Zlecenie 7324579 - Kucharz Źródło finansowania:szkolenie w całości...
(zakończone) | Zamówienie 7324579|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2020-02-10 |
przedmiot zlecenia | Kucharz Źródło finansowania:szkolenie w całości finansowane jest ze środków publicznych, realizowane w ramach projektu Nowy start -lepsze jutro (VI), Oś Priorytetowa 9 Rynek pracy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 Priorytet inwestycyjny 8i: Dostęp do zatrudnienia dla osób poszukujących pracy i osób biernych zawodowo, w tym długotrwale bezrobotnych oraz oddalonych od rynku pracy, także poprzez lokalne inicjatywy na rzecz zatrudnienia oraz wspieranie mobilności pracowników Działanie 9.2 Aktywizacja Zawodowa. Celem szkoleniajest uzyskanie przez uczestników szkolenia kwalifikacji zawodowych kucharza po otrzymaniu przez nich pozytywnego wyniku egzaminu czeladniczego i przygotowanie ich do wykonywania pracy w tym zawodzie. Przewidywany termin realizacji szkolenia: I grupa 15 osobowa: kwiecień 2020-maj 2020 r. II grupa 15 osobowa: wrzesień 2020 r.-listopad 2020 r. Liczba osób do przeszkolenia30 tj. 2 grupy po 15 osób Liczba godzin szkolenia: 200 godz.,w tym co najmniej 160 godzin praktycznych m.in. w zakładach gastronomicznych. Zajęcia praktyczne w co najmniej dwóch zakładach gastronomicznychz podziałem uczestników szkolenia na co najmniej 2 grupy. Miejsce realizacji szkolenia: miasto Chełm. Na uczestnika szkolenia powinno przypadać max. 40 dni szkolenia + egzaminczeladniczy Realizacja szkolenia powinna odbyć się według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu na każdego uczestnika szkolenia, w dni powszednie od poniedziałku do piątku z wyjątkiem dni świątecznych w godzinach 8.00-18.00 (co najmniej 5 godzin zegarowych zajęć dziennie, nie więcej niż 8 godzin). Godzina zegarowa szkolenia obejmuje 60 minut i obejmuje 45 minut zajęć edukacyjnych i 15 minut przerwy. Program szkolenia powinien obejmować tematykę obowiązującą na egzaminie czeladniczym w zawodzie kucharz zgodnie ze standardami wymagań będących podstawą przeprowadzania egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Standardy kwalifikacji zawodowych i modułowe programy szkoleń zawodowych wraz z informacją nt. zawodów są dostępne na stronie: www.kwalifikacje.praca.gov.pl. Program szkolenia winien zawierać m.in. - Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna oraz HACCP - Obsługa maszyn i urządzeń - Sporządzanie potraw z warzyw - Sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich - Sporządzanie zup - Sporządzanie potraw mącznych - Ciasta ziemniaczane. Zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii - Potrawy z drobiu - Potrawy z ryb - Sporządzanie przekąsek zimnych i gorących Każdy uczestnik szkolenia musi mieć zapewnioną realizację wszystkich tematów określonych w programie szkolenia oraz zajęcia praktyczne, w tym w zakładach gastronomicznych. Wówczas Wykonawca winien dołączyć informację opisową o sposobie organizacji zajęć praktycznych tj. określić sposób podziału na grupy uczestników szkolenia wraz z podaniem liczebności grup i nazwisk opiekunów grup, dokładnie podać miejsce realizacji zajęć każdej z grup i w sposób szczegółowy wymienić narzędzia, sprzęt, surowce i produkty spożywcze itp., jakie będą wykorzystywane podczas zajęć praktycznych. W przypadku, gdy Wykonawca nie posiada sprzętu należy dołączyć do formularza ofertowego dokument (uwierzytelnioną przez Wykonawcę kopię) potwierdzający,prawo do