Zlecenie 8573927 - Dostawy wyżywienia dla 35 dzieci w wieku od lat 3 do 6 (w...
(zakończone) | Zamówienie 8573927|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2021-12-02 |
przedmiot zlecenia | Dostawy wyżywienia dla 35 dzieci w wieku od lat 3 do 6 (w wieku przedszkolnym) uczęszczających do niepublicznego przedszkola PSPIA KLANZA w Świdniku na ul. Wyspiańskiego 7 (lokal obecnie w trakcie adaptacji). W celu prowadzenia w/w budynku/lokalu przedszkola dwu oddziałowego. Dostawy wyżywienia będą prowadzone według harmonogramu w okresie od marca 2022. do minimum końca grudnia 2022 r. (Zamawiający zastrzega możliwość zmiany harmonogramu, który przedstawi wykonawcy) 1. Dostawy będą prowadzone od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy wg harmonogramu ustalonego z personelem placówki przedszkolnej. Dostawy codzienne dla 35 dzieci (Zamawiający zastrzega możliwość przebywania mniejszej ilości dzieci w placówce - o czym będzie informował Wykonawcę na bieżąco w każdy dzień, lub dzień wcześniej, według ustalonych na etapie podpisywania umowy zasad). Wyżywienie musi spełniać wymagania rozporządzenia Ministra Zdrowia, zapisane w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, w rozporządzeniu z dnia 1 lipca 2016 roku. 2. Dostawy obejmują posiłki całodzienne – śniadanie, obiad (dwa dania i napój), podwieczorek. 3. Proces przygotowywania oraz dostarczania posiłków odbywać się musi zgodnie zobowiązującymi przepisami, w tym wymogami sanitarnymi, zwłaszcza wymogami Dobrej Praktyki Higienicznej. 4. Posiłki musza zostać przygotowywane przez osoby posiadające zaświadczenie lekarskie z badań przeprowadzonych do celów sanitarno-epidemiologicznych w zakładzie spełniającym wymagania higieniczno-sanitarne dla zakładów produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu posiłki, środki spożywcze. 5. Zamawiający wymaga, aby jadłospisy i posiłki zostały dostosowane do wszystkich odbiorców usługi, w związku z tym Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (wykluczenie pewnych produktów z diety czy rodzajów posiłków np. dieta bezglutenowa, bezmleczna, bezcukrowa itp.). 6. W/w posiłki muszą być oparte na jadłospisie tygodniowym, który powinien być urozmaicony. Dana potrawa nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. 7. Posiłki powinny być przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowywania posiłków zaleca się stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. Zupy powinny być sporządzane na wywarze warzywno - mięsnym. a. Dostarczane napoje: woda mineralna niegazowana/sok/kompot – dziennie 0,5 l/ dziecko. 8. Posiłki winny być dostarczone samochodem spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Posiłki powinny być dostarczane w termosach i pojemnikach, na które Wykonawca posiada odpowiednie atesty i certyfikaty. 9. Wykonawca zamówienia zobligowany jest do dostarczania jadłospisów, w tym jadłospisów zawierających informację o gramaturze składowych danych potraw i kaloryczności posiłków, jak również przestrzegania norm i przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia. Jadłospis zawierający wykorzystane składniki i zaznaczone alergeny dostarczany będzie Zamawiającemu do zatwierdzenia przed rozpoczęciem każdego kolejnego tygodnia świadczenia usług. Zamawiający ma prawo do dokonania zmian w jadłospisie. 10. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek odbierania termosów, ich mycia i wyparzania oraz odbiór resztek. Odbiór resztek powinien odbywać się każdego dnia. 11. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obwiązującymi przepisami prawa. 12. Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Zamawiającego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków: a. - zupy - temperatura 75 °C (+/-3°C) b. II danie - temperatura 65°C (+/-3°C). 13. Wykonawca pokrywa koszty transportu i pakowania. Dostawy wyżywienia prowadzone będą w ramach, realizacji projektu „Kolorowy czas przedszkolaka razem z KLANZĄ” Nr projektu/wniosku: RPLU.12.01.00-06-0041/20, współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Regionalny Program Operacyjny Województwa Lubelskiego Oś priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, Działania 12.1 Edukacja przedszkolna. |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55520000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Lubelskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubelskie |