1 osobę. 25. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli podwieczorków. Z kontroli sporządzany jest protokół w dwóch egzemplarzach po jednym dla Zamawiającego i dla Wykonawcy. 26. Zamawiający ma prawo w każdym czasie sprawdzić jakość dostarczanych posiłków oraz sposób ich przygotowania, przechowywania i transportu. 27. Zamawiający ma również prawo do weryfikacji stosowanych przez Wykonawcę produktów i surowców, w celu potwierdzenia ich zgodności z jadłospisem, umową oraz obowiązującymi normami jakościowymi. 28. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia na żądanie Zamawiającego dowodów pochodzenia produktów spożywczych użytych do przygotowania posiłków (np. faktur, etykiet, kart produktów). 29. Wykonawca jest zobowiązany przez cały czas trwania umowy do posiadania aktualnej Decyzji Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie działalności w zakresie objętym zamówieniem tj. produkcji potraw od surowca do gotowego wyrobu oraz prowadzenia usług cateringowych. (Decyzja musi dotyczyć miejsca produkcji posiłków objętych niniejszym zmówieniem). Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli ważności ww. dokumentu przez cały czas trwania umowy. 30. Zamawiający wymaga aby osoby wykonujące czynności bezpośrednio związane z realizacją zamówienia, tj. kucharz lub pomoc kuchenna łącznie z osobami na zastępstwo były zatrudnione na umowę o pracę. 31. Zamawiający dopuszcza /- 10% odchylenia od wymaganej wartości energetycznej zestawów podwieczorków. 32. Posiłek Wigilijny dla łącznej ilości 40 osób, wydany będzie w dniach wskazanym przez Zamawiającego wg jadłospisu określonego w załączniku nr 4 do opisu przedmiotu zamówienia. 33. Wykonawca sporządza posiłek Wigilijny z własnych produktów i surowców. 34. Wykonawca sporządza posiłek Wigilijny ściśle wg załączonego jadłospisu (Załącznik nr 4 do opisu przedmiotu zamówienia). 35. Wykonawca zobowiązuje się również do dostarczania niezbędnych naczyń cateringowych, pełnej zastawy stołowej, obrusów, dekoracji świątecznych oraz zapewnienia obsługi kelnerskiej na czas trwania spotkania Wigilijnego. Ze względu na ograniczoną ilość znaków pełny opis przedmiotu zamówienia znajduje się w załączniku nr 6.

ZP.16.U.CUS.25
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55320000, 55321000, 55520000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji śląskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora śląskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się