Przetarg 9335021 - 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi...

   
Analizuj Zamówienie 9335021 (zakończone)
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2022-11-28
przedmiot ogłoszenia
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi „Dożywianie uprawnionych świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu
w formie gorącego posiłku na rok 2023 - II postępowanie”, na podstawie art. 48 i art. 48 b ust. 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 2268 z poźń. zm.) oraz na podstawie Uchwały Nr 140 Rady Ministrów z dnia 15 października 2018 r. w sprawie ustanowienia wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019-2023 (M.P. z 2018 r., poz. 1 007), Uchwały Nr 31/18 Rady Miejskiej w Świeciu z dnia 06 grudnia 2018 r. w sprawie podwyższenia kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy w zakresie dożywiania w formie świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności oraz określenia zasad zwrotu wydatków na świadczenia udzielane w formie posiłku albo świadczenia rzeczowego w postaci produktów żywnościowych osobom objętym wieloletnim rządowym programem „Posiłek w szkole i w domu” na lata 2019-2023. 2. Zakres zamówienia obejmuje: 1) Zapewnienie przez Wykonawcę przygotowania, ugotowania, porcjowania oraz umożliwienia konsumpcji jednego gorącego posiłku w wyznaczonym przez Wykonawcę lokalu usytuowanym na terenie miasta Świecie w miejscu ogólnie dostępnym dla świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu.2) Świadczenie usługi dożywiania obejmuje grupę ok. 50 osób/miesięcznie przez okres od 02.01.2023r. do 31.12.2023r. (tj. 364 dni).3) Zamawiający przewiduje wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy na:1. około 18 200 gorących posiłków (tj. 364 dni po około 50 posiłków dziennie),2. około 3 640 opakowań wydawanych „na wynos” (tj. 364 dni po około 10 posiłków dziennie),3. około 3 640 dowozów gorących posiłków do świadczeniobiorcy na terenie gminy Świecie (tj. 364 dni x około 10 świadczeniobiorców).4) Ostateczna ilość posiłków, opakowań, dowozów może ulec zmianie, w zależności od faktycznej liczby potrzebujących. Przewidywana liczba osób może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu.5) Podstawę realizacji zadania wymienionego w pkt 1 stanowi wyłącznie decyzja administracyjna wydana przez Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu lub inną osobę upoważnioną przez Burmistrza Świecia. 6) Z tytułu ewentualnego zmniejszenia wielkości zamówienia Zamawiający nie ponosi żadnych konsekwencji.7) Wykonawcy będzie przysługiwał zwrot kosztu za jeden gorący posiłek, za opakowanie przeznaczone do jego wydania „na wynos” oraz za jego dowóz do uprawnionego świadczeniobiorcy, wyłącznie za faktycznie wydaną ilość posiłków, zgodnie ze wzorem obliczania wartości zamówienia.8) Zamawiający wymaga, aby Wykonawca zapewnił odpowiednie warunki lokalowe umożliwiające spożycie gorącego posiłku w szczególności: miejsca siedzące przy stoliku, możliwość przechowania odzieży wierzchniej, możliwość korzystania (bezpłatnie) z toalety oraz udostępnienie bieżącej wody oraz dezynfekcję rąk.9) Spożywanie posiłków odbywać się będzie w przedziale godzin od 12:00 do 15.30. Przewiduje się spożywanie posiłków od poniedziałku do niedzieli z włączeniem dni wolnych od pracy oraz świąt okolicznościowych. Zamawiający przewiduje możliwość wydawania posiłków przez Wykonawcę w dzień poprzedzający dzień wolny od pracy lub święta okolicznościowe. 10) Lokal musi spełniać wymogi i warunki sanitarno-epidemiologiczne, w zakresie żywienia zbiorowego oraz przepisy ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t.j. Dz. U. z 2022 roku poz. 2132) o bezpieczeństwie żywności i żywienia. 11) Wykonawca zobowiązuje się dowieźć jeden gorący posiłek uprawnionym świadczeniobiorcom, którzy nie są w stanie odebrać go samodzielnie, jeżeli wyrażą taką wolę pod wskazany przez Ośrodek adres. Liczba świadczeniobiorców, którym świadczony jest dowóz posiłków ustalona jest przez Zamawiającego z Wykonawcą wcześniej. 12) Posiłki muszą być świeże i przyrządzone w dniu dostawy, zaś w chwili odbioru muszą być gorące.13) Posiłek powinien składać się z dania: mięsnego lub drobiowego lub rybnego lub warzywnego w zestawie z ziemniakami lub z zamiennikiem – kaszą lub ryżem lub makaronem bądź pierogi lub pyzy, a także surówki, w przypadku spożywania posiłku w lokalu dodatkowo kompot lub sok lub woda.14) Wykonawca zobowiązuje się do wykonania usługi żywienia zbiorowego zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami, a polegającej na przygotowaniu, wydaniu posiłku o odpowiednio zbilansowanej wartości kalorycznej i odżywczej, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Jeden gorący posiłek składać się będzie z jednego dania. 