dysponowania tymi urządzeniami umożliwiającymi przeprowadzenie zajęć praktycznych. Natomiast w przypadku zajęć praktycznych w co najmniej 2zakładach gastronomicznych należy dołączyć do oferty zobowiązanie właściciela zakładu gastronomicznego (np. kserokopię umowy najmu) udostepnienia na czas realizacji zajęć praktycznych powierzchni zakładu gastronomicznego wraz ze sprzętem niezbędnym do realizacji szkolenia. Wykonawca zapewni optymalną ilość surowców i produktów spożywczych do realizacji zajęć praktycznych, dostosowaną do liczby uczestników szkolenia, przedstawiając wykaz surowców i produktów spożywczych planowanych do realizacji zajęć praktycznych. Po zakończeniu szkolenia Wykonawca dostarczy oryginał wykazu surowców i produktów spożywczych zużytych do realizacji zajęć praktycznych podpisany przez uczestników szkolenia oraz oryginał imiennego potwierdzenia odbioru produktów finalnychprzez każdego uczestnika szkolenia. Każda osoba powinna otrzymać na własność: • co najmniej jeden podręcznik dotyczący zakresu szkolenia przygotowujący uczestnika szkolenia do zdania egzaminu czeladniczego/nie może być on kopiowany/ • brulion w twardej oprawie A4/96 kartek, • teczkę do przechowywania i transportu dokumentów, • długopis, • kolorowy zakreślacz, • odzież (tj. fartuch, czepek) oraz obuwie niezbędne do realizacji zajęć praktycznych zgodnie z przepisami bhp. • produkty finalne powstałe podczas szkolenia. Wykonawca winien zapewnić uczestnikom szkolenia podczas trwania szkolenia serwis kawowy /kawa, herbata, napoje, ciastka/. Wykonawca zobowiązany jest do zorganizowania i opłacenia egzaminu czeladniczego przed komisją egzaminacyjną izby rzemieślniczej po zakończonym szkoleniu i poinformowania Zamawiającego o terminie ww. egzaminu i jego wynikach. Każdy uczestnik szkolenia ma przystąpić do egzaminu wewnętrznego i czeladniczego. Egzamin czeladniczy przed komisją egzaminacyjną izby rzemieślniczej powinien zostać zorganizowanybezpośrednio po zakończeniu szkolenia. Szkolenie winno gwarantować 100% zdawalność. W przypadku uzyskania przez uczestników szkolenia negatywnego wyniku egzaminu przed komisją egzaminacyjną izby rzemieślniczej, Wykonawca zobowiąże się do koordynowania działań dotyczących ustalenia poprawkowego egzaminu państwowego najpóźniej w ciągu 3 tygodni od ukończenia szkolenia oraz poinformowania uczestników i Zamawiającego o terminie egzaminu/-ów. Pomieszczenia, dokumentacja szkoleniowa, materiały i zaświadczenia szkoleniowe powinny być oznakowane zgodnie z odpowiednimi logotypami, które będą określone w umowie szkoleniowej. Wyżej wymienione szkolenie powinno zakończyć się egzaminem wewnętrznym oraz egzaminem czeladniczym przed komisją egzaminacyjną izby rzemieślniczej oraz otrzymaniem przez uczestników szkolenia: - świadectw czeladniczych zaświadczenia o ukończeniu szkolenia zawierające elementy określone w § 71 ust.4 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14 maja 2014r. (Dz. U. z 2014r. poz. 667) w sprawie szczegółowych warunków realizacji oraz trybu i sposobów prowadzenia usług rynku pracy z informacją, że szkolenie realizowane było w ramach projektu Nowy start-lepsze jutro (VI), Oś Priorytetowa 9 Rynek pracy Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 Działanie 9.2 Aktywizacja Zawodowa. |
branża | Edukacja, szkolenia |
podbranża | szkolenia zawodowe |
kody CPV | 80000000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Lubelskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubelskie |