Zlecenie 8665766 - Aktywny Rodzic - szczęśliwe dziecko Przedmiotem...
(zakończone) | Zamówienie 8665766|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2022-01-21 |
przedmiot zlecenia | Aktywny Rodzic - szczęśliwe dziecko Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi dotyczącej przygotowania i dowożenia gotowyc h posiłków dla dzieci w wieku od 12 m-cy do 3 lat do niepublicznego klubu dziecięcego w Łodzi w ramach projektu pn.: „Aktywny Rodzic – Szczęśliwe dziecko”. Harmonogram realizacji zamówienia: Termin realizacji zamówienia 01.02.2022-31.12.2022. Usługa cateringu objęta przedmiotem zamówienia będzie wykonywana w dni robocze od poniedziałku do piątku z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy oraz dni wolnych od zajęć opiekuńczych w Żłobku. Wymagane godziny dostarczania posiłków: 8.30 – Śniadanie 11.15 – Obiad – I danie 13.45 – Obiad – II danie wraz z kompotem 15:45 - Podwieczorek Miejsce dostawy: Fundacja SPIN Żłobek „NUBO” ul. Gdańska 145, 90-536 Łódź Przedmiot zamówienia: Zamówienie obejmuje usługę dotyczącą przygotowania i dowożenia gotowych posiłków dla dzieci w wieku od 12 m-cy do 3 lat do niepublicznego Żłobka NUBO w Łodzi, ul. Gdańska 145, 90-536 Łódź. 1.Usługa cateringu objęta przedmiotem zamówienia będzie wykonywana w dni robocze od poniedziałku do piątku z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy oraz dni wolnych od zajęć opiekuńczych w żłobku. 2.Zamawiający szacuje, że maksymalna liczba dziennie dostarczanych posiłków może wynieść: 32 porcji śniadania, 32 porcji obiadu – I dania, 32 porcji obiadu – II dania z kompotem, 32 porcji podwieczorku. 3.Planowane wielkości dziennych dostaw mają charakter szacunkowy, w zależności od liczby i frekwencji dzieci lub zmiany deklaracji rodziców zgłaszających chęć żywienia dzieci mogą ulec zmniejszeniu oraz nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń. 4.Wymagane godziny dostarczania posiłków: 8.30 – Śniadanie, 11.15 – Obiad – I danie, 13.45 – Obiad – II danie z kompotem, 15:45 – Podwieczorek. 5.Zamawiający zastrzega, iż godziny dostarczenia posiłków mogą ulec zmianie w szczególności obiadu w zależności od zadeklarowania przez rodziców czasu pobytu dziecka w żłobku. 6.Dostarczane posiłki winny spełniać następujące warunki jakościowe: a)jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie może powtarzać się w tym samym tygodniu; b)tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym; c)potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, zmniejszenie zużycia soli na rzecz naturalnych przypraw ziołowych; d)w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone; e)w przypadku dań mięsnych należy unikać mięsa przetworzonego (mielone) na rzecz całych sztuk mięsa, wyklucza się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np.: mrożone pierogi, gołąbki, klopsy, używania produktów typu masłopodobnych, seropodobnych, wędliny w swoim składzie mają zawierać powyżej 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi, mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie); f)wyklucza się stosowania produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczy szkodliwych dla zdrowia; g)do przygotowania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz; h)jadłospis winien być przygotowany i podpisany przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia, tj. dietetyka lub technologa żywienia. 7.Wykonawca będzie zobowiązany przedstawiać dyrektorowi żłobka jadłospisy na nadchodzący tydzień (najpóźniej w czwartek poprzedzający rozpoczęcie kolejnego tygodnia) wraz z gramaturą posiłków. Jadłospis winien być przygotowany i podpisany przez dietetyka lub technologa żywienia. Dyrektor zastrzega sobie prawo nie akceptacji przedstawionego jadłospisu. Każda zmiana w tygodniowym jadłospisie winna być zaakceptowana przez Dyrektora żłobka lub inna osobę upoważnioną przez Zamawiającego. 8.Wykonawca na żądanie Dyrektora żłobka przedstawi wykaz stosowanych do przygotowania posiłków produktów i surowców wraz z nazwami producentów. 9.Wykonawca zobowiązuje się do ograniczenia stosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych produktów odżywczych. 10.W jadłospisie należy uwzględnić stosowanie diety: ogólnej, jarskiej, bezmlecznej, bezglutenowej oraz innych diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci zgodnie z informacją otrzymaną od Dyrektora żłobka. 11.Wykonawca zobowiązuje się: a)zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez Zamawiającego. Zamawiający powiadomi Wykonawcę o ostatecznej ilości posiłków najpóźniej do godziny 17:30 dnia poprzedniego składając stosowne zamówienie telefonicznie lub mailem, z możliwością korekty liczby obiadów i podwieczorka do godziny 8:00 b)przygotowywania posiłków z uwzględnieniem wymogów z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach, (Dz. U. 2016 poz. 1154). c)przygotowywania posiłków zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004/WE z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny żywności i żywienia (Dz. U. UE L139 z dnia 30.04.2004r.). d)przygotowania posiłków spełniających Normy żywieniowe zgodne z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku od 20 tyg. do 3 lat. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości, zachowując jakość i estetykę wykonania zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów. e)przygotowania i dostarczania posiłków spełniających wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki Dziecka dla dzieci w wieku od 12 miesięcy do 3 lat oraz zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie; f)przechowywania zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 roku Nr 80, poz. 545), próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczanych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. g)dostarczania posiłków na własny koszt i ryzyko, własnym transportem spełniającym warunki sanitarne w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków - zgodnie z przepisami prawa. Przygotowane posiłki powinny posiadać temperaturę zgodną z wymogami, minimalna temperatura zupy winna wynosić 75oC, drugiego dania 65oC, płynów 80oC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (surówki) 15oC. h)personel Wykonawcy winien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym. i)odbierania odpadów pokonsumpcyjnych w przystosowanych do tego celu pojemnikach. 12.Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia. 13.Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 14.Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest do przygotowania dodatkowego zestawu posiłków do wglądu i kontroli dla Zamawiającego. Wykonawca zostanie poinformowany o kontroli z 1 dniowym wyprzedzeniem przez Zamawiającego. Ponadto przedstawiciel Zamawiającego ma prawo kontrolować w każdej chwili rodzaj i jakość produktów, z których będą sporządzane posiłki, a także przestrzeganie przez Wykonawcę i jego pracowników wymogów wynikających z Umowy, SIWZ oraz z przepisów dotyczących produkcji i jakości świadczonych usług. Zakwestionowane przez przedstawiciela Zamawiającego posiłki pod względem ilości i jakości podlegać będą wymianie na koszt Wykonawcy. 15.W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 16.Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dzieci i ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia rzeczywiście dostarczonych posiłków. 17.Cena brutto jednego posiłku dla jednego dziecka winna zawierać koszt przygotowania i dostarczenia posiłku. 18.Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku, gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych nie będzie to leżało w interesie Zamawiającego. W związku z ograniczeniem przez Zamawiającego przedmiotu zamówienia Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia z tytułu zmniejszenia zamówienia w stosunku do Zamawiającego. |
branża | Gastronomia, catering |
podbranża | usługi cateringowe, żywienie zbiorowe |
kody CPV | 55321000, 55322000, 55521200 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | łódzkie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | śląskie |