15) Wydawanie posiłków przez Wykonawcę dokonywane będzie na podstawie dostarczonej listy osób uprawnionych do otrzymywania posiłków do ostatniego dnia każdego miesiąca. Lista sporządzana będzie przez Kierownika Działu Realizacji Świadczeń Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu. W przypadku, gdy w ciągu danego miesiąca dojdą kolejne osoby uprawnione, zostanie dostarczona skorygowana lista sporządzona na podstawie wydanej decyzji administracyjnej. 16) Doręczenie korekty listy osób, na rzecz których Wykonawca ma świadczyć posiłki, nastąpi z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.17) Dokumentem upoważniającym Wykonawcę do wydania posiłku jest dowód osobisty lub inny dokument potwierdzający tożsamość.18) Dokonanie odbioru gorącego posiłku uprawniony lub osoba upoważniona potwierdza czytelnym podpisem na liście.19) Zamawiający zobowiązuje się przekazać do Wykonawcy wynagrodzenie za wykonanie przedmiotu umowy w danym miesiącu przelewem (sprzedaż bezgotówkowa) na wskazane konto bankowe w terminie wskazanym w ofercie Wykonawcy od dnia otrzymania rachunku lub faktury wraz z imiennym zestawieniem wydanych posiłków świadczeniobiorców Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu za bieżący miesiąc. Wykonawca dostarczy Zamawiającemu niezbędną dokumentację do 5 dnia po zakończeniu bieżącego miesiąca. Wyjątek stanowi miesiąc grudzień 2023 r., w którym płatność musi być zrealizowana do końca roku. 20) Wykonawca zobowiązany jest do przedkładania rachunku lub faktury za wykonaną usługę do 5-go dnia roboczego każdego miesiąca – następującego po miesiącu, w którym wykonana została usługa z wyjątkiem miesiąca grudnia 2023 roku, Wykonawca zobowiązuje się do przedłożenia rachunku lub faktury za wykonaną usługę do 28 grudnia 2023 roku. 21) Wykonanie zadania przez Wykonawcę podlegać będzie kontroli ze strony Zamawiającego w zakresie prawidłowości wykonania zadania w tym: formy i warunków przygotowywania posiłków (gotowania), jakości i różnorodności posiłków, formy i warunków podawania posiłków, formy i warunków wydawania posiłków, prawidłowości sporządzonych list świadczeniobiorców uprawnionych na podstawie dokumentacji Wykonawcy do korzystania z usługi dożywiania. 22) Wykonawca zobowiązany jest do wydania posiłku na podstawie pisemnego upoważnienia potwierdzonego przez świadczeniobiorcę Ośrodka Pomocy Społecznej w Świeciu oraz pracownika socjalnego osobie upoważnionej wg ustalonego wzoru przez Zamawiającego.23) Ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia faktyczna liczba osób, na rzecz, których świadczone będą usługi będzie uzależniona od rzeczywistej liczby osób, którym przysługuje pomoc.24) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania okresowych wizytacji w siedzibie lokalu, w którym świadczone będą posiłki, w czasie w którym będzie realizowany przedmiot zamówienia.25) W zakresie wizytacji, Zamawiający:1) będzie degustował wydawane posiłki,2) będzie przeprowadzał ankiety i inne wywiady z osobami korzystającymi z posiłków,3) sporządzi końcowy protokół z wizytacji, w którym Zamawiający dokona podsumowania poziomu i zakresu świadczonych przez Wykonawcę posiłków, jak również sposobu realizacji zamówienia.26) W czasie wydawania posiłków odpowiedzialność za bezpieczeństwo osób korzystającychz posiłków ponosi Wykonawca.27) Wykonawca realizując przedmiot zamówienia zobowiązuje się do równego traktowania wszystkich osób, na rzecz których świadczone będą posiłki.28) W ramach działań, które mają zapobiegać przejawom dyskryminacji i nierównego traktowania, Wykonawca zobowiązuje się między innymi do:a) zapewnienia wszystkim osobom, na rzecz których świadczone są posiłki, swobodnego wyboru miejsca spożywania posiłków w pomieszczeniu, w którym świadczone są posiłki,b) zapewnienia wszystkim osobom, na rzecz których świadczone są posiłki, jednakowych posiłków, pod względem ilościowym i jakościowym,c) zabezpieczenia wystarczającej ilości miejsc i zastawy stołowej,d) organizacji spożywania posiłków w sposób wykluczający ujawnienie jakichkolwiek danych o źródłach finansowania świadczonych przez Wykonawcę posiłków, jak również o sytuacji dochodowej osoby/rodziny na rzecz, których świadczone są posiłki. 29) W związku z obowiązującą sytuacją epidemiologiczną w kraju, spowodowaną wirusem COVID-19 Wykonawca przygotowując ofertę musi wziąć pod uwagę fakt, że zamówienie na czas obowiązywania ograniczeń w prowadzeniu działalności gastronomicznej, będzie musiało być realizowane w formie wydawania posiłków na wynos lub w formie dowozu.

