Przetarg 12194533 - Dożywianie uczniów w szkołach na terenie gminy Świdwin w...

   
Analizuj Zamówienie 12194533
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2025-12-03
przedmiot ogłoszenia
Dożywianie uczniów w szkołach na terenie gminy Świdwin w 2026 roku

1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostarczenie i wydanie gorących posiłków dla dzieci i młodzieży od poniedz
iałku do piątku w dniach nauki szkolnej w następujących placówkach oświatowych funkcjonujących na terenie gminy Świdwin:a) Publiczna Szkoła Podstawowa im. Ziemi Świdwińskiej w Lekowie, Lekowo 44c, 78-312 Lekowob) Publiczna Szkoła Podstawowa w Bierzwnicy, Bierzwnica 52, 78-324 Cieszeniewoc) Publiczna Szkoła Podstawowa w Oparznie, Oparzno 31, 78-300 Świdwin2. Poprzez posiłek Zamawiający rozumie jednodaniowy obiad w postaci drugiego dania o gramaturze nie mniejszej niż 310-400 gram, w tym:a) sztuka mięsa / drób / ryby / kotlet mielony / pulpet – 80-100 gram,b) ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron, inne) – 150 gram,c) surówka / warzywa gotowane – 80 gram,d) raz w tygodniu dopuszcza się danie garmażeryjne np.: pierogi, naleśniki, krokiety, racuchy itp. – 400 grame) do każdego posiłku powinien być wydany kompot – 200 ml3. Zamawiający wymaga, żeby raz w tygodniu jako obiad zamiast posiłku wykazanego w pkt 2 podana została zupa z wkładką mięsną.4. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. 5. Wykonawca zobowiązany jest do opracowywania dwutygodniowych jadłospisów z uwzględnieniem kaloryczności, alergenów i gramatury posiłków i przedkładania ich drogą elektroniczną dyrekcji danej placówki oraz wywieszania egzemplarza jadłospisu w pomieszczeniach stołówek celem ich zapoznania najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu.6. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków, które będą spełniać następujące warunki jakościowe:a) posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych, pełnowartościowych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji konserwujących zagęszczających, barwionych lub sztucznie aromatyzowanych,b) w posiłkach powinny przeważać składniki gotowane, pieczone lub duszone,c) do przygotowywania posiłków powinny być stosowane tłuszcze roślinne z ograniczonym stosowaniem tłuszczy zwierzęcych,d) stosowane powinny być duże ilości świeżych warzyw,e) do przygotowania posiłku zalecane jest umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli,f) ważna jest estetyka potraw i posiłków,g) nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree), itp.h) posiłki muszą odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. Punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia wg. wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. 2023 poz. 1448) oraz rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).7. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zachowując wymogi sanitarno – epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Inspektorem Sanitarnym.8. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie i bezpieczeństwie żywności i żywienia na bazie produktów najwyższej jakości.9. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych posiłków każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji gotowych posiłków, jakości wykonywanych usług oraz środków dezynfekcyjnych.11. Po spożyciu posiłków Wykonawca niezwłocznie, jednak nie później niż w dniu podania usunie ze szkół wszelkie resztki, odpady i naczynia jednorazowe. Koszty zagospodarowania odpadów pokrywa Wykonawca.12. Posiłki muszą być przygotowywane w pomieszczeniach Wykonawcy.13. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania, dostarczania oraz wydawania posiłków w szkołach przez własny personel.14. Godziny wydawania posiłków będą ustalane z Dyrekcją każdej placówki oświatowej.15. Ewentualne zmiany ilości zamawianych posiłków zgłaszane będą Wykonawcy przez poszczególne placówki najpóźniej do godz. 15:00 dnia poprzedzającego wydanie posiłków.16. Dostarczane posiłki powinny charakteryzować się w momencie ich wydawania temperaturą: obiad typu drugie danie - min. 65°C, sałatki i surówki – poniżej 4°C.17. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nieświeże bądź nie spełniają wymogów określonych w niniejszym opisie przedmiotu zamówienia Dyrektor szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki.18. Dostawa posiłków odbywać się będzie transportem Wykonawcy w specjalistycznych pojemnikach zapewniających właściwą temperaturę i posiadających wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi.19. Posiłki będą dostarczane i wydawane w pomieszczeniach do tego wyznaczonych przez dyrektora placówki.20. Posiłki do szkół należy dostarczyć w ramach kosztów własnych, a także zapewnić na własny koszt naczynia i sztućce zgodnie z obowiązującymi wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektoratu Sanitarnego.21. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.22. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu umowy.23. Zapłata wynagrodzenia za dostarczone posiłki realizowana będzie przez szkoły w ramach art. 106a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (t.j. Dz.U. 2023 poz. 900) oraz przez Centrum Usług Społecznych w Gminie Świdwin w ramach wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2024-2028 (M. P. z 2023 r. poz. 881). 24. Przybliżona ilość posiłków wynosi:Nazwa placówki oświatowej Szacowana dzienna ilość posiłków w ramach art. 106a ustawy Prawo oświatowe Szacowana dzienna ilość posiłków w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu”Publiczna Szkoła Podstawowa im. Ziemi Świdwińskiej w Lekowie 24 18Publiczna Szkoła Podstawowa w Bierzwnicy 30 13Publiczna Szkoła Podstawowa w Oparznie 26 9RAZEM 80 40Łączna dzienna ilość posiłków 12025. W okresie objętym zamówieniem przewiduje się łącznie następującą ilość posiłków:120 (dzienna ilość posiłków) x 178 (ilość dni przewidywanej nauki w szkole) = 21 36026. Podana powyżej ilość posiłków jest szacunkowa i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu jak i zwiększeniu).27. Zamawiający zapłaci Wykonawcy za ilość faktycznie wydanych posiłków.28. Wykonawca na podstawie kalkulacji własnej może dokonać sprzedaży posiłków innym osobom nieobjętym niniejszym zamówieniem (uczniom, nauczycielom, pracownikom szkół, itp.).

IZP.271.9.2025
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000, 55520000, 55523100
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Zachodniopomorskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Zachodniopomorskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe