Przetarg 12194533 - Dożywianie uczniów w szkołach na terenie gminy Świdwin w...
| Analizuj | Zamówienie 12194533 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-03 |
| przedmiot ogłoszenia | Dożywianie uczniów w szkołach na terenie gminy Świdwin w 2026 roku 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostarczenie i wydanie gorących posiłków dla dzieci i młodzieży od poniedz iałku do piątku w dniach nauki szkolnej w następujących placówkach oświatowych funkcjonujących na terenie gminy Świdwin:a) Publiczna Szkoła Podstawowa im. Ziemi Świdwińskiej w Lekowie, Lekowo 44c, 78-312 Lekowob) Publiczna Szkoła Podstawowa w Bierzwnicy, Bierzwnica 52, 78-324 Cieszeniewoc) Publiczna Szkoła Podstawowa w Oparznie, Oparzno 31, 78-300 Świdwin2. Poprzez posiłek Zamawiający rozumie jednodaniowy obiad w postaci drugiego dania o gramaturze nie mniejszej niż 310-400 gram, w tym:a) sztuka mięsa / drób / ryby / kotlet mielony / pulpet – 80-100 gram,b) ziemniaki lub zamiennik (ryż, kasza, makaron, inne) – 150 gram,c) surówka / warzywa gotowane – 80 gram,d) raz w tygodniu dopuszcza się danie garmażeryjne np.: pierogi, naleśniki, krokiety, racuchy itp. – 400 grame) do każdego posiłku powinien być wydany kompot – 200 ml3. Zamawiający wymaga, żeby raz w tygodniu jako obiad zamiast posiłku wykazanego w pkt 2 podana została zupa z wkładką mięsną.4. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu jednego tygodnia (5 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. 5. Wykonawca zobowiązany jest do opracowywania dwutygodniowych jadłospisów z uwzględnieniem kaloryczności, alergenów i gramatury posiłków i przedkładania ich drogą elektroniczną dyrekcji danej placówki oraz wywieszania egzemplarza jadłospisu w pomieszczeniach stołówek celem ich zapoznania najpóźniej na 3 dni robocze przed terminem ich obowiązywania. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu.6. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków, które będą spełniać następujące warunki jakościowe:a) posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych, pełnowartościowych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji konserwujących zagęszczających, barwionych lub sztucznie aromatyzowanych,b) w posiłkach powinny przeważać składniki gotowane, pieczone lub duszone,c) do przygotowywania posiłków powinny być stosowane tłuszcze roślinne z ograniczonym stosowaniem tłuszczy zwierzęcych,d) stosowane powinny być duże ilości świeżych warzyw,e) do przygotowania posiłku zalecane jest umiarkowane stosowanie jaj, cukru, soli,f) ważna jest estetyka potraw i posiłków,g) nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree), itp.h) posiłki muszą odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. Punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia wg. wymogów sztuki kulinarnej i sanitarnej zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. 2023 poz. 1448) oraz rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).7. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zachowując wymogi sanitarno – epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Inspektorem Sanitarnym.8. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie i bezpieczeństwie żywności i żywienia na bazie produktów najwyższej jakości.9. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych posiłków każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.10. Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji gotowych posiłków, jakości wykonywanych usług oraz środków dezynfekcyjnych.11. Po spożyciu posiłków Wykonawca niezwłocznie, jednak nie później niż w dniu podania usunie ze szkół wszelkie resztki, odpady i naczynia jednorazowe. Koszty zagospodarowania odpadów pokrywa Wykonawca.12. Posiłki muszą być przygotowywane w pomieszczeniach Wykonawcy.13. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania, dostarczania oraz wydawania posiłków w szkołach przez własny personel.14. Godziny wydawania posiłków będą ustalane z Dyrekcją każdej placówki oświatowej.15. Ewentualne zmiany ilości zamawianych posiłków zgłaszane będą Wykonawcy przez poszczególne placówki najpóźniej do godz. 15:00 dnia poprzedzającego wydanie posiłków.16. Dostarczane posiłki powinny charakteryzować się w momencie ich wydawania temperaturą: obiad typu drugie danie - min. 65°C, sałatki i surówki – poniżej 4°C.17. W przypadku podejrzenia, że dostarczone posiłki są nieświeże bądź nie spełniają wymogów określonych w niniejszym opisie przedmiotu zamówienia Dyrektor szkoły może takich posiłków nie przyjąć. W takim przypadku nie przysługuje wynagrodzenie za te posiłki.18. Dostawa posiłków odbywać się będzie transportem Wykonawcy w specjalistycznych pojemnikach zapewniających właściwą temperaturę i posiadających wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi.19. Posiłki będą dostarczane i wydawane w pomieszczeniach do tego wyznaczonych przez dyrektora placówki.20. Posiłki do szkół należy dostarczyć w ramach kosztów własnych, a także zapewnić na własny koszt naczynia i sztućce zgodnie z obowiązującymi wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektoratu Sanitarnego.21. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.22. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu umowy.23. Zapłata wynagrodzenia za dostarczone posiłki realizowana będzie przez szkoły w ramach art. 106a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (t.j. Dz.U. 2023 poz. 900) oraz przez Centrum Usług Społecznych w Gminie Świdwin w ramach wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2024-2028 (M. P. z 2023 r. poz. 881). 24. Przybliżona ilość posiłków wynosi:Nazwa placówki oświatowej Szacowana dzienna ilość posiłków w ramach art. 106a ustawy Prawo oświatowe Szacowana dzienna ilość posiłków w ramach programu „Posiłek w szkole i w domu”Publiczna Szkoła Podstawowa im. Ziemi Świdwińskiej w Lekowie 24 18Publiczna Szkoła Podstawowa w Bierzwnicy 30 13Publiczna Szkoła Podstawowa w Oparznie 26 9RAZEM 80 40Łączna dzienna ilość posiłków 12025. W okresie objętym zamówieniem przewiduje się łącznie następującą ilość posiłków:120 (dzienna ilość posiłków) x 178 (ilość dni przewidywanej nauki w szkole) = 21 36026. Podana powyżej ilość posiłków jest szacunkowa i w czasie obowiązywania umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu jak i zwiększeniu).27. Zamawiający zapłaci Wykonawcy za ilość faktycznie wydanych posiłków.28. Wykonawca na podstawie kalkulacji własnej może dokonać sprzedaży posiłków innym osobom nieobjętym niniejszym zamówieniem (uczniom, nauczycielom, pracownikom szkół, itp.). IZP.271.9.2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55520000, 55523100 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Zachodniopomorskie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Zachodniopomorskie |