DO.271.3.2022
branża Gastronomia, catering
podbranża żywienie zbiorowe
kody CPV 55300000, 55320000
forma tryb podstawowy
typ ogłoszenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Kujawsko-Pomorskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Kujawsko-Pomorskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

WYŚWIETL PODOBNE ZAMÓWIENIA Z BRANŻY: żywienie zbiorowe

       
nr Termin Organizator Przedmiot
10339144 2024-03-28
godz. 09:00
Mazowieckie Świadczenie usług dostarczania posiłków. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi dostarczania posiłków w odległości (lokalizacja 1) 80 km oraz (lokalizacja 2) 20 km od War...
10318376 2024-03-28
godz. 10:00
Łódzkie 1. Przedmiotem zamówienia jest ,,Świadczenie usług gastronomicznych wraz z dystrybucją posiłków na poszczególne oddziały Spec. Psych. ZOZ w Łodzi.”2. Szczegółowy opis przedmiotu...
10338090 2024-03-28
godz. 10:00
Zachodniopomorskie Świadczenie usługi żywienia dla pacjentów Zakładu Pielęgnacyjno-Opiekuńczego oraz Oddziału Chirurgii Jednego Dnia SP ZOZ MSWiA w Koszalinie – Przychodnia w Słupsku, ul. Lelewela 5...
10342522 2024-03-29
godz. 23:59
Lubelskie Zapewnienie cateringu w związku z realizacją przedsięwzięcia pt. Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centra Umiejętności w dziedzinie „prace budowlane” zamówienie dotyczy zape...
10377926 2024-04-04
godz. 08:00
Świętokrzyskie Świadczenie sukcesywnych dostaw artykułów spożywczych oraz cateringu dla Uczestników projektu „INTEURO - program integracji i aktywizacji zawodowej cudzoziemców w Województwie Świ...
10342821 2024-04-04
godz. 11:00
Śląskie 1. Przedmiotem zamówienia jest sukcesywne świadczenie usług cateringowych dla Muzeum Śląskiego w Katowicach polegające na przygotowaniu, dostarczeniu i podaniu posiłków.Wykonawca bę...
10375282 2024-04-04
godz. 23:59
Pomorskie Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie usługi cateringowej dla uczestników w ramach projektu „CIS PUCK – stawiamy na rozwój – edycja II” . Kod CPV: 55520000-1 Usługi dostarczan...
10371684 2024-04-05
godz. 08:00
Dolnośląskie Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostarczenia gotowych potraw oraz zapewnienia obsługi dla ok. 100 osób w dniu 1 maja 2024 r. i ok. 100 osób w dniu 2 maja 2024 r. podc...
10297238 2024-04-08
godz. 10:00
Mazowieckie Usługi przygotowania i dostarczania posiłków do CZMZ Przedmiotem zamówienia są usługi przygotowania i dostarczania posiłków do Centrum Zdrowia Mazowsza Zachodniego w Żyrardowie
10365836 2024-04-09
godz. 10:00
Mazowieckie Usługa przygotowania i dostarczania posiłków 1. Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostarczenia posiłków dla policjantów biorących udział w zabezpieczeniach porzą...