Przetarg 10270235 - 1. Przedmiotem zamówienia jest: Sukcesywna dostawa...
Analizuj | (zakończone) | Zamówienie 10270235
---|---|
źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
data publikacji | 2024-02-19 |
przedmiot ogłoszenia | 1. Przedmiotem zamówienia jest: Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych dla Domu Pomocy Społecznej w Blachowni. 2. Wymagania jaki e powinny spełniać produkty: 1) Artykuły spożywcze sypkie - powinny być dostarczane w oryginalnych, niezniszczonych opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne tzn. rodzaj i nazwę wyrobu, ilość, datę przydatności do spożycia, nazwę i adres oraz inne oznakowania zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa żywieniowego. 2) Przyprawy - powinny mieć zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, 3) Produkty z puszek - powinny być bez pleśni, mętnej konsystencji. 4) Makarony - powinny być sporządzone z najwyższej jakości mąki, zawierać pszenicę durum, po ugotowaniu nie mogą się sklejać, powinny być twarde i sprężyste, zachowujące naturalny zapach i kolor. Dostarczane artykuły powinny być posegregowane w zależności od asortymentu, a dostawca musi posiadać niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa w zakresie produktów żywnościowych.5) Suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona - powinny być bez dodatku cukrów, substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008 r., str. 16, z późn. zm.[2])), zwanym dalej „rozporządzeniem (WE) nr 1333/2008”, oraz bez dodatku soli. 6) Przecier pomidorowy - powinien być bez dodatku cukru i soli. 3. Artykuły spożywcze muszą spełniać parametry jakościowe określone dla danego asortymentu przez Polskie Normy, spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne i zasady systemu HACCP. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania dla zaoferowanego asortymentu przedłożenia pisemnego potwierdzenia dopuszczającego dany produkt do obrotu i spożycia, wydanego przez organ uprawniony do kontroli jakości artykułów spożywczych. 5. Na dostarczony towar Wykonawca powinien posiadać właściwe atesty i certyfikaty laboratoryjne. 6. Dostarczone towary powinny posiadać handlowy dokument identyfikacyjny (HDI), posiadać informację o dacie wyprodukowania, terminie przydatności do spożycia. Jakość dostarczanych produktów powinna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku/ klasy.7. Zamawiający zastrzega sobie prawo żądania dla zaoferowanego asortymentu przedłożenia pisemnego potwierdzenia dopuszczającego dany produkt do obrotu i spożycia, wydanego przez organ uprawniony do kontroli jakości artykułów spożywczych. 8. Na dostarczony towar Wykonawca powinien posiadać właściwe atesty i certyfikaty laboratoryjne. 9. Dostarczone towary powinny posiadać handlowy dokument identyfikacyjny (HDI), posiadać informację o dacie wyprodukowania, terminie przydatności do spożycia. Jakość dostarczanych produktów powinna być zgodna z obowiązującymi przepisami oraz atestami dla produktów pierwszego gatunku/ klasy. 10. Cechy dyskwalifikujące wspólne dla wszystkich artykułów spożywczych: nalot pleśni, objawy gnilne, uszkodzenia, zabrudzenia, przeterminowanie produktu, cechy fizyczne i organoleptyczne świadczące o przechowywaniu lub transportowaniu w niewłaściwych warunkach. 11. Żywność będąca przedmiotem zamówienia musi odpowiadać warunkom jakościowym, zgodnym z obowiązującymi atestami, Polskimi Normami, prawem żywnościowym oraz obowiązującymi zasadami GMP/GHP i systemu HACCP lub systemu zgodnym z ISO 22000:2005, ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzeniami wydanymi na jej podstawie. 12. Oferowane artykuły powinny odpowiadać standardowi jakościowemu – dobra jakość, świeże, nieprzeterminowane, spełniające wymogi higieniczno-sanitarne, w pojemnikach lub koszach również o odpowiednich wymaganiach higieniczno-sanitarnych. 13. Każdy z produktów powinien być dostarczany w jego początkowym okresie przydatności do spożycia. 14. Dostarczane produkty mają być najwyższej jakości pod względem właściwości organoleptycznych i odżywczych. 15. Wykonawca zobowiązuje się do przekazywania towaru bezpośrednio do rąk upoważnionego pracownika. Nie dopuszcza się pozostawienia towaru bez opieki lub przekazywania go osobom nieupoważnionym. AG.226.13.2024 |
branża | Spożywcza |
podbranża | artykuły spożywcze |
kody CPV | 15800000 |
forma | tryb podstawowy |
typ ogłoszenia | dostawy |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | śląskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | śląskie |