Zlecenie 8117929 - Innowacyjny bioprodukt umożliwiający tworzenie efektywnych...
(zakończone) | Zamówienie 8117929|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2021-05-05 |
przedmiot zlecenia | Innowacyjny bioprodukt umożliwiający tworzenie efektywnych programów ochrony roślin Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usług i badawczej i eksperymentalno-rozwojowej niezbędnej dla weryfikacji skuteczności i efektywności działania innowacyjnego bioproduktu o charakterze biostymulatora. Badania polowe mają na celu ocenę wpływu bioproduktu na plon i jego jakość w wybranych uprawach oraz analiza parametrów zgodnie z metodykami EPPO. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: I. Czynność Badawcza: Biologiczna ekspertyza skuteczności działania bioproduktu na zdrowotność i kondycję pszenicy, jęczmienia, ziemniaka oraz truskawki w warunkach polowych. Badanie parametrów jakościowych i ilościowych. Specyfikacja: Praca wykonana zostanie zgodnie z wytycznymi EPPO przyjętymi przez strony, uwzględniającymi następujące elementy badań: oceniany preparat, termin zastosowania, dawka (-ki), roślina chroniona (stadium rozwojowe), monitorowany agrofag (-i), preparat referencyjny. 1/ Wskazanie minimum 6 lokalizacji, każda w innym województwie, w których potencjalnie może być wykonane opisane niżej doświadczenie, z których zamawiający dokona wyboru lokalizacji, gdzie doświadczenia zostaną wykonane. 2/ Wytyczenie, oznakowanie wykonanie aplikacji preparatów przy użyciu specjalistycznej aparatury do precyzyjnej aplikacji oraz obsługa 4 doświadczeń polowych na pszenicy, jęczmieniu, ziemniaku i truskawce w sezonie 2021 roku, które wykonane zostaną zgodnie z normami EPPO m.in. zgodnie z niżej wymienionymi parametrami: 2.1.1 układ badania: losowane bloki 2.1.2 liczba powtórzeń: 4 2.1.3 wielkość poletek: 20 m2 3/ Wykonanie oprysków w 3-5 zabiegów w terminach i preparatami dostarczonymi przez Zamawiającego. 4/ Wykonanie oznaczeń wybranych parametrów jakościowych i ilościowych plonu: 4.1.Pszenica i jęczmień ocena plonu (plon, wilgotność, MTZ, masa hektolitra, % białko) 4.2. Ziemniak ocena plonu – ilościowa w rozbiciu na frakcje bulw 4.3. Truskawka- ocena ilościowa i zdrowotna plonu wraz ze zmianą porażenia owoców w ciągu 5 dni po zbiorze (w temperaturze pokojowej). 5/ Obserwacje i oceny: 5.1. Pszenica i jęczmień - obserwacja wpływu na rozwój i wzrost roślin (kolor, pokrój, fazy rozwojowe itd.), ocena wpływu na rozwój chorób grzybowych (poziom i trwałość ochrony - spektrum chorób od podstawy źdźbła po fuzariozę kłosów); 5.2. Ziemniak - wpływ na rozwój i wzrost roślin (kolor, pokrój, fazy rozwojowe), ocena wpływu na rozwój chorób grzybowych - poziom i trwałość ochrony przeciwko alternariozie i zarazie ziemniaka; 5.3 Truskawka - wpływ na rośliny (fitotoksyczność), ocena wpływu na rozwój chorób grzybowych (poziom i trwałość ochrony), główna choroba oceniana: szara pleśń, pozostałe: mokra zgnilizna i antraknoza truskawek. II. Czynność Badawcza: Opracowanie wyników przeprowadzonych badań. Specyfikacja: Sprawozdanie będzie opracowane według zasad przedstawionych w metodykach EPPO „Prowadzenie i sprawozdawczość z doświadczeń nad oceną skuteczności z uwzględnieniem dobrej praktyki doświadczalnej” („Conduct and reporting of efficacy evaluation trials, including good experimental practice”). Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został przedstawiony w pkt VI zapytania ofertowego załączonego do niniejszego ogłoszenia. |
branża | Laboratoria |
podbranża | usługi laboratoryjne |
kody CPV | 73000000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Lubelskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubelskie |