Przetarg 12190958 - Dożywianie prowadzone przez MGOPS w Nowej Sarzynie w 2026...
| Analizuj | Zamówienie 12190958 |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-12-02 |
| przedmiot ogłoszenia | Dożywianie prowadzone przez MGOPS w Nowej Sarzynie w 2026 roku Część 1: Część 1 zamówienia – Usługa cateringowa w postaci przygotowania i dostarczania posiłków dla uczestników Centrum Opi ekuńczo-Mieszkalnego w Nowej Sarzynie1. Przedmiotem części 1 zamówienia jest usługa cateringowa w postaci śniadania wraz z dwudaniowym obiadem dla 14 uczestników pobytu dziennego oraz usługa cateringowa w postaci śniadania wraz z dwudaniowym obiadem i kolacją dla 20 uczestników pobytu całodobowego dla Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Nowej Sarzynie (zwanego dalej: COM).2. Szczegółowy opis zamówienia:1) Przygotowywanie i dostarczanie śniadań i dwudaniowego obiadu dla 14 uczestników pobytu dziennego dla COM oraz przygotowanie i dostarczanie śniadań i dwudaniowego obiadu wraz z kolacją dla 20 uczestników pobytu całodobowego dla COM;2) Dostawa posiłków dla uczestników pobytu dziennego odbywać się będzie 5 dni w tygodniu (od poniedziałku do piątku) z wyłączeniem świąt i dni ustawowo wolnych od pracy; planowana ilość dni żywieniowych: 251;3) Dostawa posiłków dla uczestników pobytu całodobowego odbywać się będzie 7 dni w tygodniu od (poniedziałku do niedzieli); planowana ilość dni żywieniowych: 365;4) Dostarczanie posiłków odbywać się będzie do siedziby COM,ul. Łukasiewicza 1a w Nowej Sarzynie;5) Dostarczanie śniadania będzie odbywać się do siedziby COM o godz. 08.30;Przykładowe menu: kawa mleczna, kakao, herbata z cytryną, mleko, woda mineralna, parówki na ciepło, przetwory mięsne np. kiełbasa, wędliny, potrawy z jajek, ser biały, ser żółty, drożdżówka, jogurt, płatki, owoce, warzywa, masło, pieczywo mieszane, dżem, miód, pasty.6) Dostarczanie obiadu dwudaniowego (dwa ciepłe pełnowartościowe posiłki, zupa drugie danie) będzie odbywać się do siedziby COM o godz. 12.30.Przykładowe menu: zupy różnego rodzaju, mięsa, ziemniaki, ryż, kasza, makaron, ryby, sałatki, surówki i warzywa napoje: woda/soki/kawa/herbata7) Dostarczenie kolacji będzie odbywać się do siedziby COM w Nowej Sarzynie o godz. 17.30.Przykładowe menu: kawa mleczna, kakao, herbata z cytryną, mleko, woda mineralna, parówki na ciepło, przetwory mięsne np. kiełbasa, wędliny, potrawy z jajek, ser biały, ser żółty, drożdżówka, jogurt, płatki, owoce, warzywa, masło, pieczywo mieszane, dżem, miód, pasty.3. Zamawiający będzie codziennie przekazywał Wykonawcy liczbę zamawianych posiłków, w zależności od ilości uczestników w danym dniu telefonicznie lub mailowo do godziny 8.00. Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji uczestników.4. Wykonawca dostarczy posiłki własnym transportem i na własny koszt wraz z wniesieniem do pomieszczenia wskazanego w COM. Transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności. Posiłki i napoje muszą być dostarczone w naczyniach do tego przeznaczonych.5. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków dostosowanych dla osób starszych: tj.: odpowiednią gramaturę, wartość odżywczą i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. Wykonawca usługi musi przestrzegać przepis ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, oraz innych przepisów szczegółowych dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności.6. Do obowiązków wykonawcy należy codzienny odbiór i utylizacja resztek pokonsumpcyjnych i odpadków z bieżącego dnia we własnym zakresie i na własny koszt zgodnie z odrębnymi przepisami. 7. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP.8. Ilość dostarczanych posiłków będzie wynikać z faktycznego zapotrzebowania i może ulec zmianie w zależności od ilości osób objętych usługą. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia ilości zamawianych posiłków, a ryzyko z tego tytułu obciąża Wykonawcę.9. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w oparciu o jadłospis tygodniowy. Przy sporządzaniu jadłospisów Wykonawca powinien zapewnić odpowiednia jakość zdrowotną proponowanych posiłków, ich wartość kaloryczną i odżywczą oraz urozmaicony asortyment potraw.10. Wykonawca zobowiązuje się wytworzyć przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione we własnym zakresie i na własny koszt.11. Posiłki muszą być wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących. Posiłki nie mogą się powtarzać częściej niż co 7 dni.12. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp.13. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw.14. Dzienne racje pokarmowe powinny być rozdzielane na posiłki z zachowaniem proporcji między wartością odżywczą, a objętością pożywienia jak również urozmaicone pod względem produktów.15. Na wykonawcy ciąży obowiązek przedstawienia pomieszczeń i próbek posiłków do kontroli Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej. Część 2: Część 2 zamówienia – Przygotowywanie i dostarczanie gorącego posiłku do Zespołu Szkół - I Liceum Ogólnokształcącego w Nowej Sarzynie, Niepublicznego Ośrodka Rewalidacyjno-Wychowawczego w Nowej Sarzynie i Niepublicznego Przedszkola Specjalnego w Nowej Sarzynie1. Przedmiotem części 2 zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach i przedszkolu, polegające na przygotowaniu i dostarczeniu gorącego posiłku dwudaniowego napój w naczyniach do tego przeznaczonych w Zespole Szkół – I Liceum Ogólnokształcącym w Nowej Sarzynie, Niepublicznym Ośrodku Rewalidacyjno-Wychowawczym w Nowej Sarzynie oraz Niepublicznym Przedszkolu Specjalnym w Nowej Sarzynie.2. Wykonawca będzie zobowiązany do wydawania posiłków.3. Dostawa posiłków w dniach, w których odbywać będzie się nauka, dla uczniów w następujących szkołach i przedszkolu:- Zespół Szkół – I Liceum Ogólnokształcące w Nowej Sarzynie – ilość uczniów: ok. 10,- Niepubliczny Ośrodek Rewalidacyjno-Wychowawczy w Nowej Sarzynie – ilość uczniów: ok. 5,- Niepubliczne Przedszkole Specjalne w Nowej Sarzynie – ilość uczniów: ok. 5.Łączna ilość uczniów: około 20.Planowana ilość dni żywieniowych: 220.Ilość gorących posiłków uzależniona będzie od ilości dzieci uprawnionych do otrzymania tej formy pomocy.4. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych placówek.5. Wykonawca dostarczy posiłki własnym transportem i na własny koszt wraz z wniesieniem do pomieszczenia wskazanego przez przedstawicieli poszczególnych placówek. Transport posiłków winien być wykonywany środkami transportu spełniającymi wymagania sanitarne dotyczące środków transportu żywności. Posiłki i napoje muszą być dostarczone w naczyniach do tego przeznaczonych.6. Informacja o liczbie dostarczonych posiłków dla uczniów w w/w szkołach lub dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej Dyrektor Szkoły lub osoba przez niego upoważniona jest obowiązany przekazać do Wykonawcy w terminie z co najmniej 3 dniowym wyprzedzeniem.7. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków dostosowanych dla dzieci, tj.: odpowiednią gramaturę, wartość odżywczą i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. Wykonawca usługi musi przestrzegać przepis ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, oraz innych przepisów szczegółowych dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności.8. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłków oraz normy produktów dla uczniów w wieku 3-14 lat (szkoła podstawowa, przedszkole).9. Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów oraz na bazie Fast Food lub mrożonych potraw.10. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:1) jadłospis musi być urozmaicony, nie dopuszcza się powtarzania rodzajowo tych samych potraw w ciągu 1 tygodnia,2) w tygodniu musi być dostarczone, co najmniej 3 razy drugie danie mięsne, 1 rybne wraz z surówką,3) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych,4) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone,5) do przygotowania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli,6) ważna jest estetyka potraw i posiłków.11. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP.12. Ilość dostarczanych posiłków będzie wynikać z faktycznego zapotrzebowania i może ulec zmianie w zależności od ilości osób objętych usługą. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia ilości zamawianych posiłków, a ryzyko z tego tytułu obciąża Wykonawcę.13. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w oparciu o jadłospis tygodniowy. Przy sporządzaniu jadłospisów Wykonawca powinien zapewnić odpowiednia jakość zdrowotną proponowanych posiłków, ich wartość kaloryczną i odżywczą oraz urozmaicony asortyment potraw.14. Wykonawca zobowiązuje się wytworzyć przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione we własnym zakresie i na własny koszt.15. Posiłki muszą być wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących. Posiłki nie mogą się powtarzać częściej niż co 7 dni.16. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp.17. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw.18. Dzienne racje pokarmowe powinny być rozdzielane na posiłki z zachowaniem proporcji między wartością odżywczą, a objętością pożywienia jak również urozmaicone pod względem produktów.19. Na wykonawcy ciąży obowiązek przedstawienia pomieszczeń i próbek posiłków do kontroli Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej. Część 3: Część 3 zamówienia – Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków oraz suchego prowiantu dla klientów MGOPS w Nowej Sarzynie1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków oraz suchego prowiantu dla klientów MGOPS.2. Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków jednodaniowych (zupa z pieczywem lub drugie danie) oraz suchego prowiantu (pieczywo z konserwą mięsną/rybną) dla klientów MGOPS będzie realizowane w naczyniach jednorazowych.3. Wydawanie posiłków. Ilość klientów MGOPS: około 15. Planowana ilość dni żywieniowych: 365.Ilość wydawanych gorących posiłków oraz suchego prowiantu jest uzależniona od ilości wniosków złożonych przez klientów MGOPS oraz ilości klientów uprawnionych do otrzymania tej formy pomocy.4. Dostawa posiłków będzie odbywać się 7 dni w tygodniu w tym: gorący posiłek przez co najmniej 5 dni w tygodniu oraz suchy prowiant na 6 i 7 dzień tygodnia i w dni świąteczne. 5. Dostarczanie gorących posiłków oraz suchego prowiantu będzie odbywać się do miejsc wskazanych przez MGOPS w Nowej Sarzynie tj.:- w lokalu gastronomicznym lub do miejsc zamieszkania klientów (jeżeli wykonawca usługi znajduje się na terenie miasta i gminy Nowa Sarzyna) w godzinach od 11.30 do 13.00,- do miejsc zamieszkania klientów (jeżeli wykonawca usługi znajduje się na poza terenem miasta i gminy Nowa Sarzyna) w godzinach od 11.30 do 13.00.6. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków tj.: odpowiednią gramaturę, wartość odżywczą i właściwe walory smakowe i estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. Wykonawca usługi musi przestrzegać przepis ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448), Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz innych przepisów szczegółowych dotyczących wymagań higienicznych i zdrowotnych żywności.7. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP.8. Ilość dostarczanych posiłków będzie wynikać z faktycznego zapotrzebowania i może ulec zmianie w zależności od ilości osób objętych usługą. Wykonawcy nie przysługują względem Zamawiającego żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia ilości zamawianych posiłków, a ryzyko z tego tytułu obciąża Wykonawcę.9. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w oparciu o jadłospis tygodniowy. Przy sporządzaniu jadłospisów Wykonawca powinien zapewnić odpowiednia jakość zdrowotną proponowanych posiłków, ich wartość kaloryczną i odżywczą oraz urozmaicony asortyment potraw.10. Wykonawca zobowiązuje się wytworzyć przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione we własnym zakresie i na własny koszt.11. Posiłki muszą być wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących. Posiłki nie mogą się powtarzać częściej niż co 7 dni.12. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp.13. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw.14. Dzienne racje pokarmowe powinny być rozdzielane na posiłki z zachowaniem proporcji między wartością odżywczą, a objętością pożywienia jak również urozmaicone pod względem produktów.15. Na wykonawcy ciąży obowiązek przedstawienia pomieszczeń i próbek posiłków do kontroli Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej. OA.271/10/2025 |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | żywienie zbiorowe |
| kody CPV | 55321000, 55520000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Podkarpackie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Podkarpackie |